Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, jahooo napisał:

Krasnystaw i okolice, do ciebie z 90km albo i lepiej, ale w twoją stronę chmury poszły na Jarosław

Ode mnie trochę więcej bo ja z środkowej Małopolski 😁

Opublikowano

Druga dawkę rozsiałem ponad tydzień temu, na wierzchu było sucho i zanim azot się rozpuścił minęło parę ładnych dni, teraz ładnie pada i tak sobie myślę czy by jeszcze nie rzucić trochę azotu, co myślicie?

Opublikowano

Nic nie myślimy. Nie wiemy ile tego N do tej pory podałeś, ile jeszcze chcesz "dorzucić", jakie gleby masz, po jakich przedplonach te pszenice i wiele, wiele innych niewiadomych 😉

Opublikowano

Ja bym chyba już nie dawał, kolejne 3 tygodnie bez deszczu, jak dałeś 130N to do połowy maja starczy, na flagę najwyżej dorzucisz jak będzie wilgoć w co wątpie

Opublikowano

Nie zapowiadało się na deszcz i dlatego podałem ten azot, gdybym wiedział, że tak popada to jutro bym dopiero siał, a tak to martwi mnie ile go poszło w powietrze i dlatego pytam czy coś dorzucić, ażeby uzupełnić te straty 🤔

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

Co może być przyczyną tych końcówek liści? Grzyb czy efekt ostatnich mrozów?&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

IMG_20200413_161343.jpg

U mnie  w okolicy mają to wszystkie zboża ozime oprócz niektórych odmian żyta. Obstawiam przymrozki najgorzej po d*pie dostało pszenżyto siane 15 Września.

Edytowane przez mtz55
Opublikowano (edytowane)

I koniec deszczu 5mm spadło ale ma coś jeszcze dopadać

54 minuty temu, Daro20 napisał:

Co może być przyczyną tych końcówek liści? Grzyb czy efekt ostatnich mrozów?&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

IMG_20200413_161343.jpg

U mnie w pszenicy to samo po mrozach się zrobiło 

Edytowane przez Jacek123
Opublikowano
2 godziny temu, dzikiWschód napisał:

chwała ci za to, tylko czemu w Polsce brakuje miejsc w więzieniach? kradli kradną i będą kradli ludzie którzy nie mają sumienia albo są chciwi

Bo więzienie to teraz sanatorium albo spa, a nie paka.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, matek89121 napisał:

Jacek123

wszystko z Toba w porządku ? Sam sobie na swoje posty odpowiadasz , nie myślałeś aby skontaktować sie.z lekarzem lub farmaceutą ?

Po prostu chciałem napisać ile u mnie z tego kropienia wyszło

Edytowane przez Jacek123
Opublikowano
10 minut temu, MateuszImiołek napisał:

U mnie spadło około 5l/m2. Kto planuje jechać jutro z N2. Może to jedyne słuszne rozwiazanie Podpowiedzcie coś, bo następny deszcz nie wiadomo kiedy. 

Też właśnie się zastanawiam.Na obecną chwile dosyć pada,więc to chyba nie głupi pomysł.Chce dać 150kg saletrzaku i koniec

Opublikowano
11 minut temu, MateuszImiołek napisał:

U mnie spadło około 5l/m2. Kto planuje jechać jutro z N2. Może to jedyne słuszne rozwiazanie Podpowiedzcie coś, bo następny deszcz nie wiadomo kiedy. 

Jedź.

Co myślicie o opryskiwaczu 1200l ciąganym do C330?

12 minut temu, MateuszImiołek napisał:

Opublikowano
1 godzinę temu, Jacek123 napisał:

I koniec deszczu 5mm spadło ale ma coś jeszcze dopadać

U mnie w pszenicy to samo po mrozach się zrobiło 

U mnie tez to jest pewnie końcówki przemarzły

Opublikowano
33 minuty temu, PanPawel napisał:

Zależy jakie tereny masz na ten opryskiwacz. 

Zdarzają się sporadyczne górki,większość drenowana.Pola blisko domu, także całego zalewać nie muszę.Ewentualnie w wypadku mokrej wiosny jest czym zastąpić małego. Zdaje mi się że zalany na 600/800 litrów, jak będzie sucho, spokojnie powinien dać radę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v