Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W napenie zalecają każdy oprysk robić osobno i ja też tak robię tylko ciężko jest się wyrobić w termiach przez te pogodę dlatego w pszenicy i pszenżycie lece pierwsze na chwasty a w życie pierwsze skracanie za 3 dni na odwrót i ostatnie na grzyba bo grzyba możesz zapobiegać ale i leczyć a skracanie jak minie to pozniej za wiele juz nie da tak samo chwasty szkoda żeby jakieś zostały jak będą za duże

N2 u mnie też czeka na deszcz

Opublikowano

U mnie Euforia to samo. Bez jakiegoś takiego wigoru mocnego. Dużo porażona i jakoś po 3 to rozkrzewienia a inne odmiany nawet 7

Opublikowano

Akurat lepsze te 3 rozkrzewienia i niech je utrzyma, niż 7 i 4 potem odrzuci.

Ale jak wielokrotnie pisałem u mnie ta odmiana wygląda jak ubogi krewny innych pszenicy.

Być może taka jej uroda i jeszcze mnie zaskoczy.

Na tzw nowinie po krzewach jagodowych jest ładna choć i tu ogólna masa pojedynczej rośliny odstaje od innych odmian.

Opublikowano (edytowane)

Kurcze a u mnie Delawar ciemny , dobrze rozkrzewiony , jakiegoś strasznego porażenia chorobami nie widać coś tam na starych liściach ale mało . Jantarke też mam i podobnie .

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

A myślałem że tylko moja Euforia taka bidna słabo rozkrzewienia bez wigoru a tu jednak taka Euforia 😅

Na szczęście Delawar i Desamo cieszą oko, może Euforia to taki czarny koń tych igrzysk w tym roku 😀

Opublikowano

A u mnie Euforia wygląda najlepiej ! Mam obok posianego jeszcze Juliusa i Comandor . Comandor z Danko porażka totalna, - rośliny porażone grzybem , słabo rozkrzewione ogólnie bez wigoru a ostatnie przymrozki dobiły ja konkretnie.

Opublikowano

U mnie Euforia jak na takie warunki to jest ok. Na tym samym polu mam też Tytanikę i wygląda trochę gorzej, jest bledsza i zdźbła takie bardziej liche. We wtorek pójdzie pakiet regeneracyjny.

Opublikowano

Liczy się tylko jak będzie sypała. Podobno ona tak ma na jesieni i początku wiosny, później jeśli będzie pilnowana od grzyba powinna wyglądać ok

Opublikowano

U mnie identycznie jak u @Frontier. Obie odmiany na jednym polu, po wcześniejszej przewadze Tytaniki z wiosny Euforia zaczęła prezentować się lepiej. Obecnie po przymrozkach i wietrznych dniach wszystko wygląda tragicznie. Nie wyobrażam sobie co będzie że zbożem w maju, gdy na początku kwietnia jest tak ogromny deficyt wody.

Opublikowano

Ja mam tylko Euforię i prezentuje się przeciętnie. Arkadia potrafi prezentować sie tragicznie, a sypie jak szalona. Poszło póki co 145 N, w planach jeszcze symboliczne 25N

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, slawek2209 napisał:

Drugą dawkę azotu dawałem 18 marca.Poszło 120 kg moczniku na wilgotną glebę.Efektu jak na razie brak przy dawce 100 N jak na tą chwilę 

No to przecież cały czas to tołkuje jak krowie na miedzy. Czy to RSM czy saletra bez deszczu nic nie daje a w dodatku jak się ociepli straty są ogromne.

17 godzin temu, KlimekPL napisał:

Na zbożach widzę teraz bardzo poważny niedobór fosforu, mimo, że to dość mocna gleba, i co roku sypana była polifoska 6 w od 200 do 300kg i zawsze słoma zostawała na polu. Podejrzewam, że powodem są niskie temperatury. Czy teraz jak za dnia jest 12 stopni a w nocy -1 warto zastosować Dr Green Quality (PK) i Asahi w celu podratowania roślin bo mizernieją z dnia na dzień? Po dawce azotu dostały niezłego kopa ale teraz jak jest sucho i zimno to słabną w oczach.

I kolejne pytanie, co to za chwasty widoczne na fotkach?

1.jpg

2.jpg

Rumianowate, masa fiołków, jasnota purpurowa a na ednoliściennych w wazie siewek nie bardzo się znam. 

Dobrze rozpoznaję chwastnicę a reszta wszystko podobne. Mogę tylko powiedzieć że to na pewno nie jest to chwastnica jednostronna a całkiem prawdopodobne że miotła. 

A co do dr Green quality to sam będę stosował w przyszłym tygodniu plus cztery setki asahi. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
Dnia 3.04.2020 o 11:56, masa24 napisał:

Oo to niezły magik. Niech zgadnę , areał 5 hektarów ?? Bo przewaZnie tacy magicy z cudownymi plonami gospodarują na małych areałach . I nigdy nie wiem czemu nie powiększają gospodarstw skoro takie świetne plony maja 

Moi mili większość z was nie potrzebuje skracania wogole. Większość z was skraca za mocno. 
wiec trochę więcej luzu . Czy skrocisz modusem czy medaxem nie zobaczysz różnicy 

Jeśli będzie sucho można i bez regulacji   będzie ok.  Ale wystarczy jeden ulewny deszcz lub burza 3 tyg.przed  żniwami  i będzie  PO ZAWODACH.

Opublikowano

Jak u mnie przeszła dobra burza, to wszystko leżało - u tych co skracali, nie skracali i u tych co skracali 2x, po prostu poległo wszytsko i dachy miejscami pozrywało. W innych miejscach pszenica stała bez skracania.

Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

Jak u mnie przeszła dobra burza, to wszystko leżało - u tych co skracali, nie skracali i u tych co skracali 2x, po prostu poległo wszytsko i dachy miejscami pozrywało. W innych miejscach pszenica stała bez skracania.

Już tu pisałem wcześniej ale u mnie była wichura że dachy zrywało no i stały tylko te pszenice dwa razy skracane . Reszta leżała mniej lub bardziej 

Opublikowano

Ja bym dzisiaj chętnie rozlał rsm na drugą dawkę, ale sucho i przynajmniej cały tydzien bez deszczu. Faza pszenicy  30 -31, wiec w poniedzialek skracanie. Jak myślicie o opóżnionej dawce N2?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v