Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, marluk napisał:

Nie sypałem jeszcze N2 w lubelskim przez brak opadów, myślicie, że warto jeszcze sypać przy tej pogodzie czy nie? Poszło 200kg saletry do tej pory.

Będzie warto ale pszed deszczem teraz to szkoda kasy u mnie taka sama sytuacja też dostała tylko 200 kg

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, 3kusy3 napisał:

Panowie zostalo mi jeszcze odchwascic 2ha pszenicy ozimej z racji spadkow temperatury nie wiem czy jechac czy sie wstrzymac.

Poczekaj aż ustaną przymrozki, bo będzie wyglądać jak ze zdjęć  użytkownika @Mateusz6160

Edytowane przez taux
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, 1993michal napisał:

Na t1 prochloraz 450g mogę dodać do części propikonazol 250 lub tiofanat metylowy(topsin) bo pozostawało mi propiko i topsinu i myślę żeby dodać do prochlorazu. Ma to sens?

tego prochlorazu to góra 400g, stosowanie propikonazol-u po 19.03.2020 jest zakazane.... ale przed zakazem się dodawało do mieszanin z prochlorazem 90-100g propikonazolu, a tiofanat metylowy to domieszałbym tebukonazolu i zrobił tanie t3 w pszenicy o takiej  dostatecznej skutecznosci, to tak pod względem użyteczności,

Edytowane przez taux
Opublikowano
38 minut temu, jacek37 napisał:

Będzie warto ale pszed deszczem teraz to szkoda kasy u mnie taka sama sytuacja też dostała tylko 200 kg

Ja na N1 dałem 165kg saletry i 100kg mocznika. Tak patrząc po pogodzie to chyba było dobre posunięcie. O N2 póki co można zapomnieć bo sucho

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mateusz6160 napisał:

Czym ją podratować? Aminowkasy? Siarczan? 

Moja podobna była w tamtym roku dostała deszczu i sie poprawila. Brak wody teraz podobnie się robi

IMG_20190410_162401.jpg

Edytowane przez adam19750609
Opublikowano

Witam pszenica 2 tygodnie po zabiegu t1 z siarczanem i mikro bez skracania faza ok 1 kolanka, chciałbym podać nie duża dawke mocznika 25kg na 2 ha + siarczan 20kg na 220l wody, czy siarczan co 2 tygodnie to nie za często?

Opublikowano

Powiem wam że dzisiaj pooglądałem te pszenice  bo zabiegów żadnych dziś nie wykonuję bo uważam że  pryskanie w tych warunkach co dnia przymrozki to strata kasy czasu nie liczę bo mam sporo  to pszenice na dobrych stanowiskach i tam gdzie poszedł wcześnie azot na przykład na koniec lutego w większych dawkach  to te pszenice mimo suszy całkiem nieżle się trzymają ale po monokulturze zbożowej  ze spóżnionym azotem to robi się masakra  pszenica nie rośnie a  GRZYB septorioza   zjada ją na potęgę . PS.pszenice im pożniej siane w tamtym roku tym zieleńsze.

Opublikowano
6 godzin temu, king12 napisał:

Dr Green siarczan potem duett i ścięte we wiaderku robi się jakby serwatka na powierzchni co jest nie tak? 

Ja robiłem taką mieszanke , tzn. ja napisze jak mieszałem i się serwatka nie zrobiła a też w wiaderku próba była , Unix , Stabilan  , Moddus , Duet Starr , Dr.Green , Siarczan magnezu . Jak dodawałem na początku Greena i Siarczan to serwatka się robiła . W galerii jest pszenica Delawar moja  po tym mixie .

Opublikowano
7 godzin temu, damin1 napisał:

Według mnie dr green jest nie tak. Nie jeden się już żalił tym specyfikiem. Źle wychodzi w mieszaninach. Ktoś tutaj wspominał że z prochlorazem nie wolno mieszać ale widzę że z innym fungicydami też źle wychodzi. Jedź oddzielnie i tyle.

Nie chcę bronić Greena, ale w marcu dawałem Green zboża plus duett Starr w dawce 1.3 i nic się nie działo, jeszcze nie miałem z tym problemu. Może siarczan, jaki stosujesz @king12

Opublikowano (edytowane)

ja od tygodnia wszystkie prace zaprzestałem, susza aż żal patrzeć jeszcze niedawno długo była wilgoć tak około 5 cm pod , tera szybko ucieka jest już 10-15 cm susz, popiół, na ciężkich glebach jeszcze jako tako ale na 4-5klasie już placami usycha,  dużo działek dostało tylko jedną dawkę N 200kg, połowa T1 , i jeszcze trochę odchwaszczania, 

Lubuskie , gm. Żagań, opady jakieś dopiero 10 maja, nie wiem jak to dociągnie 

Edytowane przez suzuki18l
Opublikowano
marluk napisał:

Nie sypałem jeszcze N2 w lubelskim przez brak opadów, myślicie, że warto jeszcze sypać przy tej pogodzie czy nie? Poszło 200kg saletry do tej pory.

Sypnij przed min 5 mm deszczem potem

Opublikowano

Wczoraj zrobilem T1 i regulacje z mikro. Na T1 poszdledl Mirage i Corbel a regulacja Ccc i zamiennik modusa. Zaczalem pryskac przed 11 a skonczylem po 14 godzinie. Temperatura w czasie zabiegu 15 stopni. Po zabiegu dochodzila nawet do 18 st. Niestety nad ranem z piatku na sobote byl przymrozek -1 a miało być 2 na plusie.

Opublikowano
40 minut temu, masa24 napisał:

Yaravita zboża nie jest lepszym rozwiązaniem niż ten wasz dr green który lubi biedy narobić ? Miedzi i cynku znacznie więcej a to w pszenicy najwazniejsze

Wychodzi drożej, napchane azotu i siarczanu i 3 pierwiastki a gdzie reszta? Po co mi nawóz mikroelementowy napchany siarą i mocznikiem? Lepiej kupić solo chelaty. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v