Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Prezes coś odda? Chyba dopiero jak go ziemia zabierze

20 minut temu, galan99 napisał:

Identyczna mentalność jak za leninowskiej rewolucji i Gomułki z 68 roku gdy się chciał żydów pozbyć. Ciemne murzyńskie plemiona tez takie rozwiązania praktykowały.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego nie było dziś polskich flag w sztabie wyborczym pana Trzaskowskiego ,gdzie hymn ?.  Kandydował na najbardziej reprezentacyjny urząd w Polsce a sztab praktycznie bez barw narodowych .

Dramat jest w tym, że na pytanie, prośbę o wymienienie choć paru, trzech punktów programy Kandydata Trzaskowskiego słyszę : wy***ać PiS,..... No mocny program... Trza przyznać .

Państwowa Komisja Wyborcza podała, że policzono już 100 proc. głosów oddanych w II turze wyborów prezydenckich. Według zebranych danych, Andrzej Duda zdobył 10 mln 440 tys. 648 głosów - to 51,03 proc. Na Rafała Trzaskowskiego zagłosowało 10 mln 018 tys. 263 osoby - czyli 48,97 proc. Frekwencja wyniosła ostatecznie 68,18 proc.

Różnica w głosach wyniosła więc dokładnie 422 tys. 385 na korzyść Andrzeja Dudy. To najmniej w historii wyborów prezydenckich w III RP. Jak duże były różnice pomiędzy kandydatami w poprzednich wyborach prezydenckich?

W 1990 r. Lech Wałęsa zdobył w II turze poparcie 74,25 proc. wyborców, a Stan Tymiński - 25,75 proc. Konkurentów dzieliła wówczas różnica niemal 7 mln głosów.

W 1995 r. I turę wygrał Aleksander Kwaśniewski, zdobywając 35,11 proc. wszystkich głosów. Wałęsa miał ich dokładnie o 2 pkt proc. mniej. Zaciekła okazała się również II tura. Triumfował Kwaśniewski, który dostał 51,72 proc. głosów. Wałęsa otrzymał poparcie 48,28 proc. wyborców.

W 2000 r. Aleksander Kwaśniewski już w I turze uzyskał 53,9 proc. głosów, dystansując o kilka długości drugiego Andrzeja Olechowskiego, którego poparło wówczas zaledwie 17,3 proc. wyborców.

W 2005 r. Lech Kaczyński uzyskał 54,04 proc. przy 45,96 proc. Donalda Tuska.

W 2010 r. Bronisław Komorowski wygrał z Jarosławem Kaczyńskim wynikiem 53,01 do 46,99 proc.

W 2015 r. Andrzej Duda wygrał I turę, uzyskując poparcie 34,76 proc. wyborców. Komorowski był drugi z wynikiem 33,77 proc., przegrywając z rywalem o niecałe 150 tys. głosów. W II turze Andrzej Duda zdobył 51,55 proc., a Bronisław Komorowski 48,45 proc. głosów. Zwycięstwo obecnemu prezydentowi dała przewaga niecałych 520 tys. wyborców - wówczas najmniejsza w historii III RP.

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
20 minut temu, lukasz222 napisał:

Czy jestem ateistą czy nie, to nie ma żadnego znaczenia. Wiem czym powinna być świątynia co do zasady. Wiem też że w takiej Warszawie, gdzie mieszka prezydent, ich nie brakuje. Pytam po prostu jak to jest, że ludzie widzą większą obecność Boga tam gdzie jest pełno złota, przepychu, skoro Pismo wyraźnie zaznacza, że jest zupełnie odwrotnie. I w dodatku przyjeżdżają tam modlić się do obrazu. Pytam więc szczerze i bez podtekstów Ciebie, wierzącego, jak to się odnosi do pierwszego przykazania?

To  zbytek. Kapłani wszelkich religii, choćby bramini zapytani o "złoto", zawsze odpowiedzą Ci wymijająco, że są pośrednikami boskimi więc im należy się wszystko co najlepsze, rzekomo  dla Boga; włącznie z pocałunkami w dłonie.

Opublikowano

Trzeba było Ci iść na księdza i korzystać z tego złota 😃 Za życia tacy mądrzy a jak zachorują to ostatni grosz zaniosą prosząc o łaskę i przebaczenie za grzechy. A jak umrzą to do kościoła wloką i na cmentarz, nie pasuje to na śmietnik niech wyrzucą.

Po co są świątynie jak Bóg jest wszędzie? to powiem tak: Czy woda jest wszędzie? jest, jest w nas, jest w otoczeniu np para na oknie itp, ale czy wszędzie można się napić? nie, trzeba iść do źródła

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Ropsonok napisał:

zy woda jest wszędzie? jest, jest w nas, jest w otoczeniu np para na oknie itp, ale czy wszędzie można się napić? nie, trzeba iść do źródła

Ale w tym wypadku Tobie myli się źródło z kranem. I nie Tobie jednemu.:lol:

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Bo w przypadku Trzaskowskiego jest to sukces. Po skorzystała na zablokowaniu majowych wyborów przez Gowina i wymieniła kandydata, który potrafił zebrać dużo większy elektorat niż sama po w zeszłorocznych wyborach. I to wszystko na wakacje gdzie sporo jego lektoratu gdzieś wyjechało. Faktycznie jeśli popatrzysz na poparcie dla po to miał aż 10 milionów.

Jeśli chodzi o Dudę to być może też zdobył więcej głosów niż sam pis. Ale nie tak dużo więcej jak Trzaskowski. Na kampanię miał więcej pieniędzy. Ale przede wszystkim za Dudą stał cały socjal rozdany przez pis w ciągu ostatnich lat. Nie obietnice tylko rozdane pieniądze. Grube miliardy. Morawiecki jeździł po Polsce rozdawał lipne czeki i straszył Niemcami i eutanazją. Instytucje państwowe takie jak Poczta roznosiły ulotki. Sam miałem w skrzynce. Dlatego patrząc na to wszystko jak to niby Duda i rząd dali to i tamto, obniżyli wiek i ledwo wygrali. To można powiedzieć, ze zdobył tylko 10 mln. Choć liczba jest spora to ledwo wygrał.

Muszę Ci przyznać, że mnie nie przekonałeś. 1 tura Duda nie całe 8,5 mln głosów, Trzaskowski w zaokrągleniu 6 mln. Jednemu brakuje 2 mln a drugiemu aż 4 mln głosów. Czyli ten sukces taki naciągany. Wyniki wyborów do Sejmu 2019 r. Pis 8 mln głosów, PO 5 mln. Senat Pis 8,1 mln, PO 6,4 mln. To pokazuje że Pis ma żelazny elektorat a Platforma musi się zastanowić w którym miejscu popełniła błąd.

43 minuty temu, Ursus932 napisał:

Onet napisał dziś że prezes może oddać stery na jesieni,l

Skoro Onet tak twierdzi......

Opublikowano
6 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Na miejscu rządu już bym tarczy 5.0nie robił

Skoro tyle kasy poszło w przedsiębiorców a oni się wypieli to niech se radzą sami.

Chłopy dostali mało ale podziękowali 80% nie to co te przedsiębiorcy.

Nie warto paść tych co srają na na rząd.

eee tam u nas grube ryby tylko za pisem tacy duzi co mają powyżej 100 aut  betoniarnie żwirownie  itp ładne mln przytulili   

1 godzinę temu, jacus napisał:

mieszkanie + zmieni si'e na mieszkanie - i bedzie sukces

13 i 14 emerytury zmieni sie na eutanazje + i bedzie git

podobno wygrałeś casting na pierwszego tylko unia zakazała leku do eutanazji do wyboru został ci toporek w łep łopata czy młotem ? 

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał:

Ale w tym wypadku Tobie myli się źródło z kranem. I nie Tobie jednemu.:lol:

Kran z ziemi sam też nie wyrósł, trzeba było wysiłku wielu ludzi abyś miał wodę w domu, doceń to. Ze świątynią jest identycznie

• Like 1
Opublikowano

A jak na mundurze niema flagówki to już niepolski żołnierz? Gdy jest zielono-czarna to znaczy, że służy w nadziei na ropę? Fakt, amerykanie lubują się flagą owijać i układać kotyliony lecz czy wszystkie zachowania musimy naśladować? Podobno wybory to święto demokracji a ta barw nie posiada.

Ja cierpiedolę. Kościół to ludzie, świątynia to miejsce zgromadzeń pod nich przygotowane. Modlitwa pod rozgwieżdżonym niebem Sudanu odnosi identyczny skutek jak ta w Licheniu. Woda jest wszędzie i w nas samych kwestia zaangażowania aby się jej napić. Z kranu bez źródła - nie poleci. To mirro miał na myśli moim zdaniem. Zatem. Poco jechał Prezydent na jasną górę? Ze wszystkich świątyń to tło namaścił guru, to w to tło lgną pielgrzymki jak do Mekki, to na tym tle wygląda się bardziej prawicowo choć co do samej obrony - to nie było przed kim bronić klasztoru.

Opublikowano
7 godzin temu, dsbh napisał:

Muszę Ci przyznać, że mnie nie przekonałeś. 1 tura Duda nie całe 8,5 mln głosów, Trzaskowski w zaokrągleniu 6 mln. Jednemu brakuje 2 mln a drugiemu aż 4 mln głosów. Czyli ten sukces taki naciągany. Wyniki wyborów do Sejmu 2019 r. Pis 8 mln głosów, PO 5 mln. Senat Pis 8,1 mln, PO 6,4 mln. To pokazuje że Pis ma żelazny elektorat a Platforma musi się zastanowić w którym miejscu popełniła błąd.

Rozmawialiśmy o Trzaskowskim a nie o platformie. I sam pokazałeś, ze jednak odniósł sukces przyciągając dużo więcej wyborców nie głosujących na po. Niż Duda zdołał przyciągnąć wyborców nie glosujących na pis. Tym bardziej, że pis i Duda tyle rozdali socjalu obniżyli wiek emerytalny.

8 godzin temu, Ulman napisał:

Dość realny scenariusz.  Pis rozdając socjal nie bardzo myślał skąd na niego brać. Gigantyczne sumy odebrane jakiejś mafii vatowskiej to oczywiste bajki. Jakieś kwoty na pewno udało się zatrzymać w budżecie ale nie takie jak rząd podawał. Tym bardziej, że nie podawał żadnych wyliczeń i dowodów na to. Była po prostu koniunktura. Teraz idzie recesja i część z tego na pewno zrealizują. O 14 emeryci mogą na bank zapomnieć. CO do podatków zobaczymy. Ale pewnie będą starać się wprowadzać po cichu nowe obciążenia.

Opublikowano
7 godzin temu, nie napisał:

cośta narobiły wiejskie buraki? znowu przez was duda wygrał :D 

nikt jeszcze andrzejowi nie zagrał?

Czemu  tęczowego pedryla Andrzejowi  dedykujesz?

Opublikowano

Posłuchać wypowiedzi młodych ludzi co ukończyli 18 lat i poszli pierwszy raz do wyborów co mają do powiedzenia totalny od jazd .

Głosował/a  na Trzaskę bo wprowadził by więcej Europejskości .

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
19 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

Nie odczuwam tego ich dobra na własnej skórze...

Chcesz niskiego wieku emerytalnego? Ty go osiągniesz ale Twoje dzieci na pewno nie. Przyrost naturalny jest taki, że tylko podnoszenie wieku emerytalnego lub składki emerytalne na indywidualne konta dla każdego może cokolwiek jeszcze uratować. 500+ nie dostaję i nigdy nie dostanę bo nie mam dzieci i miał nie będę a płacić na czyjeś dzieci muszę choć nie chcę. 

Ty Rysiu akurat najwięcej pracujesz, oczywiście bez obrazy dla Twej osoby😁

ATO WIELEWYJAŚNIA WIDZISZ TE DZIECI KTÓRE TERAZ DOATJĄ 500+ BĘDĄ PŁACIĆ NA tWOJĄ EMERYTURĘ BO TO CO tY PŁACISZ TO dONALD ZABRAŁ

Opublikowano

Nikt nie odkłada na własną emeryturę tylko na tych co już pobierają a własne dzieci będą płacić na naszą emeryturę a ich dzieci na ich emeryturę .

Jak powstały emerytury kasy nie było odłożonej tylko trzeba było wyłożyć .

pier**lą że każdy sam sobie odkłada wciskają bzdury .

Tak samo jest z młodymi co mają po 18 lat .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Rozmawialiśmy o Trzaskowskim a nie o platformie. I sam pokazałeś, ze jednak odniósł sukces przyciągając dużo więcej wyborców nie głosujących na po. Niż Duda zdołał przyciągnąć wyborców nie glosujących na pis. Tym bardziej, że pis i Duda tyle rozdali socjalu obniżyli wiek emerytalny.

Do pisu jest ogólna niechęć tej części narodu, taki kod czy obywatele RP od samego początku podzsyca emocje, opluwa i buduje negatywne wrażenie tej władzy, do tego jeszcze dołącza opozycja totalna. Nie ważne czy w Polsce jest dobrze i obywatelom lepiej się żyje, są przeciwni bo to PiS, były by w tym miejscu platfusy i robili pdobnie wtedy było by ok. 

Opublikowano
9 godzin temu, Ropsonok napisał:

Trzeba było Ci iść na księdza i korzystać z tego złota 😃 Za życia tacy mądrzy a jak zachorują to ostatni grosz zaniosą prosząc o łaskę i przebaczenie za grzechy. A jak umrzą to do kościoła wloką i na cmentarz, nie pasuje to na śmietnik niech wyrzucą.

Po co są świątynie jak Bóg jest wszędzie? to powiem tak: Czy woda jest wszędzie? jest, jest w nas, jest w otoczeniu np para na oknie itp, ale czy wszędzie można się napić? nie, trzeba iść do źródła

I co? Sądzisz że ta kupiona łaska na chwilę przed śmiercią uchroni cie przed tym, kim byłeś przez całe życie? To naiwność czy już głupota? Bo z pewnością totalna nieznajomość Pisma. Porównujesz Boga do wody? Czyli uważasz, że to co przekazywał przez swoich wszystkich proroków jest nic nie warte, bo nie odbyło się to w żadnej świątyni? Myślałem, że "źródło boskości" jest w każdym człowieku, bo przecież został stworzony "na obrazi podobieństwo". Ale święty naród polski zdaje się wie lepiej niż sam Chrystus i jego nauka jest wam totalnie zbędna ;)

16 minut temu, galan99 napisał:

Nikt nie odkłada na własną emeryturę tylko na tych co już pobierają a własne dzieci będą płacić na naszą emeryturę a ich dzieci na ich emeryturę .

Jak powstały emerytury kasy nie było odłożonej tylko trzeba było wyłożyć .

pier**lą że każdy sam sobie odkłada wciskają bzdury .

Tak samo jest z młodymi co mają po 18 lat .

Problem polega na ty, że ci którzy odkładali na emeryturę jako pierwsi, odkładali na samych siebie. To, że ktoś te pieniądze sprzeniewierzył, to nie jest wina kolejnych pokoleń. Skoro moje składki ZUS-owskie idą na MOJE subkonto w tejże organizacji, to nie po to, żeby łatać dziurę po niegospodarnym państwie

Opublikowano

To posłuchaj tego a dopiero mów . Skoro moje składki ZUS-owskie idą na MOJE subkonto w tejże organizacji, to nie po to, żeby łatać dziurę po niegospodarnym państwie .

Opublikowano
9 godzin temu, DTaras napisał:

Modlitwa pod rozgwieżdżonym niebem Sudanu odnosi identyczny skutek jak ta w Licheniu.

Ta nocą na pustyni jest lepsza. Bo czujesz jaki jesteś mały wobec wszechświata. Uczy pokory. 

9 godzin temu, Ropsonok napisał:

Kran z ziemi sam też nie wyrósł, trzeba było wysiłku wielu ludzi abyś miał wodę w domu, doceń to. Ze świątynią jest identycznie

Kran i budynek dzieło rąk ludzkich. Można wyrwać, zburzyć , spalić. Źródło, krynica to wartość pierwotna. Nie spowodowana wygodą a dana człowiekowi. 

Taras miał rację. 

Opublikowano
39 minut temu, lukasz222 napisał:

aaa, czyli nie masz własnego zdania, tylko musisz się polityczną gadką posiłkować, odjeżdżając w ogóle od tematu? Dziękuję za uwagę

Mam własne zdanie  jak powinno być ale czy ja i inni mogą tylko pomyśleć i pogadać i nic  nie wyniknie z tego gadania To co zrobiło PO i PSL  w gospodarce krajowej jest już nie odwracalne zniszczenia .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz222 napisał:

Problem polega na ty, że ci którzy odkładali na emeryturę jako pierwsi, odkładali na samych siebie. To, że ktoś te pieniądze sprzeniewierzył, to nie jest wina kolejnych pokoleń. Skoro moje składki ZUS-owskie idą na MOJE subkonto w tejże organizacji, to nie po to, żeby łatać dziurę po niegospodarnym państwie

za nim pierwszą emeryture otrzymasz to pierwsze składki przez inflacje straca nawartosci że sobie dobre piwo można kupić . np obecnie na emeryture odchodzą osoby co pierwsze składki wpłaciły  w 1980 r wartość tamtych składek nijak sie ma do obecnych emerytur , dalej  można te składki inwestować tylko jak by przez te lata wszyscy ludzie inwestowali w złoto czy nieruchomosci to by złota zabrakło ., dalej inwestycje na giełdzie to co zyskały inwestorzy OFE przez 8 lat W 2008 R w czasie kryzysu stracili .itp .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v