Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Dzwoniłem do notariusza, jeśli miałbym już gospodarstwo 5lat to kupuje od razu, a w moim przypadku powiedział że jest to do kupienia, tylko musi wysłać wniosek do kowr o zgodę 

@Jurek321 Zablokował sprzedaż, to chyba ktoś sprzedawał przed upływem 5lat ? 

KOWR żadnej sprzedaży nie może zablokować, jedynie kupno komuś, a sprzedający i tak to sprzeda, tylko że KOWR- owi

• Thanks 1
Opublikowano
26 minut temu, Jurek321 napisał(a):

Spadkobierca gospodarstwa nie był 5 lat właścicielem ale umowa między sprzedającym a kupującym ich obowiązuje i kupujący te działki użytkuje, tylko nie wiem na jakich warunkach.

wykonaja /podpisza ta umowe u notariusza jak minie termin i tak pewnie sobie zapisali i kowr moze im skoczyc ...

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

Dzwoniłem do notariusza, jeśli miałbym już gospodarstwo 5lat to kupuje od razu, a w moim przypadku powiedział że jest to do kupienia, tylko musi wysłać wniosek do kowr o zgodę 

@Jurek321 Zablokował sprzedaż, to chyba ktoś sprzedawał przed upływem 5lat ? 

mówiles notariuszowi o tym 10letnik krusie jako domownik? Wydaje mi sie ze tu jest furtka. Bo normalna rzecza jest że rodzice przepisuja na dzieci i co wtedy- 5 lat nie mozesz rozwijać gospodarstwa bo nie masz wykształcenia rolniczego? cos mi tu nie gra. 

druga rzecz jaka mi przyszla do glowy - mama jest na emeryturze z krusu ? aktualnie moze posiadac ziemie na siebie:

https://agroprofil.pl/wiadomosci/ile-ziemi-moze-miec-rolnik-na-emeryturze/

Wiec omijajac kowr mozesz wziac na nia, potem darowizna na cb (nie wiem czy musi cos upłynac czasu -do dopytania u notariusza), chyba ze jestes jedynak to sprawa spadkowa za te xx lat to zalatwisz. 

• Like 1
Opublikowano

Jeżeli to kupno to żaden wałek to pisz śmiało do KOWR i tyle. Kupowałem początkiem tego roku 3ha ziemi i była identyko sytuacja. Dzwonisz do KOWR - opisujesz sytuacje, powinni przesłać Ci na maila potrzebne dokumenty które musisz wypełnić jako kupujący oraz wypełnia ten co sprzedaje ... zawozisz to do kowr i w miesiąc czasu masz decyzję ;) Później już tylko notariusz, kasa na stół i cieszysz się, że masz dodatkowe 50lat jeb... żeby spłacił się kawałek bryły :P

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Wiec omijajac kowr mozesz wziac na nia, potem darowizna na cb (nie wiem czy musi cos upłynac czasu -do dopytania u notariusza), chyba ze jestes jedynak to sprawa spadkowa za te xx lat to zalatwisz. 

te ubezpieczenie jako domownik mozna by pewnie podciagnac, ale wiadomo ze notariusz to zlewa bo to dotadkowy problem...tu pewnie dodatkowe oswiadczenia , zaswiadczenia trzeba a sie nie chce pochylic nad tematem....

darowiznadla osoby bliskiej nie podlega pod 5lat ...

Art.  2b. [Obowiązki nabywcy nieruchomości rolnej]

1.  Nabywca nieruchomości rolnej jest obowiązany prowadzić gospodarstwo rolne, w skład którego weszła nabyta nieruchomość rolna, przez okres co najmniej 5 lat od dnia nabycia przez niego tej nieruchomości, a w przypadku osoby fizycznej prowadzić to gospodarstwo osobiście.

2.  W okresie, o którym mowa w ust. 1, nabyta nieruchomość nie może być zbyta ani oddana w posiadanie innym podmiotom.

3.  Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka, na wniosek nabywcy nieruchomości rolnej, wyraża zgodę, w drodze decyzji administracyjnej, na dokonanie czynności, o których mowa w ust. 2, przed upływem okresu 5 lat od dnia przeniesienia własności tej nieruchomości, w przypadkach uzasadnionych ważnym interesem nabywcy nieruchomości rolnej lub interesem publicznym.

3a.  Organem wyższego stopnia, w rozumieniu przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego, w sprawach, o których mowa w ust. 3, jest minister właściwy do spraw rozwoju wsi.

3b.  Do wniosku, o którym mowa w ust. 3, przepisy art. 2a ust. 5b stosuje się odpowiednio.

3c.  Do wniosku, o którym mowa w ust. 3, dołącza się:

1) wypis z ewidencji gruntów i budynków dla działek ewidencyjnych wchodzących w skład nieruchomości rolnej objętej wnioskiem;

2) odpis księgi wieczystej lub zaświadczenie wydane na podstawie zbioru dokumentów prowadzonego dla nieruchomości rolnej objętej wnioskiem, lub informację o numerze księgi wieczystej dostępnej w centralnej bazie danych ksiąg wieczystych;

3) dokument stanowiący podstawę nabycia nieruchomości rolnej przez wnioskodawcę;

4) dokumenty potwierdzające wskazane we wniosku okoliczności wypełniające zaistnienie co najmniej jednej z przesłanek uzyskania zgody, o której mowa w ust. 3.

4.  Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do nieruchomości:

1) zbywanej lub oddawanej w posiadanie:

a) osobie bliskiej,

b) w wyniku wykonania umowy z następcą, o której mowa w art. 84 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, jeżeli następca ten w chwili nabycia będzie rolnikiem indywidualnym,

c) jednostce samorządu terytorialnego, Skarbowi Państwa lub działającemu na jego rzecz Krajowemu Ośrodkowi,

d) państwowej lub samorządowej osobie prawnej, jeżeli

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/ksztaltowanie-ustroju-rolnego-17023270?unitId=art(2)

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

@karol19920 Działka powyżej 1ha na powiększenie gospodarstwa? I czy 5 lat już prowadziłeś gospodarstwo bo to ma kluczowe znaczenie

@Celownik07 Zapomniałem całkiem o tym kursie, ale wiesz jak to przez telefon, najbardziej mi chodziło czy jest szansa w moim przypadku na zakup i przestawiłem moją sytuację i odpowiedział że tak tylko trzeba wystąpić do kowr, ale że kowr u nas wydaje zgody, ja jeszcze nawet nie wiem jaka cena będzie za tą działkę, bo chłop sam nie wie, jak sie dowiem cene i będzie mi odpowiadać to wtedy wejdę do notariusza i porozmawiam na żywo i powiem o tym moim krusie 10letnim jako domownik

Opublikowano

Z dokumentów tylko zaświadczenie z urzędu stanu cywilnego, zaświadczenie o ilości gruntów z gminy i tyle

14 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

@karol19920 A świadectwo chociaż chcieli ? 

Nic Pani notariusz nie wspominała o żadnym kowrze i zgodzie,. dlatego trochę jestem zdziwiony tym co czytam tutaj. Myślałem że zgody to tylko Ci co nie mają tego magicznego 1ha.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pewnie tak było że była tam informacja od kiedy prowadzę ,tylko w wykazie dokumentów które mi sprzedający dostarczył od notariusza miałem wybór albo to zaświadczenie albo nakaz płatniczy, a nakazie nie ma żadnej informacji odnośnie od kiedy prowadzi się gospodarstwo. Wtedy co oświadczenie u notariusza?

Edytowane przez karol19920
Opublikowano

Bo z mojego rozumowania to wychodzi że przez pierwsze 5lat od nabycia nieruchomości jak chce dokupić działkę to muszę mieć wykształcenie, jesli nie mam to muszę ubiegac sie o zgode z kowr aby pozwolił na zakup, ale jak jestem rolnikiem poniżej 5lat to też muszę ubiegać sie o zgodę z kowru bo nie jestem rolnikiem 5lat, a jak jest się rolnikiem 5lat to wychodzi że wystarczy  ukończona szkoła podstawowa, a o i już na to nie patrzą bo nadrabia to staż pracy 5lat w gospodarstwie i wtedy nie trzeba worka papierów nosić po urzędach 

A pisałem kiedyś tutaj na forum że znajomy co ukończył tylko gimnazjum wykupuje ziemie to mi pisali że to nie możliwe

Opublikowano (edytowane)

Ale u nas też kupują bez szkoły typowo rolniczej.  Ode mnie Pani notariusz chciała te dwie rzeczy tj. zaświadczenie z gminy o posiadaniu gospodarstwa( ewentualnie nakaz płatniczy) i zaświadczenie z urzędu stanu cywilnego). Tyle było wszystkiego z dokumentów odemnie tj. kupującego. O wykształcenie  nie pytała a mam rolnicze.

Opublikowano

Jeżeli jesteś rolnikiem indywidualnym co najmniej 5 lat to sprzedaż bezpośrednia i bez wykształcenia rolniczego, jeśli mniej, to umowa warunkowa i wniosek do kowr. I tak z każdą kolejną transakcją na cele rolnicze i powiększenie gospodarstwa do 300ha. Notariusz zwykle chce zaświadczenie o zameldowaniu, decyzję podatkowa danego roku i z przed 5ciu lat, oświadczenie rolnika indywidualnego i świadectwo ukończenia szkoły 

Opublikowano
18 minut temu, Matek19 napisał(a):

Jeżeli jesteś rolnikiem indywidualnym co najmniej 5 lat to sprzedaż bezpośrednia i bez wykształcenia rolniczego, jeśli mniej, to umowa warunkowa i wniosek do kowr. I tak z każdą kolejną transakcją na cele rolnicze i powiększenie gospodarstwa do 300ha. Notariusz zwykle chce zaświadczenie o zameldowaniu, decyzję podatkowa danego roku i z przed 5ciu lat, oświadczenie rolnika indywidualnego i świadectwo ukończenia szkoły 

To co jak ktoś nie ma wykształcenia rolniczego to nie może kupić ziemi nawet po zgodzę od kowr ? 

Opublikowano (edytowane)

Jak prowadzi 5 lat gospodarstwo to chyba może bo wtedy staż pracy w gospodarstwie zalicza się jako wykształcenie czy coś takiego. Nie wiem, ogólnie te przepisy takie nie za bardzo zrozumiałe, najlepiej to kupujący albo sprzedający żeby szedł notariusza i co chce to przynieść bo wychodzi na to że co kancelaria to coś innego potrzebuje od klienta.

Opublikowano
17 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

@karol19920 Działka powyżej 1ha na powiększenie gospodarstwa? I czy 5 lat już prowadziłeś gospodarstwo bo to ma kluczowe znaczenie

@Celownik07 Zapomniałem całkiem o tym kursie, ale wiesz jak to przez telefon, najbardziej mi chodziło czy jest szansa w moim przypadku na zakup i przestawiłem moją sytuację i odpowiedział że tak tylko trzeba wystąpić do kowr, ale że kowr u nas wydaje zgody, ja jeszcze nawet nie wiem jaka cena będzie za tą działkę, bo chłop sam nie wie, jak sie dowiem cene i będzie mi odpowiadać to wtedy wejdę do notariusza i porozmawiam na żywo i powiem o tym moim krusie 10letnim jako domownik

Ja mialem taka sytuacje, ze przez papierologie z kowrem sprzedajacy zrezygnowal ze sprzedazy mi ziemi. Ludzie nie chca sie w to bawic, szybka kasa i do widzenia. 

Opublikowano
39 minut temu, Damianek20 napisał(a):

To co jak ktoś nie ma wykształcenia rolniczego to nie może kupić ziemi nawet po zgodzę od kowr ? 

Kupisz, tylko bujasz się dwa razy ze sprzedającym do notariusza, dodatkowe koszty notarialne i 30dni dłużej bo tyle ma kowr na odpowiedź 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Ja to rozumiem tak że 5 lat pracy w gospodarstwie, zastępuje wogule jakiekolwiek wykształceni, to taki staż pracy.Mówię wam kupowałem z żoną we wrześniu i notariusz o jakimkolwiek wykształceniu nie wspomniał nic.