Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Uziu92 napisał:

pewnie że się zdąży. Też praktycznie co rok u siebie na końcu koszę. Jeszccze będzie pogoda.

Legi masz dużo? Widziałeś prognozy na jutro i piątek? 😋 Ja dzisiaj na usłudze po obiedzie zwiozlem 100 kulek, jutro u siebie resztę owsianki przywiozę i heja zrywać scierniska zdążyć przed deszczem

Opublikowano
14 minut temu, Łolek napisał:

Młody jesteś wszystko przed Tobą napewno spelnisz marzenie

Może marzenie to za dużo powiedziane, ale podobają mi się traktory z tej stajni, a wiecznie się 30 letnim rupem jeździć nie będzie przecież ;)

Opublikowano

1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

oj tak, masz rację. i jeszcze Ci gada że jak on by miał kombajn to by brał po tyle i tyle taniej, to kup, koś i bierz, przyjedziesz do mnie na legi i zobaczysz jak na tym wyjdziesz, takie pierdolenie cwaniaków.

Dokładnie...

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Mylisz się pan. U mnie wykoszone a ten co mi kosi u siebie jest na połowie.

A ja byłem taki pewny swojego usługodawcy... w tym roku w uja leci az miło.  18 juz konczy bo trzeba kombajn dmuchać a zaczyna o 13.

Dobrze że się trafił akurat znajomy i miał wolne to wykosil wczoraj reszte, tylko że bez scinacza... no ale koniec końców wyszło dobrze bo pieczarkarnia słome weźmie. 

Opublikowano

Jak sie rano wstanie, to można dłużej nic nie robić. 😉

Spore opady deszczu na dziś nadają. 

Opublikowano

Ale mgła. Do tego przesunęli opady już na 7, więc pierdzielę i do sadu nie idę. Szkoda zdrowia. 

Opublikowano

I u mnie zaczęło mżyć.

Iść poleżeć,  potem jechać tort dla syna zamówić

Opublikowano

Kutwa ,5 sierpień a żniwa nie rozpoczęte, roboty stop .   Ale choć człowiek z nerwa , ogarnia wszelkie pierdoły które odkładał na potem ,11 stopni i mgła na 100 m totalnie nic nie widać ,a czy zachmurzenie ,czy słonecznie ,ciężko się rozeznać.🥺

Opublikowano

Yr.no nadaje trochę lepiej, jeszcze jutro jakieś opady do południa a potem już się ma wg nich wypogodzić. Teraz 16 stopni, o 5 14 było. Pogoda jak w październiku.

Opublikowano

Półtorej doby będzie ten placek chmur gościł.

Kto ma leżące zboże, ma mega problem

Screenshot_20210805-072407_Chrome.jpg

Opublikowano

W moich stronach sporo leży i to u bambrów też. U jednego widziałem jęczmień jakby walcem przejechał. Owies się zaczyna młodzić.

Opublikowano
10 godzin temu, danielursus3p napisał:

Są mistrze co konnym siewnikiem prosto w orke sieją po tym na odpier**l przebronują..

właśnie tak accordem poplony sieję w tym roku. Tylko bronowania nie robię.

2 godziny temu, 6465 napisał:

👍💪Mojego byś tak wymył 😁

IMG_20210803_170607.jpg

kurła jaki road train. dwie cycepy i wózek od hedera...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v