Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

Nic nie przebije ronda w centrum Krynek. 😉

Palisz groszkiem czy pelletem od Maćka M?

Pelletem, od Maćka nie brałem jeszcze. Przywozili mi liściasty z Białego. W tym roku brak....

Wiec zaopatrzyłem się w Sidrze bo mieli dostępny w ciągu 2 tygodni. Zobaczę co To warte. Poprzedniego szło 3 tony na cały rok, z grzaniem wody.

Opublikowano
31 minut temu, Bananek napisał:

Ale patrz, pan. Kupiłem te zrzyny po 25 zł/m², a w sklepie 70 zł /m². "Szerokie" paski mają nawet 60cm. Ale są też takie po 20cm,

Jak byś wiedział o zrzynach o wymiarze 125cm na 250cm w cenie 25złm2 daj znać. Oczywiście grubość min 18

Opublikowano
27 minut temu, Bananek napisał:

Stał mam na zimę. Trzeba Alu na lato. Z oponami.

pamiętam, dla ciebie 16 do Forda, dla innego kolegi 16 do Mazdy

może do wiosny coś się trafi

24 minuty temu, szymon09875 napisał:

Chcesz te co ostatnio pokazałem ? 650 zł za dwie w tym jedna na kołach

oj kusisz...

a weź no je pomierz, ile po zewnątrz kół, i jakie zdjęcia zapodaj

transport w cenie??? (nie śpieszy mi się-wczoraj dopiero pomalowałem te felgi co mi ostatnio przywiozłeś)

Opublikowano
52 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Na poważnie się w to gvfno pchasz?

Lepiej kosę na plecy i słupki przy drodze obkaszać.

Co z tej kosy,12 na reke za godzine podobno. Po deszczu to masakra bo niski teren i woda zawsze stoi.

A SG zobaczymy czy sie uda dalej. Żebym wszystkie zyski z gospo kasował dla siebie to moze by to jakos funkcjonowało a tak to tylko codzienne zycie bez pomyslu na rozwój bo wszystko na "kupkę". Jeszcze stary sobie wymyslil zeby konia kupić. Naogląda sie tych gienków i we lbie cos sie przewraca. A jeszcze niedawno do mnie z "mordą" ze on gnoju nie bedzie wyrzucał od byków, to ja od tego konia tymbardziej. Dlatego wole sobie życie ułożyć po swojemu a gospodarka wtedy sama sie ustawi bo bedzie widzial ze sam nie nawojuje. Kumpel jakos sobie w ten sposób radzi a ma więcej ogonów i ha.

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Co z tej kosy,12 na reke za godzine podobno. Po deszczu to masakra bo niski teren i woda zawsze stoi.

A SG zobaczymy czy sie uda dalej. Żebym wszystkie zyski z gospo kasował dla siebie to moze by to jakos funkcjonowało a tak to tylko codzienne zycie bez pomyslu na rozwój bo wszystko na "kupkę". Jeszcze stary sobie wymyslil zeby konia kupić. Naogląda sie tych gienków i we lbie cos sie przewraca. A jeszcze niedawno do mnie z "mordą" ze on gnoju nie bedzie wyrzucał od byków, to ja od tego konia tymbardziej. Dlatego wole sobie życie ułożyć po swojemu a gospodarka wtedy sama sie ustawi bo bedzie widzial ze sam nie nawojuje. Kumpel jakos sobie w ten sposób radzi a ma więcej ogonów i ha.

Wybacz ale jak Araba na granicy do porządku przywołasz jak nawet teściu jeździ po tobie jak po Łysej kobyle?

Gorzkie to słowa, no ale taki obraz mi się nasuwa.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Wybacz ale jak Araba na granicy do porządku przywołasz jak nawet teściu jeździ po tobie jak po Łysej kobyle?

To jest bardzo proste, kolega musi mieć nad sobą osobę dominującą. 

Araba sam nie ogarnie, inni będą mu kazali to zrobić i pokażą w jaki sposób 

Opublikowano
11 minut temu, Belaruss820 napisał:

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Spokojnie, przejdzie przeszkolenie w SG to i w domu zaprowadzi "ład i porządek"

• Like 1
Opublikowano

zawód zięć jest zawsze ciężki. młody rolnik i inne pakiety nie potrzebnie podzieliły pokolenia. za wcześnie gospodarstwa przekazane, bo piniendzy do wzięcia. 

Opublikowano

Przyszedł chłop ze szkolenia do domu i drze sie do baby - od dziś ja tu jestem panem domu, co rozkażę, ma być zrobione bez szemrania i kropka !

dostał od baby w łeb, zamroczyło go i leży na progu

przyszła teściowa - a temu co się stało ?

a nic, jest głową domu, może dostać w łeb i leżeć, gdzie mu się podoba :D

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Od wakacji ze starym nie mam tematow do rozmów. Ja robie swoje co mam zrobić i tyle. Starego nawet nie slucham co ma do powiedzenia, on chce zebym robil tak jak on chce,ja juz robie po swojemu.

@jahooo stary to taki typ człowieka ze tylko potrafi gadac. Sasiad jezdzi po naszym polu co roku w zniwa,stary nosem tylko kręci i gada ze mu powie cos, jak go widzial zona pyta czy mu cos mowil a.ten ze nie. Ja powiedzialem raz i facet zrobil co mu powiedzialem i jakos nikt sie nie obrazil. On sie boi odezwac do kogos,on to samolub cale zycie byl i "nie potrzebowal pomocy" innych. 

Ogólnie podchodze do tego psychologicznie bo siłą tu sie nic nie poradzi. Ja wiem ze on chce cos zrobic ale sam.sie nie odezwie tylko od zony sie dowiem ale.mowie krotko ze nie i koniec. Siedzimy w kuchni, ja na luzie a on w.bok sie odwraca i glowa na dol, a widze ze chcialby cos powiedzieć,ale przeciez jemu honor nie pozwala wiec niech dalej tak żyje.

Opublikowano
14 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ale to nie masz co innego robić tylko tam?

Kurła jak patrzę na nich to 20 000 miesięcznie to za mało by tak swoje zycie ograniczyć

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła jak patrzę na nich to 20 000 miesięcznie to za mało by tak swoje zycie ograniczyć

Do bialej dojezdzac i polowe pensji na paliwo wydac?a roboty tez nie ma jakiejs konkretnej. No ale przeciez to jeszcze kawal czasu i sporo.etapow do przejscia.wiec jeszcze nie ma co sie napalac.na to do konca.

Bardziej mi zalezy na tym zeby tescia zmotywowac do normalnego traktowania mnie jako męża właścicielki gospodarstwa. A nie ze to "nie moja ziemia", to bede pamietał do konca życia, bo nie powinien tak sie odzywac.

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No w d*pach już się przewraca, na państwową robotę psioczyć 🙆🙆

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Czego w oczach teścia chcesz być mężem właścicielki a nie współwłaścicielem? 

Jeden uj, moze byc i współwłaściciel😀 tylko ze przy jakiejkolwiek rozmowie z żoną to slowo wspolwlasciciel wychodzi tak jakbym chcial zeby na mnie przepisac wszystko. Wiec lepiej mąz właścicielki

4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Tu to i wina tej małżonki w dużej mierze jest. Powinna staremu krótko powiedzieć że jak oddał to niech usiądzie i się nie wtrąca 

Tak to jest jak cale zycie za tatem byla, jej siostra sie zabrala i ma wyjebongo. Gdyby tej gospo nie przepisali to by bylo calkiem inaczej a tak ona uwaza ze ma jakies zobowiazania wobec starego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v