Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Azotu ma już dość. Dolistnie poszedł 2 dni temu mikromix z Agrii i tytanit.

Plan jeszcze jest zrobić agrosorb folium plus mikromix i ewentualnie T2

Odpuść sobie wszystkie zabiegi, bo tylko zaszkodzisz, czekaj cierpliwie na deszcz. Gdyby nawożenie dolistne było takie cudowne, to nie byłoby zjawiska suszy.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, Przemo188 napisał:

Ja dzis jadę T1 + regulacja (medax) mocznik i siarczan 

W nocy może być - 1 ale ryzykuje kolanko już uciekło od jutro spory wiatr u mnie pokazują a po niedzieli znów ochłodzenie 

@Przemo188, skoro ma być przymrozek to trzeba było zabieg kolo południa wykonać, i czy aż tak rozbudowany, być może tylko sam medax+ siarczan, ale skoro lubisz wyrzucić pieniądze to nie przeszkadzam

Opublikowano (edytowane)

a newet przed południem i dać czas na reakcję. 

53 minuty temu, rumcio40 napisał:

Odpuść sobie wszystkie zabiegi, bo tylko zaszkodzisz, czekaj cierpliwie na deszcz. Gdyby nawożenie dolistne było takie cudowne, to nie byłoby zjawiska suszy.

Nie jest cudowne i nie ma być cudowne, to zwykłe nawozy i aminokwasy, ale mają nie lada znaczenie. Ich zadaniem jest pomóc przetrwać roślinom trudne warunki w dobrej kondycji a kiedy nadejdzie deszcz dać przewagę, bowiem zdrowa pszenica będzie się normalnie rozwijała, czyli dalej rosła bez strat na plonie  a Twoja będzie się tydzień regenerować i zbierać, a to co utraciła już nie odrośnie. 

Tak to sobie tłumaczę. Nie wiem czy dobrze robię. Okaże się w sierpniu, bo takie warunki mam dopiero 3 rok. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
30 minut temu, zetorr6441 napisał:

Mam kilka pytań odnosnie tej pszenicy

Która to jest faza w skali bbch

I czy jest to dobry moment na skracanie?

Z gory dziekuje za odp

IMG_20200422_150223.jpg

późna końcówka BBCH 31. Według tej skali kiedy  2. kolanko jest co najmniej 1 cm nad 1. kolankiem mamy BBCH 32 a tu jest 0,5cm, więc już blisko. Trochę spóźniony będzie zabieg skracania, ale co zrobić, taka pogoda. MEdax da radę. 

Opublikowano

Może tak być 🤣 ale póki co jestem pozytywnie zaskoczony. Zobaczymy w żniwa. Oby woda spadls i się zrobi jakieś mocne t2 i wsio. 

To objawy żerowania skrzypionka? Sporo jest takich liści a znalazłem 1 skrzypionka na paru metrach. 

IMG_20200422_181637.jpg

Opublikowano

Dziś rozrobilem 600l wody z 25kg mocznika i tyle samo siarczanu magnezu i zrobiłem 3ha, wiem że dawka nie duża ale nie chodziło o to żeby roślina dostała kopa tylko dostarczyć trochę składników na przetrzymanie, jak będę widział efekt to za tydzień kolejna dawka

Opublikowano

No to u mnie zamieszali😁

Albo będę  miał kłosy 10 pięterek po 6 w piętrze. Mtn 55g .

400 kłosów na m² i cyk, jest 13t. 🤔😁

Opublikowano

Kiedy siałeś? 

21 minut temu, dzidzia202 napisał:

Ja na pszenice daje 0.7 juwel  i 0.7 piochrolazu do tego makro p 1kg i importer 0 .2l mocznik 10kg siarczan magnezu5kg i calkorium 0.7 proleaf max 1l no i 0.15 modusa. 

Zacna mieszanina 🤣

Opublikowano

Ja 1 października. Wschody były słabe bo bardzo sucho było i inwazja śmietki przerzedziła wschody

Opublikowano
1 minutę temu, Mikua napisał:

Medax + Duet Star + Siarczan Magnezu + Mocznik, będzie można wszystko razem zmieszać? 

Nie należy mieszać regulatora z azotem

9 godzin temu, Agrest napisał:

Jeszcze raz zacytuję Cię,  bo trochę to skracanie mnie męczy. Postanowiłem nie skracać, ale zapisałeś ziarno niepewności.

Pszenica na prawdę jest kiepska. Zrobiłem zdjęcie z góry bo lepiej obrazuje. Dostała 180N, gleba 3a niby dość mocna, ale poplon efa wydoił wodę jesienią a przez zimę nie nadrobiło braków.

Widzicie sens dodatkowego stresowania tej biedoty???

20200422_101104.jpg

No, cienko to wygląda, też bym nie skracał. 

Opublikowano (edytowane)

I kolejna noc z minusem się szykuje. Wziąłem wolne z pracy i jutro jadę medaxem 0.6 kg na ha co będzie.

IMG_20200422_205118.jpg

16 minut temu, Torus napisał:

Nie należy mieszać regulatora z azotem

No, cienko to wygląda, też bym nie skracał. 

Mam taką na polu które niedawno nabyłem na górze samej i powiem szczerze że w Tychy miejscach odpuszczam skracanie, jest rzadka więc raczej nie powinno jej położyć.

Edytowane przez Damianek20
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v