Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Marl napisał(a):

Jeszcze jest zwolnienie z 2 % PCC. Wykorzystane dopiero 53%

Screenshot_20250910_143806_Chrome.jpg

To może o tym notariusz mówił że będzie do zapłaty 1600 mniej jak się załapiemy . Bo de minimis to chyba w gminie żeby podatku nie płacić przez 5 lat ? Przynajmniej kiedyś tak było .

Edytowane przez Azor07
.
Opublikowano

@Azor07: przysługuje ulga w podatku gruntowym przez 5 lat ( sa jednak pewne warunki ) . Dodatkowo jesli dzialka ma ponad 1  ha i jesli posiadasz juz kilkanaście hektarow ( nie pamiętam dokładnie ile) to przysługuje zwolnienie z podatku PCC, czyli od czynności cywilnoprawnych. To jest 2 % wartości gruntu. Obydwie pomoce są z de minimis.. Pula jest ciagle niewykorzystana. Zapytaj notariusza o ulge w podatku PCC.

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, Azor07 napisał(a):

@krzysiek277 coś koło 30 lat ,świadectwo tak z ósmej klasy może być z zawodówki obojętnie ,aby było wiadomo że skończone te osiem klas .

To ja nie wiem jakim cudem u mnie chłop ziemie kupuje za koleją jak ma skończone tylko gimnazjum, staż w gospodarstwie ma duży bo chyba jak tylko osiągnął wiek 18lat to został rolnikiem

Opublikowano
Azor07 napisał:

Chyba powyżej 10 ha bo pytał czy mam 10 ha . 

średnia krajowa musisz przekroczyć

krzysiek277 napisał:

42 minuty temu, Azor07 napisał(a):

@krzysiek277 coś koło 30 lat ,świadectwo tak z ósmej klasy może być z zawodówki obojętnie ,aby było wiadomo że skończone te osiem klas .

To ja nie wiem jakim cudem u mnie chłop ziemie kupuje za koleją jak ma skończone tylko gimnazjum, staż w gospodarstwie ma duży bo chyba jak tylko osiągnął wiek 18lat to został rolnikiem

jak masz krócej gospodarstwo to musisz pokażą szkole rolnicza jak masz już dłużej gospodarstwo nie 5 lat to nie potrzeba wykształcenia rolniczego . chyba że wladza to zmieniła za poprzedników było chyba też inaczej. dopytać u notariusza oni wiedzą najlepiej

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Azor07 napisał(a):

?????? O co kaman z tymi 8 klasami? Udowodnienie wykształcenia rolniczego rozumiem, ale podstawowego?

Opublikowano

Jeden zażartował że ma tylko dwie klasy podstawówki i zrobił się problem🤭

Opublikowano
52 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

jak masz krócej gospodarstwo to musisz pokażą szkole rolnicza jak masz już dłużej gospodarstwo nie 5 lat to nie potrzeba wykształcenia rolniczego . chyba że wladza to zmieniła za poprzedników było chyba też inaczej. dopytać u notariusza oni wiedzą najlepiej

Ale wychodzi na to że trzeba miec ukończoną minimi szkołę zawodową, a jak ktoś ma tylko ukończone gimnazjum to chyba ziemi już nie może kupic

Opublikowano (edytowane)

ludki wystarczy  czytac przepisy 😲

""". Co należy rozumieć pod pojęciem „kwalifikacje rolnicze”?

W myśl obowiązujących przepisów art. 6 ust. 2 pkt 2 ustawy o kształtowania ustroju rolnego uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli:

-uzyskała wykształcenie rolnicze zasadnicze zawodowe, zasadnicze branżowe, średnie, średnie branżowe lub wyższe, lub

-uzyskała tytuł kwalifikacyjny lub tytuł zawodowy, lub tytuł zawodowy mistrza, w zawodzie przydatnym do prowadzenia działalności rolniczej, lub

-uzyskała wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie albo wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i ukończone studia podyplomowe w zakresie związanym z rolnictwem, albo wykształcenie średnie lub średnie branżowe inne niż rolnicze i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie, lub

-posiada co najmniej 5-letni staż pracy w rolnictwie.

W tym miejscu zaznaczenia wymaga, że zgodnie ze zmianami przepisów ww. ustawy, które weszły w życie w dniu 5 października 2023 r. - posiadanie co najmniej 5-letnego stażu pracy w rolnictwie będzie wystarczające, aby przyjmować iż dana osoba posiada kwalifikacje rolnicze. Nie trzeba już będzie (jak to miało miejsce wcześniej) wykazywać, iż dana osoba uzyskała też „wykształcenie podstawowe, gimnazjalne, zasadnicze zawodowe lub zasadnicze branżowe inne niż rolnicze”.

Za staż pracy, uznaje się okres, w którym osoba fizyczna:

podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników, lub

prowadziła działalność rolniczą w gospodarstwie rolnym o obszarze nie mniejszym niż 1 ha stanowiącym jej własność, przedmiot użytkowania wieczystego, przedmiot samoistnego posiadania lub dzierżawy, lub

była zatrudniona w gospodarstwie rolnym na podstawie umowy o pracę lub spółdzielczej umowy o pracę, wykonując pracę związaną z prowadzeniem działalności rolniczej, lub

wykonywała pracę związaną z prowadzeniem działalności rolniczej w charakterze członka spółdzielni produkcji rolnej, lub

odbyła staż, o którym mowa w art. 53 ust. 1 ustawy z 20 kwietnia 2004 r.o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, obejmujący wykonywanie czynności związanych z prowadzeniem działalności rolniczej,

pracowała w indywidualnym gospodarstwie rolnym (okres pracy potwierdzony zaświadczeniem wydanym na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy)."""

https://www.gov.pl/web/kowr/czesto-zadawane-pytania

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

ludki wystarczy  czytac przepisy 😲

-posiada co najmniej 5-letni staż pracy w rolnictwie.

W tym miejscu zaznaczenia wymaga, że zgodnie ze zmianami przepisów ww. ustawy, które weszły w życie w dniu 5 października 2023 r. - posiadanie co najmniej 5-letnego stażu pracy w rolnictwie będzie wystarczające, aby przyjmować iż dana osoba posiada kwalifikacje rolnicze. Nie trzeba już będzie (jak to miało miejsce wcześniej) wykazywać, iż dana osoba uzyskała też „wykształcenie podstawowe, gimnazjalne, zasadnicze zawodowe lub zasadnicze branżowe inne niż rolnicze”.

Za staż pracy, uznaje się okres, w którym osoba fizyczna:

podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników, lub

prowadziła działalność rolniczą w gospodarstwie rolnym o obszarze nie mniejszym niż 1 ha stanowiącym jej własność, przedmiot użytkowania wieczystego, przedmiot samoistnego posiadania lub dzierżawy, lub

była zatrudniona w gospodarstwie rolnym na podstawie umowy o pracę lub spółdzielczej umowy o pracę, wykonując pracę związaną z prowadzeniem działalności rolniczej, lub

wykonywała pracę związaną z prowadzeniem działalności rolniczej w charakterze członka spółdzielni produkcji rolnej, lub

odbyła staż, o którym mowa w art. 53 ust. 1 ustawy z 20 kwietnia 2004 r.o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, obejmujący wykonywanie czynności związanych z prowadzeniem działalności rolniczej,

pracowała w indywidualnym gospodarstwie rolnym (okres pracy potwierdzony zaświadczeniem wydanym na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy)."""

https://www.gov.pl/web/kowr/czesto-zadawane-pytania

Czyli jak rozumiem że można mieć ukończone tylko przedszkole ale jak podlegam 5lat ubezpieczeniu jako rolnik to mogę po 5latach nabywać ziemie bez problemu ? Dobrze rozumiem ? Czyli to by pasowało na jakiej zasadzie u mnie chłop kupuje ziemie, ma ukończone 5klas podstawowych i był rolnikiem przez 5lat i teraz jest uznany za rolnika i może ziemie brać bez problemu 

Opublikowano
11 godzin temu, alfa napisał(a):

Tyle to u mnie bez biogazowni płacą 

Ruski jak wejdzie i przygarnie kawałek Polski to będzie czego żałować skoro ziemia taka droga , niech będzie z 50 ha x 200 koła = 10 baniek , 

Nie masz obaw ?

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Ruski jak wejdzie i przygarnie kawałek Polski to będzie czego żałować skoro ziemia taka droga , niech będzie z 50 ha x 200 koła = 10 baniek , 

Nie masz obaw ?

Nie wejdzie 

Opublikowano
4 godziny temu, mmarcinn001 napisał(a):

@karol19920 dalsze okolice Miechowa, ostatnio sprzedało się pole 1.6 ha po 60tys/ha, cena z ogłoszenia. Za ile naprawdę poszło to nie wiem. Słyszałem też o wyższych cenach.

Ja właśnie okolice Miechowa. I dostałem ofertę kupna za prawie 100 tys/ha pola górzystego i chyba wydaje mi się że szuka ktoś jelenia🤣🤣🤣 zwłaszcza że miesiąc temu kupiłem w tych pieniądzach co podajesz kawałek ładnego pola.