Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, tatafifa napisał:

Panowie mam okazje kupić ziemie rolną VI klasa 4ha w jednym kawałku   w prostokącie beż słupów i bez drzew cena 50 tys za hektar ale ta klasa ziemi mnie odstrasza jak myślicie brać.

Brać. Co tam chcesz uprawiać?

Opublikowano

Nie, jeśli wykorzystany to musi przy zakupie zapłacić podatek.

Opublikowano
1 godzinę temu, tatafifa napisał:

Panowie mam okazje kupić ziemie rolną VI klasa 4ha w jednym kawałku   w prostokącie beż słupów i bez drzew cena 50 tys za hektar ale ta klasa ziemi mnie odstrasza jak myślicie brać.

Jak chcesz to pociąć pod działki budowlane to tylko brać 🤭

Opublikowano
22 minuty temu, DANDYS napisał:

piachy po 50 tys?

Może zwir pokłady jakieś 🤔 heh na sniadowie za 6 klasę by 150 za ha położyli a nie wiem w jakim rejonie kolega ale ja 6 klasy nie chciałbym uprawiać 

Opublikowano
53 minuty temu, Norman napisał:

@AgrestTo że pula wykorzystana nie przeszkadza jak będzie nowa to z niej zostanie przyznane zwolnienie z podatku i wtedy przyjdzie decyzja z US.

Notariusz pobierze podatek. Ale w kolejnym roku po wejściu nowej puli należy złożyć podanie w us o zwrot pobranego podatku. Przechodziłem przez to jak kupowałem w grudniu 2019. Chyba, że coś się zmieniło.

Opublikowano
alfa napisał:

22 minuty temu, DANDYS napisał:

piachy po 50 tys?

Może zwir pokłady jakieś 🤔 heh na sniadowie za 6 klasę by 150 za ha położyli a nie wiem w jakim rejonie kolega ale ja 6 klasy nie chciałbym uprawiać 

no mam takie piachy na szczęście 3ha , to owies wypali ...

Opublikowano

Ja bym za 30 tyś nie kupił VI kl., co chcesz tam uprawiać ,  las sadzić , chyba że u ciebie duzo pada, ale to i tak drogo,  za III kl bym dał bez wachania100 tyś

Opublikowano
4 godziny temu, piotrp88 napisał:

Lepiej kupić 1 ha III klasy za 100 tys czy obligacje tak jak Mati?

A są jeszcze takie

Opublikowano

Podłączę się tu zapytaniem . Dostałem propozycje zakupu gruntu rolnego . Dogadałem się z właścicielem. Obecnie działka jest dzierżawiona przez innego rolnika. Ten rolnik dostał propozycje zakupu jednak dawał niska cenę . Kiedy ja dogadałem się z właścicielem dzierżawca straszy właściciela umowa która obowiązuje jeszcze 5lat . Owi panowie mocno sie pokłócili. Wiem ,że w takim przypadku umowa już nie obowiązuje. Problem jednak w tym że dzierżawca ma jeszcze jedna działkę obok ,zlikwidował granice i połączył obie działki. Ja wnioskowałem o rozgraniczenie do właściciela a dzierżawca po dobroci raczej tego nie zrobi. Jakie kroki teraz ? 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, adamn999 napisał:

kupujesz działkę bierzesz geodetę wytyczasz granicę wbijesz kamienie graniczne i po sprawie.

Tak ale właściciel kręci nosem na dodatkowe koszty . W zasadzie koszty powinien ponieść dzierżawca bo to onzobowiązuje się oddać działkę w stanie conajmniej takiej jak w chwili nabycia a granicy nie ma. Dobrze rozumuje ?

Edytowane przez robert123farmer
Uzupelnienie
Opublikowano
18 minut temu, robert123farmer napisał:

Podłączę się tu zapytaniem . Dostałem propozycje zakupu gruntu rolnego . Dogadałem się z właścicielem. Obecnie działka jest dzierżawiona przez innego rolnika. Ten rolnik dostał propozycje zakupu jednak dawał niska cenę . Kiedy ja dogadałem się z właścicielem dzierżawca straszy właściciela umowa która obowiązuje jeszcze 5lat . Owi panowie mocno sie pokłócili. Wiem ,że w takim przypadku umowa już nie obowiązuje. Problem jednak w tym że dzierżawca ma jeszcze jedna działkę obok ,zlikwidował granice i połączył obie działki. Ja wnioskowałem o rozgraniczenie do właściciela a dzierżawca po dobroci raczej tego nie zrobi. Jakie kroki teraz ? 

Człowieku jeśli ma umowę to ona nadal obowiązuje..

Opublikowano
18 minut temu, robert123farmer napisał:

Art. 277

Kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Człowieku jeśli ma umowę to ona nadal obowiązuje..

Niekoniecznie, wszystko zależy co w umowie napisane, gorzej jak nic na temat wcześniejszego zerwania umowy.

Opublikowano (edytowane)

Umowy na czas okroslony nie da się od tak rozwiązać 

3 minuty temu, robert123farmer napisał:

Ma prawo pierwokupu i taka propozycje dostał. Jednakże jeśli ktoś daje więcej to on ją kupuje. Tak mówi prawo chyba i dlatego tu się dopytuje 

Umowa nadal obowiązuje i sprzedaż nie rozwiązuje umowy.... Kupisz i nadal ona obowiązuje bo zostałeś o tym powiadomiony ze jest dzierżawca. 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, robert123farmer napisał:

Ma prawo pierwokupu i taka propozycje dostał. Jednakże jeśli ktoś daje więcej to on ją kupuje. Tak mówi prawo chyba i dlatego tu się dopytuje 

Jak ma 5 lat umowy jeszcze to jakim prawem miałaby byc zerwana? W czasie jej obowiązywania tylko on może kupic

Edytowane przez Mateusz1q
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Co ty pieprzysz,  tylko on może kupić,  i najlepiej za tyle ile jemu będzie pasować.  xD

Zależy co jest w umowie napisane, skąd wiesz że nie może być zerwana w każdej chwili za jakimś tam okresem wypowiedzenia?

Edytowane przez Desperado