Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, miwigos napisał:

Zależy od rejonu i klas ziemi , u nas nikt nie likwiduje

U na tylko bydło mleczne to likwidują. Jakby można było zboża siać to też pewnie by nikt nie likwidował. 

2 godziny temu, alfa napisał:

U mnie cena rośnie i chyba więcej chętnych do ,, rozwijania '' po 130 150 i więcej. A w porwanych gumakach się chodzi i ketchup we wiadrach 5 kupuje w makro 

Nic tylko sprzedawać 

Opublikowano
6 minut temu, krzychu121 napisał:

U na tylko bydło mleczne to likwidują. Jakby można było zboża siać to też pewnie by nikt nie likwidował. 

a to macie jakiś regionalny zakaz? :D 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Po co ta agresja? Sam mam takie ziemię i hodowle, ale na torfach i kukurydza rośnie czasami, a na 6 klasie również, na przemian z pszenżytem i żytem hybrydowym. 

Jaka agresja ? Normalnie odpisałem. U nas są torfy niskie i zalewowe i nic poza trawa nie będzie rosło. Jedynie gdzie można jakieś zboża zasiać to jest wąski pasek ziemi który przechodzi z 6 z na torfy. Ale to każdy ma po 3-5 ha takiej ziemi więc z tego nie wyżyje. Dziedek jak jeszcze żył to miał takie powiedzenie ziarno za ziarno a słoma za darmo. A kiedyś były dużo mokrzejsze lata. Żyta co niektórzy próbowali to tak samo bieda. Jedynie się kukurydza na kiszonkę w dobrym roku udaje. W tamtym roku np 100 kg soli, 150 kg polidapu, 70 ton obornika i wyszła  niecała przyczepa fortshrit zielonki z ha. 

7 minut temu, alfa napisał:

@krzychu121 bez urazy ale kiedyś dawno temu były plany że ziemie u was i większość Podlasia zalesić . Środkiem prawdy to tak powinno być bo w latach jak teraz masakra jest

Mogli by to zalesić czy zalać i byłby spokój. Niech dadzą dobra kasę za ha i mogą robić co chcą. Ziemię slabe, wszystkie deszcze mijają a według mapek suszy nigdy nie ma 

Opublikowano

Bez wody ma urosnąć?? Zresztą gdzie ty tam widzisz że nie ma azotu.?? Przelicz sobie ile jest azotu w 150 kg polidapu i ile jest w 70 tonach obornika. Pomogę. Z polidapu masz 18 kg. W oborniku średnio przyjmuje się 4-5 kg. Ja przyjme 2 kg. Razy 70 ton to mamy 140 kg + 18 kg z polidapu. 158 kg azotu. 450 kg saletry to mało? I tak przyjąłem bardzo mała wartość dla obornika bo wyszło by i z 600-700 kg saletry 

Opublikowano (edytowane)

Nie jestem pewien , czy tyle wykorzysta w pierwszym roku , to Ci co leja gnojowice w tysiącach , powinni nie siac N na pszenice , a walą normalnie  trzy dawki

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Przecież wziąłem do obliczeń 2 kg azotu z tony. Źródła podają 4-5 kg w tonie a niektóre nawet i 7 kg. Jestem świadomy tego że  cały azot nie jest od razu dostępny. Z drugiej strony jak co roku daje minimalnie 40-50 ton obornika to część azotu jest dostępna z poprzedniego roku a część z aktualnego więc śmiało można te 3 -3,5 kg przyjąć bo wiadomo że straty też są. Powiem tak . Jak nie ma wody to można walić nie wiadomo ile nawozu i nic z tego nie będzie. Takie gleby że deszcz musi raz w tygodniu jakiś przejść bo inaczej robi się lipa. A że w tamtym roku nie padalo i po 1,5 miesiąca to co zrobić. Pamiętam tylko dwa mokre lata. I wtedy ma tej 6z kukurydza miała 3,5 m i piękne kolby. W tamtym roku na ,, najlepszych kawałkach około 1 m i praktycznie bez kolby. A na najsłabszych sieczkarnia nawet nic nie zebrała bo kuku miała 30-40 cm. Ale według aplikacji miałem tylko 30% strat w kukurydzy. No ale jak nadajnik do pomiaru ilości opadów jest oddalony i tam częściej pada to co poradzić 

A co do gnojowicy. Raz że zależy ile tych tysięcy leja bo sam leje na łąki po 30-40 tys. A druga sprawa jak ta gnojowicą. Jak dużo wody to wartości ma słabe. U mnie jest mega gęsta że muszę ją rozcieńczać od czasu do czasu bo pompa nie daje rady naciągnąć. Można ją wziąć na łopatę i kłaść śmiało na taczkę. Wiec ktoś może dać 60 tys litrów na ha a ktoś da 30 tys i wprowadzi tyle samo składników 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Nie jestem pewien , czy tyle wykorzysta w pierwszym roku , to Ci co leja gnojowice w tysiącach , powinni nie siac N na pszenice , a walą normalnie  trzy dawki

Bo te wartości to są z d. wzięte. Obornik daje na niektóre działki rokrocznie. Czasem i dwa razy do roku, a jak nie dasz pod kukurydzę chociaż tych 200 kg mocznika to widać od razu głód na polu. Pod zboża tak samo. Ile obornika bydlęcego byś nie dał, to wiosną będzie widać głód jak czegoś nie podasz. 

Opublikowano

Jak napisałem wyżej. Jest gnojowicą i gnojowicą. Tak samo i obornik. Może być świeży i z dużą ilością słomy. A może być przeleżały z mała iloscia. I każdy ma inne wartości które mogą się bardzo mocno różnic. Dlatego porównanie 1 do 1 jest bez sensu. Tak można nawozy mineralne porównać bo tu wiadomo co jest. 

Opublikowano

U mnie za 2/3 klasy się płaci na dziś dzień 55-65 tys zł / ha. Parę dobrych lat temu po 70/80 płacili. Teraz niemożliwe jest za tyle sprzedać. Bambry poszły po rozum do głowy i już się nie bija o byle kawałek. Tylko że u nas nie ma krowiarzy...

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Jak napisałem wyżej. Jest gnojowicą i gnojowicą. Tak samo i obornik. Może być świeży i z dużą ilością słomy. A może być przeleżały z mała iloscia. I każdy ma inne wartości które mogą się bardzo mocno różnic. Dlatego porównanie 1 do 1 jest bez sensu. Tak można nawozy mineralne porównać bo tu wiadomo co jest. 

U mnie na taka glebę jak tutaj na zdjęciu idzie moc obornika i gnojowicy co tu widac że ładnie nakladzione obornika i do tego 150 kg polidap 100 sól i 350 mocznik 200 pod korzen i 150 po głównie w czerwcu później kuku jak na zdjęciu w suchym 23 roku . Na kuku mimo obornika trzeba walić azot po to podstawa 

Screenshot_20240105-154456_Gallery_034701.jpg

IMG_20230919_083426413_HDR~2.jpg

• Like 1
Opublikowano

Co z walenia nie wiadomo ile azotu jak nie ma wody. Aż mi się przypomniało jak nadawali tydzień deszczu. Myślę sobie to podratuje tą kuku trochę. Opryskiwacz i roztwór mocznika z siarczanem. Deszczu nie spadło nic przez ten tydzień. Kukurydza się popalila i pokruszyla. I efekt był odwrotny do zamierzonego. Dobrze że tylko jedna działkę tak zrobiłem a nie wszystkie. Jeszcze w maju ją przymrozek przyłapał. Także u mnie 2023 rok był najgorszym w historii gospodarzenia mojego jak i ojca. Dziadek nie żyje więc nie mógł się wypowiedzieć. Ale rozmawiając ze starszymi ludźmi z okolicy to też nikt nie pamiętał żeby był gorszy rok 

1 godzinę temu, alfa napisał:

U mnie na taka glebę jak tutaj na zdjęciu idzie moc obornika i gnojowicy co tu widac że ładnie nakladzione obornika i do tego 150 kg polidap 100 sól i 350 mocznik 200 pod korzen i 150 po głównie w czerwcu później kuku jak na zdjęciu w suchym 23 roku . Na kuku mimo obornika trzeba walić azot po to podstawa 

IMG_20230919_083426413_HDR~2.jpg

Na takiej glebie to aż miło by było robić. Widać że ładna tłusta , zwięzła gleba. Mam takiej ze 3-4 ha gdzie jest przejście torfu w 6z. To tam kukurydza miała około 1,5 m. 

2 godziny temu, Leszy napisał:

@krzychu121 zobacz. Takie są u nas gleby. Więc nie jest to klasa 6 bo ktoś kiedyś dał komuś w łapę aby podatku płacić mniej. Wiem, że słabo rośnie, ale jakoś się udaje coś zebrać.

IMG_20231002_165351_516.jpg

Wszystko też zależy od rozkładu opadów. I od tego co jest pod tą warstwa. W oddali widać ładny las więc głębiej jest coś lepszego co trzyma wodę. U nas nawet sosny są karłowate. no ale można kopać i kopać i cały czas żółty piasek 

Opublikowano

Nie pomyślałem że co roku można walić po 60 ton , obrnika , bo u nas mao kto daje 30-40 ton raz na kika lat, więc wcale go nie liczy , wiekszość bez obornika gospodzrzy

1 godzinę temu, alfa napisał:

Taka wcale nie jest najlepsza mam i takie , ciężka w uprawie ,dużo paliwa , najlepiej rośnie i się robi jak jest glina pomarańczowa na głębokości 30 cm , a na wierzchu piaszczysta, tam rekordy są co roku

Opublikowano

Wy po prostu nie znacie znaczenia słowa susza. pH jest w granicach 6. Wapnowane jest regularnie co 3-4 lata . I nie to że u mnie tylko tak było. U wszystkich na okolicy wyglądało dokładnie tak samo. Wody nie było od połowy maja do początku lipca. Potem coś porosilo i znowu miesiąc posuchy. Robiłem badania jesienia. Zasobności wszędzie bardzo wysokie. Składniki są tylko brakuje najważniejszego czyli wody. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Dziękuję za takie interesy. Jakbym wiedział że włożę kilka tys w ha i gówno zbiore to kupiłbym wysłodek i jeszcze by zostało. Może za rok będzie lepiej 

I bez roboty aby okryć i z głowy 

Opublikowano

Wysłodki częściowo kuku zastapią , ale nie na samych wysłotkach