Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, darekspire90 napisał:

U mnie belissa wygląda tak.. trochę za tęga dostała łącznie 130 n w dwóch dawkach. N2 było okolo15 dni temu w postaci rsm i trochę deszczyku było. Żałuję że nie dałem z 3 tygodnie temu Modus w celu wyrównania i teraz niewiem co kiedy i czym robić.. jeszcze żaden oprysk nie szedł... Teraz chciał bym ją skrocic i wyrównać zarazem.. planuje CCC i Modus kolanko różnie od 0.5 do 1.5 cm.. jak na tą chwilę to sądzę że na jednym skracaniu się nie obejdzie jak widać bardzo gęsta dobrze teraz by było do skracania dołożyć Yara Vita zborza i siarczan czy osobno bądź z  odpryskiem t1, po kilku dniach fundamentami że staranne, chyba że najpierw odchwaszczanie? J

IMG_20200405_121559_2.jpg

IMG_20200405_121750_3.jpg

JAK nie odchwaściłeś do tej pory to odchwaścisz pużniej  tu już trzeba stosować skracanie bo jak będziesz teraz odchwaszczał  a miedzy odchwaszczaniem a skracaniem trzeba zachować  od dwuliściennych  3  a od jednoliściennych około tygodnia  to ta pszenica ci ucieknie bo ma być dosyć ciepło bynajmniej ja tak będę robił bo też mam pszenice nie odchwaszczone  na chwasty jedno i dwuliścienne  po skróceniu w tym tygodniu za tydzień pójdzie lancet .ale to jest moje zdanie  niech się wypowiedzą autorytety.

41 minut temu, Gerard123 napisał:

Od jutra ciepło i noce 2-3 stopnie na plusie.Jechać z axial komplet pakiem czy czekać na ciepło?

Po axsial komplet  ze skracaniem musisz odczekać 7 dni.

Opublikowano
32 minuty temu, darekspire90 napisał:

Akurat będę tylko na dwuliścienne kropił bo nie mam problemu z jednoliściennymi... Ale jak mówisz że lepiej skrócić.. a co bedzies, stosował?

Ja będę  koło środy  skracał mam jakiś zamiennik modusa  i ccc  w dawce  0,4  i ccc  okło 1 litra  w zależności jakie  stanowisko  od grzyba i siarczan magnezu i może jakieś mikro. a jak pisałem odchwaszczanie za tydzień po  zabiegu . ps.też mam trochę belissy. też taka gęsta.

Opublikowano
20 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Ja będę  koło środy  skracał mam jakiś zamiennik modusa  i ccc  w dawce  0,4  i ccc  okło 1 litra  w zależności jakie  stanowisko  od grzyba i siarczan magnezu i może jakieś mikro. a jak pisałem odchwaszczanie za tydzień po  zabiegu . ps.też mam trochę belissy. też taka gęsta.

Ja na grzyba się wstrzymam narazie bo pszenicy pola nie widziały lata tak że presji nie ma, może w przyszłym tygodniu.. co do skracania to myślałem podobnie dac

Opublikowano

W ta gęstą pszenice za tydzień nic nie doleci do chwastów

Opublikowano
jackowski11 napisał:

Dnia 2.04.2020 o 20:08, Lewy410 napisał: co to jest wiechlina roczna stokłosa czy miotła wystepuje w pszenicy oprysk 14 dni temu Axial Mustang czym porawic czy nie ruszac jest tego wiecej to jest chwast wyrwany  U mnie podobnie wstawie zdjecie tylko jak sie to robi Wiechlina roczna

Opublikowano

Na t2 co bardziej polecacie soligor (spiroksamina, tebu, protiokonazol) czy priaxor (fluksapyroksad, piraklostrobina) oba były by podane w dawce 0,75 l/ha, koszt podobny około 115 zl/ha 

Na t1 idzie fossa (prochloraz + fenpropidyna)

Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

Pszenica Belissa potrzebuje skracania kto się wypowie na ten temat .

Galan za tydzień to chce na grzyba lecieć i to najwcześniej.. a na chwasty że 3 dni po jutrzejszym lub wtorkowym skracaniu

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Gerard123 napisał:

Czyli axial komplett paka można stosować gdy temperatura w nocy oscyluje w granicach 2-3 stopnie na plusie?W ciągu dnia ma być ładnie około 15-18 ale te noce...

Pryskaj, nie ma na co czekać. Aby bez przymrozku przez pierwszą noc.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
11 minut temu, Gerard123 napisał:

Czyli axial komplett paka można stosować gdy temperatura w nocy oscyluje w granicach 2-3 stopnie na plusie?W ciągu dnia ma być ładnie około 15-18 ale te noce...

Można 

Opublikowano

Odmiana Arkadia. Wtorek lub środa będzie szedł Artemis 1,5l. Zapowiadają ciepło także pewnie mocno ruszy w przyszłym tygodniu.

Robić już skracanie, czy poczekać jeszcze do końca tygodnia? Jak na razie to pierwszego kolanka nie widać.

Będzie szedł 0.3l Moddus i 1L CCC. Na ile wody to rozrobić? Pierwszy raz skracam

IMG_20200405_195117.jpg

IMG_20200405_155445.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, Gerard123 napisał:

Poczekaj do czerwca, wtedy będą wystarczająco ciepłe noce.

Wtorek/środa lecę z T1 i skracaniem.

Opublikowano
42 minuty temu, Papkin napisał:

Odmiana Arkadia. Wtorek lub środa będzie szedł Artemis 1,5l. Zapowiadają ciepło także pewnie mocno ruszy w przyszłym tygodniu.

Robić już skracanie, czy poczekać jeszcze do końca tygodnia? Jak na razie to pierwszego kolanka nie widać.

Będzie szedł 0.3l Moddus i 1L CCC. Na ile wody to rozrobić? Pierwszy raz skracam

IMG_20200405_195117.jpg

IMG_20200405_155445.jpg

Nie możliwe żeby w tej pszenicy nie było jeszcze 1 kolanka

Opublikowano
3 godziny temu, Mareg napisał:

Pochodzilem dziś po polach i widać że pszenicę zakończyły się krzewic zaczynają strzelać w zdzblo, na 3 klasie ziemia mokra, wilgotna, pasowało by dac N2 póki jest wilgoć ale jak od jutra po 17 stp i 2 tygodnie bez deszczu to chyba malo sensowne jest podanie rsm saletry czy mocznika. 

mało. 

3 godziny temu, Zbyszek3939 napisał:

JAK nie odchwaściłeś do tej pory to odchwaścisz pużniej  tu już trzeba stosować skracanie bo jak będziesz teraz odchwaszczał  a miedzy odchwaszczaniem a skracaniem trzeba zachować  od dwuliściennych  3  a od jednoliściennych około tygodnia  to ta pszenica ci ucieknie bo ma być dosyć ciepło bynajmniej ja tak będę robił bo też mam pszenice nie odchwaszczone  na chwasty jedno i dwuliścienne  po skróceniu w tym tygodniu za tydzień pójdzie lancet .ale to jest moje zdanie  niech się wypowiedzą autorytety.

Po axsial komplet  ze skracaniem musisz odczekać 7 dni.

Sraty taty. Jak pojedzie sulfonylomocznikami jak Ty Lancetem, to spokojnie ją potrzyma, zresztą każdy herbicd  zwalnia rozwój, najbardziej gramnicydy. Spokojnie ją sobie skróci później, nic mu nie ucieknie. A chwasty trzeba tępić jak najszybciej, byle przymrozków nie było. Ale można i po Twojemu robić, nie wszyscy muszą zbierać po 10 ton. 

Opublikowano
8 godzin temu, slawek2209 napisał:

Pszenica siana 20 września.Na pierwszą dawkę dostała saletrzak a na drugą mocznik.Stąd ta kumulacja nawożenia.Mocznik pewnie jeszcze nie działa.Faza obecna 1 kolanko.Czas na t1

Czrmu akurat saletrzak na pierwsza dawke a nie saletra?

Opublikowano
10 minut temu, Papkin napisał:

Dodam jeszcze jedno zdjęcie, wysokość roślin to średnio ok 20cm.

Pora skracać?

IMG_20200405_155419.jpg

a nie prościej przekroić rośline na pół i zobaczyć gdzie jest kolanko ?

bedziesz wtedy wiedział najlepiej czy skracac czy nie bo takie zdjęcie to nic nie mówi

Opublikowano (edytowane)

Niech mnie ktoś oświeci, bom głupi. Ucięte przy samym korzeniu. Wg mnie lada dzień.

Wybrałem najsilniejszy pęd

IMG_20200405_212911.jpg

Edytowane przez Papkin
Opublikowano

Jeśli poszedł Lancet, i niestety po 20 godz nad ranem było -1C, dziś w dzień 18 C, srodek zdążył się przemieścić? Bedzie działał? Skutki uboczne?

Niestety nie mogłem czekać, nie zapowiadali przymrozku, a pszenica gęsta i ok 20 cmm wysoka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v