Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tu tylko przywitać @Alamo  bo nie ważne co i czyje wstawi to przynajmniej jest co poczytać
No nie mam popiołu ale można by posypać można ale witam witam bośmy już zapomnieli.

a odnośnie tekstu to jest to przynajmniej w większości analiza tego co bylo
no a co dalej w związku z tym?
eurospęd ma coraz większe problemy i wręcz zaczął się rozpadać a to co tam się dzieje w obliczu epidemii to czysta kpina i nie może to nie  miec wpływu na przyszłość bo nikt już nie uwierzy w skuteczność budowy stanów zjednoczonych Europy.
Oczywiście Trump i Putin zacierają ręce tylko czy my na tym dobrze wyjdziemy?
Obecna władza tylko powstrzymała opisane procesy wasalizacji Polski a nawet raczej tylko spowolniła niczego nie oferując w zamian no może po za nacjonalizacją gospodarki, choć i to na razie bardziej w fazie projektów niż efektywnych działań.
Co było to było ale i teraz na dwoje jeszcze babka wróżyła bo teoretyczna bardziej niż realnie możliwa degermanizacja polskiej gospodarki oznacza tylko albo kraj zacofany albo co?
Socjalistyczny? wszak nie ma znaczącego polskiego kapitału jeszcze i pustkę musiał by wypełnić kto inny. Amerykanie? Azja? a może otwarcie się na wszystkich co zwykle daje najlepsze rezultaty tylko czy np Wietnam lub ogólnie Indochiny na takim otwarciu wprawdzie ruszyły z kopyta no ale czy nacjonalizmy tego tam nie zatrzymają zanim przyniesie to owoce? Polska jest jeszcze bardziej nacjonalistyczna i wręcz jednowyznaniowa.
Czy przypadkiem nie montuje nam się powtórka z Historii kiedy będziemy mieli wrogów blisko a przyjaciół daleko?

tak; przyczyny obecnego tanu rzeczy łatwo wyjaśnić tylko czy PiS by miał by co znajdować np w 1983 r. (tuż po stanie wojennym)

2 godziny temu, Alamo napisał:

Po zaledwie dwóch latach rządów PIS-u okazało się, że wystarczyło ustawowo zabronić okradać Polaków by znalazły się pieniądze dla Polaków. Wystarczy, że przestanie się okradać polskie firmy, by je potem sprzedać za grosze zachodnim korporacjom.Od roku 2015 Polska jest już innym krajem.

PiS znalazł nie w polskich firmach te pieniądze a w firmach które obcy zbudowali na ruinach komuny i tylko kwestią czasu jest gdy obcy uznają wyzysk za zbyt duży i się wycofają. Czy jesteśmy w stanie samodzielnie tę lukę zagospodarować?
Nie mówię że nie ale trzeba budować świadomość że to nas i nasze dzieci czeka to pozytywne efekty rządów PiSu - bo i takie przecież też są - nie zostaną zmarnowane.
Z samego zjawiska w demokracjach które można nazwać zmęczeniem materiału rządy PiSu dobiegną końca bo dobiegną i już powoli widać że bardziej z górki niż pod. Zaczynają demoralizować się przez władzę tak samo jak każdy inny.
Kto po Nich i czy już go widać czy będzie zamiana ról z poprzednikami albo kimś do nich podobnym?
Kraj na wymarciu pod obcym kapitałem i jeszcze skonfliktowany praktycznie ze wszystkimi wokół a do tego podzielony wewnętrznie; oto pokłosie rządów ostatnich dwu ekip. a zarobki w Chinach już podobne jak tutaj tak że nie jest tak hop jak propaganda szczeka.
ja to ciemno widzę a nie z nadzieją na przyszłość.
Jeszcze teraz ta epidemia i pompowanie pieniędzy w gospodarkę w pierwszym efekcie wywoła jeszcze większe przewartościowanie kapitału który i tak jest już wysokim progiem wejścia dla polskiego biznesu i z polskiej pensyjki i zasiłków nikt tutaj biznesu nie stworzy tak że grozi nam albo socjalizm albo nacjonalizm i izolacja a to wybór między dżumą a tyfusem.
Nie jest wcale lepszy punkt wyjścia za PiSu jak był przed  a teraz to już za bardzo nie ma nic do znalezienia dla Polaków ponad kolejnymi nieuchronnymi podwyżkami haraczy fiskalnych a i niebawem inflacyjnych bo - i tu już moje prywatne dywagacje - uważam za bardzo prawdopodobne że będziemy jednym z niewielu krajów Europy gdzie deflacja wynikła z bariery popytu przez epidemie się nie pojawi zanim ruszy spirala inflacji na całym tzw zachodzie kiedy Chiny w końcu się kapną ze zachodnie pieniądze są tak na prawdę bez pokrycia i fabryka świata przestanie nią być za friko i zażąda realnych wartości czyli..... Zanosiło się na to już przed epidemią a teraz tylko procesy przyspieszyły.
Nie jesteśmy przygotowani na to co się zanosi i kolejny raz już praktycznie nie mamy szans zdążyc i taka jest prawda a nie wietlana przyszłość.
Oby nic się nie zaczęło walic wokół nas bo inaczej gruzy zasypią nas pierwszych,

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Problemy w radiu zarządzanym przez pis były wcześniej. Choć pewnie tvp cie o nich nie informowało. Poczytaj o przygodach Kukiza z radiem polskim. Poczytaj jak dziennikarze już wcześniej się skarżyli. Opierasz swoja wiedzę na pisowskich mediach i dlatego nie masz pojęcia jak naprawdę jest.

Paweł Kukiz: Pani Jethon powinna mnie przeprosić za to, że w 2014 roku cenzurowała moje piosenki. "Samokrytyka dla Michnika", jej przyjaciela, była powodem tego sekowania.

na jaki mediach ty opierasz swoją wiedzę, że ciągle bredzisz i insynuujesz?

a może ty jesteś bronek? dzięki za kabaret :)

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

.........

5ec245afe8575_p-20200519152030.jpg

ostatnimi laty radiowej trójki polskiego radia mało kto już słuchał bo puszczali tam zwyczajny komercyjny syf niewiele lepszy od disco polo a nawet gorszy bo przeintelektualizowany a bez wartości muzycznych i już dawno osluchany i znudzony, dla mnie nierzadko wręcz obrzydliwy. Listy przebojów nie słuchałem u Niedźwiedzkiego z dziesięć już lat odkąd mam internet.
Prawdą jest że prezenterzy "biorą" od wydawcow muzycznyh za promowanie utworów i ta reguła nie ominęła trójki.
Program powoli się wypalał i praktycznie już zdechł a te durne pisiory tylko reklamę tym dinozaurom zrobili jakoby to męczwennicy walki z reżimem sobie teraz montują nowe jakieś tam radio no i mają darmową reklamę. wystarczyło nie ruszać i samo by zdechło
Taka jest prawda a głupki z zarządu mediów publicznych tylko stali się narzędziem prowadzonym jak barany no ale czy media przez takich zrządzane mają szansę być czymś świeżym i nowatorskim jak kiedyś była trójka gdy kończyła się komuna? pytanie retoryczne.
Początki "trójki" były wydarzeniem i na koniec też się udało
i to jak

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
21 minut temu, dysydent napisał:

skonfliktowany praktycznie ze wszystkimi wokół

a v4 czy trójmorze? raczej temu przeczą; nawet białoruś i ukraina

co do trójki to już dawno została zepsuta, a apogeum tego nastąpiło za rządów po-psl gdy drektorem została m. jethon, teraz to jest tylko mieszanie w brudnej wodzie, czas zgasić światło

a tutaj, coś pięknego, wywiad mazurka z jethon, (jaki ta kobieta reprezentuje poziom intelektualny?) 

https://wiadomosci.dziennik.pl/media/artykuly/544003,robert-mazurek-magdalena-jethon-polskie-radio-trojka-konstytucja-pis.html

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nie napisał:

no właśnie to bardziej faza projektu niż realnej wartości i jeszcze rożnie to może być.
Na razie to nawet głupim gazem i ropą nas ominęli i trójmorze sobie możemy budować już teraz tylko z czym?
z niemieckimi fabrykami i wszystkich innych tylko nie naszymi i technologią nie naszą a tych przeciw którym ma być to trójmorze?
powodzenia.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tylkooo... poci komu trójmorze jak nie fo zastąpienia Chin wobec prognozy dysydenta?? Coś mi się zdaje, że lepiej bliżej hightech u się kręcić...

hyh strony nie odświerzyłem. Dysydent już wszystko napisał🤭

Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

Jakie Trójmorze? Ani to nie zaczęło działać, ani nie ma prawa działać. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, nie napisał:

Paweł Kukiz: Pani Jethon powinna mnie przeprosić za to, że w 2014 roku cenzurowała moje piosenki. "Samokrytyka dla Michnika", jej przyjaciela, była powodem tego sekowania.

na jaki mediach ty opierasz swoją wiedzę, że ciągle bredzisz i insynuujesz?

a może ty jesteś bronek? dzięki za kabaret :)

To info było od Kukiza w jakimś programie telewizyjnym. Może ja go nie zrozumiałem. Może on tak nie dokładnie powiedział kiedy to było. Co nie zmienia faktu, że reszta to prawda.

https://wiadomosci.wp.pl/cenzura-w-radiowej-trojce-propisowska-propaganda-6218399818025089a

Z tekstu można się dowiedzieć, że za rządów pis z PRIII odeszło wielu dziennikarzy. Natomiast przed pisem nie przeszkadzał tam nikomu Cejrowski, który zwolennikiem po nigdy nie był.

Więc nie zmyślaj, że ciągle bredzę. Bo o ile zdarzy mi się błąd raz na jakiś czas. To nie jest to ciągle jak np u @Denwer i w jego śmieciach, które non stop są zakłamane.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
42 minuty temu, gienio007 napisał:

Przepraszał wczoraj publicznie pan Trzaskowski czy będą się procesować z PVP ? Bo nie mogłem wczoraj do 20 obrobić się . 

https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/1477809,tvp-trzaskowski-klamie.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+GazetaPrawna+(GazetaPrawna.pl)

Przecież  on  szczeka  niczym  wściekły  pies     powinni  weterynarza  do  niego  wezwać  i  na wściekliznę  zaszczepić  ale niech  szczeka  to  działa  na  jego  niekorzyść 

Opublikowano (edytowane)

I ty piszesz, że jesteś katolikiem.  Chyba takim w myśl przysłowia. Kleczy pod figurą i diabła ma za skórą. Wyspowiadasz się komunie przyjmiesz i dalej będziesz błotem obrzucał.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

98731915_3027135427308870_23711367255451

Edytowane przez Gość
Opublikowano

mirro - może zadziałać to trójmorze, dlaczego nie? Warunek - stajemy się jedni wobec drugich liberalni. 😉 Ale faktycznie, patrząc na "zdobycze", to tak jak dysydent napisał takie wasalskie getto...

Opublikowano

@hubertb pytanie czy tyle samo przepłacił co Szumowski kupując maski od kolegi instruktora? Palety przynajmniej atestu nie musza mieć W przeciwieństwie do masek, które go powinny mieć a nie miały.

Opublikowano
14 minut temu, hubertuss napisał:

I ty piszesz, że jesteś katolikiem.  Chyba takim w myśl przysłowia. Kleczy pod figurą i diabła ma za skórą. Wyspowiadasz się komunie przyjmiesz i dalej będziesz błotem obrzucał.

Bo Denwer jest prawdziwym katolikiem, ,, polskim katolikiem''

Opublikowano

Palety muszą mieć atest, ławka, stolik itp. Wszystko co stawiasz w miejscu publicznym i dostępnym ma mieć atest i powinno być bezpieczne. Nie można też usprawiedliwiać bezsensownego wydawania pieniędzy z kasy miasta innym durnym zachowaniem kogoś innego. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, nie napisał:

gdzie bursztynowy swierzop , gryka   jak  snieg   biała ..............

7 godzin temu, dysydent napisał:

PiS znalazł nie w polskich firmach te pieniądze a w firmach które obcy zbudowali na ruinach komuny i tylko kwestią czasu jest gdy obcy uznają wyzysk za zbyt duży i się wycofają. Czy jesteśmy w stanie samodzielnie tę lukę zagospodarować?

to jest dyskusyjne , chyba żę przyjąć żę te zagraniczne firmy dają  prace i to ten pracownik płaci podatki , to jest po kłosie liberalizmu gospodarczego i dodatkowo uprawianego z zawiązanymi oczami . w europie zbytnio nie ma już głupich to ciezkiej pracy , a i sami polacy sie rozleniwili    wygody łatwo się nauczyć ale zrobić krok do tyłu nie tak łatwo  

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v