Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz0110 napisał:

a ta moja pszenica była piękna ale prysnalem.na grzyba praxiorem o 20godzinr na wieczór a rano było -1 i popsuło pszenicę

Raczej przymrozki ją popsuły, ty dorzuciłeś trzy grosze. 

Opublikowano (edytowane)

Mam właśnie modan plus duet star koło piątku mam zamiar jechać papy było ale wody niema pszenica patras

W tamtym roku była okrojona dawka modanu i Kilimandżaro leżało choć na plon nie mogę narzekać.

Edytowane przez adam19750609
Opublikowano

Panowie A czym spryskać pszenicę jara? jestem początkujący i mówili żebym wziął biathlon4d i dash ale na moje hektary (dokładnie 3) nie znalazłem to nigdzie tylko duże ilości i szukam czegoś żeby to zastąpić.

Opublikowano

Warto teraz dokarmiac dolistnie? Mocznik siarczan czy czekać aż temp w nocy będzie na plusie. Moja pszenica po kukurydzy dopiero w fazie końca krzewienia 

Opublikowano
10 godzin temu, adam19750609 napisał:

Mam właśnie modan plus duet star koło piątku mam zamiar jechać papy było ale wody niema pszenica patras

W tamtym roku była okrojona dawka modanu i Kilimandżaro leżało choć na plon nie mogę narzekać.

patras to dość wysoka pszenica, nie powtarzaj błędu sprzed roku, teraz 0,3 i za 3 tygodnie 0,3-0,2 modana - jeśli będzie woda, ale musi  być podstawa wyczyszczona od tego też sporo zależy

Opublikowano

Lentipur potrzebuje czasu, ale według mnie fatalny dobór środka bo po braku zimy miotła jest już tak zaawansowana że splynie po niej ten środek jak po kaczce.

2 godziny temu, usiu4513 napisał:

Panowie A czym spryskać pszenicę jara? jestem początkujący i mówili żebym wziął biathlon4d i dash ale na moje hektary (dokładnie 3) nie znalazłem to nigdzie tylko duże ilości i szukam czegoś żeby to zastąpić.

Na jęczmień jary kupiłem mustang forte i myślę że na pszenicę jare będzie to dobry wybór. Spektrum chwastów bardzo szerokie, a w moim wypadku najważniejszy mak polny i przytulia, bratek

Opakowania też będą pasować, koszt około 60-70zł hektar.

Opublikowano

Chciałem prysnąć tym ccc żeby mi.sie lepiej rozkrzewiona.na odżywki z firmy agrii nie narzekam dają radę 

Ile czasu może leżeć sól potasowa na polu.rozsialem z 2 tygodnie temu i leży poszedł deszcz trochę ja rozpuściło i leży sobie na roli

Opublikowano

Sól raczej nie nadaje się pogłównie chyba że jesienią lub bardzo wczesna wiosną, gdzieś czytałem że musi 100l wody na m2 spaść żeby ją przemieścić o 10 cm. 

Opublikowano

Ale to jak leży to się nie zepsuje niech sobie jeszcze leży w weekend u nas niby ma.byc deszcz to akurat po niedzieli ja.zmieszam.z ziemia,właśnie słyszałem że sól może.soboe tak leżeć i żadnych wartości nie straci

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Lentipur potrzebuje czasu, ale według mnie fatalny dobór środka bo po braku zimy miotła jest już tak zaawansowana że splynie po niej ten środek jak po kaczce.

Na jęczmień jary kupiłem mustang forte i myślę że na pszenicę jare będzie to dobry wybór. Spektrum chwastów bardzo szerokie, a w moim wypadku najważniejszy mak polny i przytulia, bratek

Opakowania też będą pasować, koszt około 60-70zł hektar.

Po Mustangu Forte nie będziesz musiał już skracać :D Ja dałem kiedyś MF plus Attribut i pszenica jara miała 40cm, chociaż plon był ok

Opublikowano

Nie porażka tylko są lepsze rozwiązania w tej cenie i o  wiele skuteczniejsze. To nie są źle środki, ale nie radzą siebie zbytnio z chorobami liści i podstawy źdźbła, a już na pewno nie w tych dawkach.

3 godziny temu, Kędzior89 napisał:

ravoj gleby 4a obsada około 400ziaren na mi. I co byś polecił na skracanie

Robi się cieplej, słońce jest więc moddus 0.3 będzie najtańszy (generyk) potem sobie poprawisz jak będzie deszczowo, ja tak zrobiłem i myślę że to optymalne rozwiązanie.

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Po Mustangu Forte nie będziesz musiał już skracać :D Ja dałem kiedyś MF plus Attribut i pszenica jara miała 40cm, chociaż plon był ok

Ale to raczej wina attribut?

23 minuty temu, darekspire90 napisał:

Co to może być? Trafiają się takie sztuki w euforii z centrali. Chore o wiele mniejsze od zdrowych

IMG_20200421_135938_7.jpg

Jak bardziej karłowe i żółknące to śmietka ozimówka.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v