Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@Viven pieniądze zainwestowane w ziemię nie przepadają ? To samo mowili ci co kupowali euro po 5 zł i dolary po 4.2. Ziemia to po pierwsze najważniejszy środek produkcji dla nas i nam rolnikom najbardziej powinno zależeć na tym aby tym środkiem do produkcji a nie środkiem do mrożenia kapitału została. Bo uwierz że jeżeli kapitał na poważnie zacznie inwestować w ziemię to  ŻADEN rolnik nie kupi nic . 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, Sumik napisał(a):

@Viven pieniądze zainwestowane w ziemię nie przepadają ? To samo mowili ci co kupowali euro po 5 zł i dolary po 4.2. Ziemia to po pierwsze najważniejszy środek produkcji dla nas i nam rolnikom najbardziej powinno zależeć na tym aby tym środkiem do produkcji a nie środkiem do mrożenia kapitału została. Bo uwierz że jeżeli kapitał na poważnie zacznie inwestować w ziemię to  ŻADEN rolnik nie kupi nic . 

Oczywiście że nie przepadają, ziemia w ostatnim czasie chroni kapitał przed inflacja na poziomie nie gorszym niż obligacje a już napewno lepiej niż lokaty. 

Opublikowano

@ViveN  ziemia to środek produkcji tak jak nawóz i maszyny dla nas. Dla firm transportowych ciężarówki dla budowlańców sprzęt do budowy. I w naszym interesie jest żeby to tak traktować. 

Mówisz ze ziemia chroni lepiej przed inflacja niż lokata. W sumie to każda inwestycja chroni lepiej niż lokata nawet przepłacona co nie zmienia faktu że musi się spłacać. Z tym że inwestycja w nieruchomości daje duży kłopot w przypadku szybkiego odzyskania pieniędzy ani hektara pod lasem ani mieszkania domu nie zaladujesz na ciężarówkę nie wywieziesz w swiat gdzie będzie klient potrzebujący i taki co go stać 

Opublikowano
9 godzin temu, ViveN napisał(a):

Oczywiście że nie przepadają, ziemia w ostatnim czasie chroni kapitał przed inflacja na poziomie nie gorszym niż obligacje a już napewno lepiej niż lokaty. 

Usłyszałem dzis oferte na łake torfową, 45 tys/ha... :/

Ziemia kupiona w dobrym miejscu, gdzie dużo aktywnych rolników lub przeznaczenie "na działki" to ma sens. Jednak dobrze by było gdyby drożała ziemia a cena reszty dóbr stała w miejscu. Wtedy widzimy realny wzrost wartości kapitału.

Podstawowa funkcja tego zakupu czyli ochrona kapitału jest zachowana.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, wilkołak napisał(a):

Na łące chcesz budować , dobre

Przeczytaj raz jeszcze mój post :)

@jarecki : wtedy dużo bylo ziemii z ANR, drożała szybko dzięki programom RŚ i potężnym doplatom do ekologii i lucerny/koniczyny. Epizod z eko orzechami tez wszyscy pamiętają. Każdy polityk mial taki sad :)

Edytowane przez Marl
Opublikowano

Bo rolna wtedy była tania , dziś płacić po 100 tys /ha to już nie amator a inwestor , według mnie teraz jest czas korekty cen  dobrze położone raczej się obronią cenowo 

Opublikowano

U mnie korekta już nastąpiła kilka lat temu. Jakieś 10 lat temu padały spokojnie ceny za dobre działki +80 tys/ha. Teraz to realny brot kręci się w granicach 50/60 tys/ha. Mam znajomego co na tamte czasy sprzedał 4.5 ha w dwóch kawałkach i wybudował dom za to na swojej działce. Dziś by trzeba było z 12/15 ha na nieduży dom na swojej działce. Nadmienie że dominują u mnie 2/3 klasy, 4 klasy to mam mniej jak 10 procent na areale.

Opublikowano (edytowane)

To dziwne u nas cały czas drożeje i praktycznie brak sprzedających , bo jak ktoś chce sprzedać IV-V kl. podmokłe z łąkami po 90 tyś , to takich nie licze

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

U mnie jest brak krowiarzy, na wiosce u mnie nie ma sztuki bydła, jeden gość chowa świnie na nielegalu, bije i sprzedaje przetwory... W okolicy dużo roboty jest, zarobki nienajgorsze. Wg statystyk dolnyslask w zarobkach ma drugie miejsce w kraju. Tutaj dominuje produkcja roślinna. Wcześniej były programy to duzi zwiększali areał i brali dotacje, przebijali się jeden przez drugiego. Teraz duzi juz nie szaleją z kasą. Jak kupują to za 50/60. 

Opublikowano

Opłacalność uprawy ziemi spada nie wiem czy przez Ukraine, bardziej wydajne odmiany, spadek pogłowia zwierząt ? Pojawiają się artykuły o likwidacji dopłat od 2028, ale i tak coraz mniej warte. Ceny w rejonach z mlekiem będą się pewnie bronić dłużej, ale też ostatnimi czasy pełno chorób na każdy gatunek zwierząt hodowlanych. Zielony Ład, Mercosur, Zero emisyjność. Dobre i spokojne czasy to chyba już za nami.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Młodzi się nie garną do gospodarki. Jak już się garną to przejmują duże gospodarstwa. Z 10 ha teraz to nikt nie chce startować i się im nie dziwię. Sam mam 17 ha ornych swoich, to jestem na etacie. Młodzi nie będą się szarpać po pracy z gospodarką, wola pewna kase. Ci co mają duże gospodarstwa to są goście zazwyczaj 50+, u mnie największy rolas na wiosce ma dwie córki, obie już po studiach w mieście mieszkają i on sam mi mówił że nie będzie już kupował bo ma +50 lat i po co się szarpać jak nie wiadomo nawet czy będzie można sensownie na dzierżawach zarobić za parę lat

Jakbym tylko żył z gospodarki to by rodzina chyba szczaw z nasypu. Nie byłoby opcji żeby coś kupić ziemi

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze niech wprowadzą podatek dziedziczny co jest w innych krajach zachodnich, młodzi zamiast przejmować to będą rodzice sprzedawać. U nas ziemia ciągle drożeje ale nie jest to duży skok i nie pokrył inflacji ostatnich lat 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Ciekawe stwierdzenie z tą inflacją vs ceną ziemi. Na szybko przeliczyłem dla swojego województwa od 2018r: średnie ceny gruntów wzrosły o około 50%, skumulowana inflacja od 2018r - 47%

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, lamboEVO100 napisał(a):

Przez 7 lat średnia cena w kraju z 41 na 69 tyś no rzeczywiście nie pokrywa inflacji 🤣 dalej mi się nie chce kopać ale wzrost procentowy był pewnie jeszcze wiekszy

Nie wszędzie tyle ziemia wzrosła. Są miejsca że pewnie i więcej jak piszesz ale to są typowo rolnicze tereny.

• Like 2
Opublikowano

Ciekawe czy GUS do tej średniej ceny ładuje też ceny małych (i niekoniecznie) działek w atrakcyjnych lokalizacjach.

9 minut temu, lamboEVO100 napisał(a):

Przez 7 lat średnia cena w kraju z 41 na 69 tyś no rzeczywiście nie pokrywa inflacji 🤣 dalej mi się nie chce kopać ale wzrost procentowy był pewnie jeszcze wiekszy

Ale wiesz jak liczymy inflację za okres kilku lat wstecz?

Opublikowano

Wysokości inflacji z interesującego okresu nie sumujemy tylko mnożymy.

Przedmiot kosztuje pierwotnie 100zł

W pierwszym roku podrożał o 10%

W drugim drożeje 5 %

W trzecim  drożeje 11%. Czy teraz kosztuje 126zł? Czy ponad 128?

W krótkim okresie prawie nie widać tego błędu, ale zrób obliczenia dla podwyżki ceny przez 10lat, przyjmując kilka % na rok, a najlepiej sprawdź w tabelce GUSu na rzeczywistych wartościach.

Opublikowano
4 godziny temu, lamboEVO100 napisał(a):

Wzrost procentowy byłby jeszcze większy to jak ty to liczysz ? Policz inflację i ile ponad inflacje na rok wyjdzie mniej niż na lokacie. 

Opublikowano

Rolnicy sprzedają podzielone działki rolne w cenie budowlanej, a dopiero następny właściciel przekształca. Ziemie bilsko miast są kupowane przez inwestorów, plus miasta wykupują ziemię pod tereny inwestycyjne itp później to wszystko ląduje w jednym koszyku razem z polem pod lasem gdzie ciężko traktorem dojechać i mamy średnią cenę ziemi w województwie.