Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Agrest napisał:

Ja składam i teraz cierpię przez to bo 600zł co kwartał dodatkowo nie moje.

Cierp ciało jak się chciało. Ale w słusznym wieku lot na Marsa bez kredytu .😋

Opublikowano

W świetle prawa każda oficjalna dzierżawa. Wówczas schodzi z konta właściciela na konto dzierżawcy. Tylko nie ma sensu bo i tak właściciel ma niską składkę lub jej brak

Opublikowano

Przez ten nadchodzący kryzys zaczął się ruch w sprzedaży ziemi bo dzisiaj kolejna osoba oznajmiła że sprzdać chce mi kawałek ziemi.

Chyba ci hektarowi obszarnicy mają już dość uprawy dopłat. 

Opublikowano

Jakie ceny?

Ja nic nie mogę kupić.

Wczoraj gadałem z gościem, miał oddzwonić i cicho.

Opublikowano
5 minut temu, FarmerDyzio napisał:

dwa tyg jest na zgłoszenie powiększenia gospodarstwa. Dzierżawa chyba też się w to wlicza

O ile jest umowa dzierżawy spisana i zarejestrowana w KRUS-ie. 

2 minuty temu, Agrest napisał:

Jakie ceny?

Ja nic nie mogę kupić.

Wczoraj gadałem z gościem, miał oddzwonić i cicho.

Narazie oznajmiła ale o cenie nie było mowy bo raz że musi wpierw wyprostować sprawy własnościowe bo właścicieli od hu i jeszcze trochę a po drugie że to czarnoziem piaszczysty (V i VI) a plus taki że przez miedzę. 

Opublikowano

Tylko pozazdrościć ,jeśli faktycznie dobra ziemia to 90-100 tyś byś dostał ,zależy od lokalizacji

Opublikowano

Ja miałem do kupienia też ha. 2 działki były. Jedna ładna na równym polu a druga górzysta, w klinie i ogólnie nie zaciekawa. Za tą równa dawałem 50k a za tą gorsza 45k. Moim zdaniem oferty bardzo dobre jak na ten moment w mojej okolicy. Większe działki kupowali i równe pola i mniej jak 50 płacili. Nie dogadałem się bo ceny zaporowe zostały postawione. Za lepsza 75 a za gorsza 55. Stwierdziłem że to za dużo i w okolicy nikt tyle nie zapłaci chyba że jakiś desperat. Jak zapłacić 50 czy 55 to już za dobre pola i większe arealowo a nie po hektarze. 

Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy od sprzedającego, ile chce zarobić. Zazwyczaj jest tak (jak ze wszystkim z resztą) że sprzedający śpiewa więcej żeby móc z czego obniżyć. Kupujący zadowolony bo coś utargował i sprzedający zadowolony bo sprzedał za tyle ile chciał 

Edytowane przez damin1
Opublikowano
6 godzin temu, cantstop napisał:

udaje wam sie coś czasem utargować z ceny wyjściowej czy to raczej taka cicha licytacja że ktoś daje więcej?

Aktualnie daje 110 tys zł za 1.60 ha ziemii 2 klasy. Dojazd droga polną utwardzoną. Na początku sprzedający chciał po 60 tyś za ha ale jak zwykle pojawił sie  "nie wiadomo " skąd biznesman kukurydziany  S. i trzeba było podnieśc stawkę. Czyli sprzedajacemu teraz oferują więcej niż sam chciał za ziemie :) Ale to tak jest jak ma się w swoim rejonie kogoś kto jest w stanie kupić cały powiat, działka za działką ( oczywiście jakby wszyscy chcieli sprzedać ziemie ). Sprzedajacy nie dzwoni wiec chyba już po zakupie albo się zastanawia co robić... :/  

Opublikowano
14 godzin temu, cantstop napisał:

udaje wam sie coś czasem utargować z ceny wyjściowej czy to raczej taka cicha licytacja że ktoś daje więcej?

U mnie targować się, to lepiej nie podchodzić do tematu. Jak chcesz kupić i masz propozycję od sprzedającego to bierzesz go do notariusza i podpisujesz umowę przedwstępną dziś. Jutro dowie się ktoś inny i pozamiatane.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

U mnie targować się, to lepiej nie podchodzić do tematu. Jak chcesz kupić i masz propozycję od sprzedającego to bierzesz go do notariusza i podpisujesz umowę przedwstępną dziś. Jutro dowie się ktoś inny i pozamiatane.

Jaką to ma moc? Sprzedający już nie może zrezygnować z transakcji? Łączyć taką umowę z zadatkiem i będzie jeszcze "mocniejsza"?

Opublikowano

Tylko zadatek ,jak nie chcesz płacić więcej ,bo sąsiad dowiedział się

Opublikowano

dajesz gościowi kasę podpisuje kwit że wziął i że do danej daty będzie sprawa z kupnem załatwiona. jak Ty się nie eywiazesz to kasa Tobie przepada a jak on to oddaje Ci podwójnie ( oczywiście jeżeli jest tak zapisane w umowie )

• Like 1
Opublikowano

U nas można się targować ale aby raz bo od razu ktoś inny kupuje hehe. Jest tak że jak powiedzą cenę to koniec kropka bo czeka 3innych chętnych