Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, soltys48 napisał:

Wg mnie dopłatą powinna być zależna od ilości sprzedanych płodów i zwierząt,skończyło by się pasożytowanie twoje

Dlaczego? Bo ktoś kupował zwiększał ma być karany a nierób i pasożyt społeczny nagradzany?

Panie Przemku też jestem zdania że dopłaty powinny być powiązane z produkcją płodów, żywca itd 👍

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Panie Przemku też jestem zdania że dopłaty powinny być powiązane z produkcją płodów, żywca itd 👍

Tego nie zrobią bo ziemia by wyjałowiała i na nic nie byłoby zbytu.

Strajk by gonił strajk

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No ale czego się burzycie

Rząd zapobiega przeciw wiencej wiencej i jeszcze więcej

Rozwój bez opamiętania to żaden rozwój.

Podnieśli tą płatność z 30 do 50

A powyżej 50 to oni wiedzą że to już nie rolniki tylko szkodniki.

dobrze mowisz, prawdziwy rolnik ma 5 ha  i swiniaka, chodzi caly dzien uj***ny i czesto gosci pod sklepem na piwko

7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

nikt nic nie podnosil,  platnosc jest od 3 do 30 hektara jak bylo z ta zmiana ze jak ktos ma powyzej 50 to nie dostanie

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Nawet doczytać nie potrafisz?

Nic nie podnieśli tylko każdemu powyżej 50ha zabiorą całość redystrybucyjnej.

I to jest najlepsze tłumaczenie:

-wyrównanie szans rozwojowych małych i średnich gospodarstw nie osiągających korzyści w związku z efektem skali (występującym w gospodarstwach większych), jednak mających perspektywy na trwały rozwój.

Dlaczego te pierdzistołki nie wyrównywali moich szans jak przejmowałem 19ha. Dlaczego  faworyzują młodych rolników kwotą 150000zl i  dodatkowymi dopłatami skoro mi nic nie dali ... itd

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

chybaa to nie tak. jak ktoś ma pow 50ha to nie przysługuje mu wcale ta płatność. tak ja to zrozumiałem. Ale pewien nie jestem.

Opublikowano

jest tak jak mowicie, nic nie podniesli bo nadal jest od 3 do 30 hektara tylko ten co ma powyzej 50 nie dostanie nic

niezla logika, to po to sie rozwijalem zeby wlasnie ten efekt skali byl, zebym kupil taniej nawozy , sprzedal wiecej zboza i negocjowal lepsza cene  , a teraz za to dostaje w leb:D

• Haha 1
Opublikowano

Najprościej to zrobić znowu nacjonalizację A za rok parcelację.  Tym co przejebali gospodarkę dać, by na kolejne rozjebanie co było, tym co rozwinęli gospodarkę zabrać, żeby znowu motywację do pracy mieli.

Idąc wzorem tych dopłat to w celu wyrównania szans w mieście za***ać wszystkim zarabiającym powyżej 5000zł 10% rocznie

Opublikowano (edytowane)

W Polsce w 2027 roku nadal będzie 216 euro na ha, w UE już jest 260 .

Zrównania dopłat nie będzie .

Ardanowski w Grubnie mówił o nowej perspektywie unijnej 

Jak teraz ocenia MRiRW przedstawioną propozycję – nie wiadomo. Dotychczas nie została skomentowana, a na pytanie Farmera skierowane do MRiRW w tej sprawie odpowiedzi nie ma.

Jedno wiadomo na pewno – te 3 mld euro nie trafiło na dopłaty. A gdzie jest?

oznacza więc co najwyżej, że kwota przeznaczana na dopłaty bezpośrednie w Polsce pozwoli na utrzymanie dopłat na obecnym poziomie – czyli nadal będzie to jak w 2020 roku ok. 216 euro na ha. Tymczasem w 2020 roku ta stawka w euro na ha wynosiła średnio w UE 267, a sięgała nawet 572 dla Grecji i dla Malty, 351 dla Włoch, 357 dla Cypru, 297 dla Niemiec, 418 dla Holandii, 369 dla Belgii, 280 dla Francji, 298 dla Słowenii .

My mamy konkurować tylko jak na czym obniżać koszty .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Nie wnikam w czyje majątki i nie wiem czy akurat Ci zabiorą jak pisałem informację.

Się podzieli i spoko.. Będzie więcej dopłaty do bydła itp.... 😋😁

Opublikowano

Po podlasku to dla bydła. A interpretacja słów dowolna. 

Opublikowano (edytowane)

A nie to do bydła i na moje konto a nie dla bydła do koryta 😁

W tym roku wszystkie powiązane dopłaty z bydłem to coś będzie z 45 tys u mnie 👍

Za sam wypas będzie z 14 tys.... 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

O mondrego to dobrze posłuchać

Jestem za.

Zdechł byś z głodu jakby socjal i dopłaty zabrali. Co dupka boli, że inni dostają covidowe, a Rysiu leser pierdzi w fotel i nie dostanie. Bez mała 20 tys zgarnąłem. Ot choć raz w miarę sprawiedliwa pomoc, darmozjadom nie dali 👍

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Sam Ardanowski powiadał duże gospodarstwa na tyle są rozwinięte że powinni sami się utrzymać a nie na dopłatach jechać i na zapomogi czekać .

Ja to widzę że po zapomogę do pierwsze Ryśki lecą.

Dopłata miała być do hektara uprawianej ziemi a nie do hektara ziemi omawianego wybranego Ryśka.

A gdyby teraz zabrali dopłaty to znowu pierwszy w kolejce po jałmużnę bo podniósł by się krzyk że jest wykluczony społecznie i nie ma zapewnionego minimum niezbędnego do egzystencji. 

Opublikowano

Szkodnik to jesteś ty i w dodatku pasożyt

Strajk by gonił strajk

Pierwszy byś stał

• Like 2
Opublikowano
galan99 napisał:

W Polsce w 2027 roku nadal będzie 216 euro na ha, w UE już jest 260 . Zrównania dopłat nie będzie .

No popatrz, a przed wyborami parlamentarnymi i w 2015 i w 2019 pis opowiadał, że jest partią wspierającą rolników i gwarantuje zrównanie dopłat ze średnią europejską. Co się stało, że "niedasię" tego zrobić? Sukces ostatnich negocjacji Morawieckiego jednak nie był sukcesem? Po co mamy komisarza ds. rolnictwa Wojciechowskiego, skoro nic na tym nie zyskujemy?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A TO TAK SIĘ MA jak by był Komisarz Niemiecki czy inny to by było że Polska jest znieważana a że jest POLKI KOMISARZ TO JEST WSZYSTKO OK . OD cała filozofia będzie gorzej i gorzej tego można się spodziewać nowy ZIELONY ŁAD WYTYCZY NOWE KIERUNKI .

Komisja Europejska w ramach Zielonego Ładu proponuje, aby rolnicy zwrócili się bardziej ku rolnictwu ekologicznemu. Jednak KE nie doprecyzowała swojego pomysłu, na co zwrócił uwagę minister Ardanowski – Te propozycje są  jak najbardziej słuszne, tylko czy realizujemy ekologiczne metody produkcji rolniczej czy oczekujemy efektów w postaci produktów ekologicznych, bo to nie to samo.

Jan Krzysztof Ardanowski zaznaczył, że wciąż jeszcze wiele pytań pozostaje bez odpowiedzi. Ambitne cele – zmniejszenie o 50 % pestycydów i antybiotyków – tak, ale jakie będzie podejście w stosunku do obecnego poziomu stosowania. Czy dla wszystkich krajów równo? – pytał minister. 

Jestem przekonany, że musi być również korekta polityki handlowej Unii Europejskiej. Otwieranie się na inne regiony świata, produkujące wg innych standardów, kiedy my te standardy jeszcze mocno „podkręcimy”, mocno wzmocnimy  .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

I z czego się tu cieszysz. Myślisz że to ma coś wspólnego z jakimkolwiek prawem czy sprawiedliwością?

Przerzuciłem po ostatnich zakupach 50 ha i dlatego zostanę ukarany kwotą 5000zł rocznie, by dopłacić tym którzy mają kilka ha na papierze, a siedzą pod sklepem lub u germańca w oborze. Bo według pojebusów stanowiących prawo oni nie mają możliwości rozwoju.

Całe życie pod górkę. Młodego rolnika nie, renty strukturalnej dla rodziców nie, teraz dopłaty redystrybucyjnej nie. 

Skończy się na tym że podzielę gospodarstwo i będę małorolny.

Jeszcze k**wy kłody pod nogi rzucają i mówią co w jakiej powierzchni mogę obsiać. A mniejsi po za wszelką kontrolą.

Jak się tak cieszysz z takiej durnoty to ja mam pomysł na kolejną.

Nakaz zwiększenia areału gospodarstwa o 20%  rocznie dla gospodarstw 10-35ha lub przepadek 40% dopłat. Pasuje???

Trochę to przykre, myślę że  skoro już to ten próg powinien być od 100-150 ha. 50 hektarów to nie jest duże  gospodarstwo.

Jestem mało  rolny i łatwo nie jest powiekszać areał jak się ma 15 ha własności,  ale nie chce mi sie też  wierzyć że takim jak ja nasz arimr pomoże sie rozwijać zabierając innym kasę. Jawne złodziejstwo bedzie.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Tego nie zrobią bo ziemia by wyjałowiała i na nic nie byłoby zbytu.

Strajk by gonił strajk

Panie Ryszardzie, ale nie może być tak że ten co za***rdala i robi ma gówno wielkie o ten co nic nie robi ma takie samo wielkie gówno 😉