Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytałem wcześniej, że ktoś tu stosuje siarczan potasu 2-3kg na ha. Jak to wygląda procentowo w stosunku do wody? Jakieś spostrzeżenia co do dawek jeśli chodzi o fazę?

Opublikowano

Planuję jutro T2 Priaxor  oraz cyperkil. Temperatura jutro w nocy spadnie ( jak mówią prognozy do około 1-2 st  ) natomiast od soboty wieczorem powinno padać  a temperatura wzrośnie  . Jak sądzicie pryskać czy czekać kilka dni gdzieś do czwartku. Presja chorób duża. T1 wykonane 16 IV. 

Opublikowano

Witam. U mnie pszenica zaczyna się wykłaszać, czy zabieg w postaci 10kg mocznika + 10kg siarczanu magnezu na 1ha nie spierdzieli mi roboty? Chciałbym ją zasilić ponieważ tu gdzie trafia się słaba ziemia (glina) jest blada jak d*pa eskimosa... Tydzień temu szedł zabieg w postaci Plonvit Opty 4kg/ha + Plonvit zboża 1L/ha, cztery dni temu T2 Falconem. Mocznik z siarczanem magnezu chciałbym zaaplikować w sobotę. Co Wy na to? 

Opublikowano

Ktoś tu pisał o jeczmieniu w euforii siana 2 sezon co rok kwalfikat i mam w tej chwili jęczmień. Co robić pszenica miała być na sprzedaż i dla dojnych wiadomo krowa zje ale kupiec? Niekoniecznie 

Opublikowano

Dodajcie do t2 mikro? Kiedyś gdzieś czytałem ze Cu w tej fazie wywołuje fitotoksycznosc. Zawsze dodawałem Cu, Zn, Mn, Mo z adobu ale jak by miało zaszkodzić to może lepiej zostawić na następną wiosnę do t1 😃

Opublikowano

Daje niewielką ilość na uzupełnienie braków, dosłownie po kilkanaście g. Nigdy nic złego nie zauważyłem. Do tego 2-3 % mocznika i siarczan. 

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie a ile przed spodziewanym deszczem wykonać oprysk fungicydem? Jutro ma być u mnie ciepło i bezwietrznie ale w nocy ma być deszcz. 6-8 godzin przed deszczem wystarczy aby substancje się wchłonęły?

Opublikowano

18.05 poszedł Duett na t2. Pszenica na dniach będzie się kłosić. W planach miałem T3 i teraz niewiem czy go robić?? Jak tak to chyba po przekwitnieniu bo dopiero co była T2. Lepiej chyba było poczekać i zrobić T2/T3 ale teraz to już trudno. A tak ogólnie to co polecacie na ochronę kłosa i coś na robala??

Opublikowano

15 maja na t2 poszło 130g difenokonazolu i 130g asoksystrobiny. W gęstej pszenicy obserwuje na dolnych częściach rośliny rozwój mączniaka. Jaki polecacie teraz oprysk ? Może poczekać do T3 jak się wykłosi ?  

Opublikowano

Dziś fajne okno pogodowe na opryski ale nie zalecaja pryskac po przymrozkach od jutra deszcz i w końcu r2 wyjdzie na T3, wcześniej ciągle zimne noce albo wiatr. 

Opublikowano
12 godzin temu, warchest napisał:

u mnie od wielu lat było łączone i nigdy nie było fitoksycznosci az 1 raz w tym roku . czyli bezpieczniej byłoby grzyzbowke dac osobno i za ile czasu regulacja ? 

ale pewnie na czesci pszenic tych sianych wczesnie nie zdazyłbym dac grzyba i regulacji osobno niestety , ale tak na przyszłosc w jakim odstepie casowym to mozna robic ? 

I tu jest słowo klucz: nośnik substancji czynnej. To że np Moddus się miesza to nie znaczy że jego odpowiednik też.

• Root Admin
Opublikowano
12 godzin temu, Mecha napisał:

Niby czemu?

bo wychodze z założenia ze jest wtedy delikatna i żeby jej niepotrzebnego kolejnego stresu doładać.
U mnie 2 tygodnie temu dostała adexar, na ten moment wygląda ładnie - szkoda tylko ze jest do kolan, za to jęczmień powyżej pasa

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bbb131 napisał:

I tu jest słowo klucz: nośnik substancji czynnej. To że np Moddus się miesza to nie znaczy że jego odpowiednik też.

ale wlasnie ostatnie kilka lat jade na modanie bo mi taki sprzedaje zamiennik ten sprzedawca srodków i po modanie bylo ok 

Opublikowano

U mnie  po Trineksapak  etylu + ccc  to po wykłoszeniu może będzie do kolan😄 ale słomy mi nie trzeba  najbardziej szkoda że za dużo odrzuciła pędów . Ale kto mógł przewidzieć taką pogodę.🙄

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v