Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz na stanie Modussa 250 lub generyki to daj 0,3-0,4l/ha + stabilan/ccc 720/750 1,2/1l/ha tylko śpiesz się bo musi się wchłonąć i działać wsłonecznąpogodę tak jak dzisiaj.

Opublikowano
4 godziny temu, rolnik181 napisał:

Wczoraj zrobiona grzybówka i regulacja (Aviator +moduss i CCC), dziś w nocy przymrozek -2 , podziała czy do poprawy ? 

Aviator kupowałeś w tym roku ? Nigdzie nie mogłem go namierzyć .

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Andpol napisał:

Lubelskie duże to z deszczem różni może być? Ja nastawiam się na nie ale jak popada to b.się cieszył.

Na poniedziałek będzie padać Lubelskie .

https://mapy.meteo.pl/

tylko przełącz na Zachmurzenie i opady .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Ja sprawdzam też zawsze na takiej mapie/pogodzie jak podał galan i jest ona bardzo miarodajna. Praktycznie zawsze się sprawdza. Do 3 dni bo wiadomo długoterminowe to pół na pół. Nie da się dokładnie wszystkiego przewidzieć. 

Opublikowano

czy capalo w dawce 1,5l  trineksapak w dawce 0.3 i CCC 1l  przypali tak pszenice że wpłynie to na plon?  jesli oddzielnie regulacja to w jakim odstępie od capalo? 

Opublikowano
5 godzin temu, suffeks napisał:

ja czekam do jutra z nawozem, prognoza deszczu u mnie w poniedzialek juz maleje z godziny na godzine 

Lepiej się wstrzymaj do poniedziałku bo jak jutro rozsiejesz to deszcz cię na pewno ominie😄

Opublikowano

Zrezygnowałem z CCC więc sam moddus w 0.3 i ewentualnie poprawka jak będzie woda, druga działka jeszcze trochę musi poczekać i tam zrobię z CCC, będzie co porównywać ;)

Opublikowano
6 godzin temu, XTRO napisał:

czyli trochę Twojej winy. U nas wyszło 5ton +- 5%. 

Pewnie jakiś błąd zrobiłem w regulacji , chociaż niektórzy tutaj piszą że przy 150-160 kg N - czyli tyle ile dałem w tamtym roku - pszenica ustoi bez skracania. Moja niestety poległa po 0,4 l modusie i wichurze która w okolicy zerwała parę dachów. 

Opublikowano
13 minut temu, robercikj100 napisał:

Pewnie jakiś błąd zrobiłem w regulacji , chociaż niektórzy tutaj piszą że przy 150-160 kg N - czyli tyle ile dałem w tamtym roku - pszenica ustoi bez skracania. Moja niestety poległa po 0,4 l modusie i wichurze która w okolicy zerwała parę dachów. 

Nawet jak dasz 100 litrów Modusa a przyjdzie wichura to nie wiece pomoże.. 

Opublikowano

Dokładnie. Mi w tamtym roku cug poszedł i 2 ha zwalowalo. Nie tylko mi z resztą tylko jak szło to w rzędzie wszystko poległo. Reszta zbóż stała normalnie przy Takiej samej ochronie i nawożeniu.

Opublikowano
robercikj100 napisał:

6 godzin temu, XTRO napisał:

czyli trochę Twojej winy. U nas wyszło 5ton +- 5%. 

Muszelka może ustać, a np. Arkadia niekoniecznie... Druga ważna kwestia, to gęstość łanu.. Operowanie dawkami N na ha. jest jak wysiew ziarna na kg.

Opublikowano

Po optyskaniu pszenicy 

yara zboże 1.7l/ha + siarczan magnezu 5kg/ha + optimus 0.5l/ha + stabilan 0.7l/ha +  1l/ha mirage+ duet star 1l/ha + 0.075l/ha karate zeon.

końcówki liści pożółkły i co teraz zrobić poczekać aż pszenica sama sie zregeneruje czy prysnąć ją asahi.

20200411_191739.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, AdrianKasperkiewicz napisał:

Po optyskaniu pszenicy 

yara zboże 1.7l/ha + siarczan magnezu 5kg/ha + optimus 0.5l/ha + stabilan 0.7l/ha +  1l/ha mirage+ duet star 1l/ha + 0.075l/ha karate zeon.

końcówki liści pożółkły i co teraz zrobić poczekać aż pszenica sama sie zregeneruje czy prysnąć ją asahi.

20200411_191739.jpg

poczekaj aż przymrozki ustaną i wtedy, a poza tym trzeba by ją odchwaścić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v