Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest tutaj temat o restrukturyzacji małych gospodarstw. Wejdź w niego i pytaj do woli. Na prawdę prosty program. Szkoda nie wykorzystać takiej szansy. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, cieplym3 napisał:

W zeszlym roku wszystko stalo bez skracania

Jak mieliście normalna pogodę to zgodzę się że i bez skracania ustoi. W zeszłym roku pszenica po 160 kg azotu i skracana modusem poległa . Wystarczyła tylko jedna nawałnica kilkunasto minutowa. W okolicy stały tylko te które były skracane dwa razy lub te które prawie nie dostały azotu. 

Opublikowano

No i wez tu utraf... Skrocisz za bardzo i susza- zle, nie skrocisz a w maju i czerwcu popada- zle, chyba najsensowniej chyba regulowac bez ccc, ponoc reszta wplywa pozytywnie na korzenie i transport wewnatrz roslin.

Opublikowano

Na III KL 1 litr CCC i 0,4 medaxu ,lub 0,3 modusa nie może zaszkodzić ,bo narazie jest jeszcze wilgoć ,a nie opryskam ,to zacznie padać i polegnie ,lepiej stracić 0,5 tony przez niepotrzebną regulacje niż 1-2 tony przez wylegnięcie

Opublikowano (edytowane)

Można dac 0.3 moddusa i poprawić tym samym  na flagę ewentualnie .

ja zrezygnowałem z ccc w tamtym toku i było dobrxe. Ten rok pokaze czy to sluszne

Edytowane przez masa24
Opublikowano

Ja zrobiłem jeszcze lepiej bo tydzień temu w sobotę posiałem mocznik a w niedziele miał być deszcz. No to zrobił mnie w chu** , choć coś tam było ale wątpie , że mocznik sie rozpuścił ... Moje pytanie brzmi , w poniedziałek lecieć z herbicydem a czwartek/piątek grzyb+ mikro ? czy odwrotnie ?. 

Co do kombinowania , niestety teraz nic nie osiągniesz jak nie pokombinujesz ... Też małe gospodarstwo mamy ale jak uda się podzielić to ja wezmę MR i jeszcze ojca na restrukturyzacje załapię...

• Like 1
Opublikowano

witam, sąsiad chce skrócić pszenicę canopy z agrii czyli chlorek mepikwatu– 300 g/l i proheksadion wapnia – 50 g/l w dawce 0.9l razem z t1 pola raczej zadbane często obornik bydlecy i jakieś wapno, w tym roku poszło już N1 100kg mocznika i n2 200kg saletry, pytanie czy to dobry środek i ta dawka, oprysk ok wtorku środy jak będzie po ok 18stopni

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Można dac 0.3 moddusa i poprawić tym samym  na flagę ewentualnie .

ja zrezygnowałem z ccc w tamtym toku i było dobrxe. Ten rok pokaze czy to sluszne

A ja dalem 0,5 ccc i 0,4 medaxa i było te 0,5 l CCC za mało

Opublikowano
12 minut temu, ThePerkins napisał:

Ja zrobiłem jeszcze lepiej bo tydzień temu w sobotę posiałem mocznik a w niedziele miał być deszcz. No to zrobił mnie w chu** , choć coś tam było ale wątpie , że mocznik sie rozpuścił ... Moje pytanie brzmi , w poniedziałek lecieć z herbicydem a czwartek/piątek grzyb+ mikro ? czy odwrotnie ?. 

Co do kombinowania , niestety teraz nic nie osiągniesz jak nie pokombinujesz ... Też małe gospodarstwo mamy ale jak uda się podzielić to ja wezmę MR i jeszcze ojca na restrukturyzacje załapię...

Dopasuj sobie to warunków. Jak bardziej będą pod T1 to zrób a jak bardziej pod herbicyd, to ogarnij chwasty, bo przeważnie od tego powinno się zaczynać. Jak łan szczelnie zakrywa międzyrzędzia to mniej strat środków przeznaczonych dla zboża a gorzej dla herbicydów.

Opublikowano

Też się zastanawiam czy dawać ten CCC w tym sezonie czy nie . Nakupiłem tego a teraz jakoś coraz bardziej jestem chętny lecieć bez tego , tylko moddus 0,3l i potem jak warunki będą to na flage 0,2l . A jeśli dawać to CCC to myślę nie więcej niż 0,7l .

Opublikowano

we wtorek chce wjechać w pole z opryskiem tylko pytanie jakim, czy poprawka na miotle axial komplett bo mi snajper puścił miejscami na jesień czy jechać z t1+ mikro bo mimo suszy i mroźnej pogody pszenica ginie w oczach.

Opublikowano

Pszenica medalistka dostała  wiosną 180N. Axial pak na chwasty, T1- turbo pak+unix  i tu mam pytanie. Czy 0.1 ccc +0.3  modus  połączone z T1 i 0.2 modusa  na dokłosie wystarczy, potencjał plonotwórczy  wysoki

Opublikowano
dzikiWschód napisał:

witam, sąsiad chce skrócić pszenicę canopy z agrii czyli chlorek mepikwatu– 300 g/l i proheksadion wapnia – 50 g/l w dawce 0.9l razem z t1 pola raczej zadbane często obornik bydlecy i jakieś wapno, w tym roku poszło już N1 100kg mocznika i n2 200kg saletry, pytanie czy to dobry środek i ta dawka, oprysk ok wtorku środy jak będzie po ok 18stopni

Canopy to to samo co Medax Top. Środek dobry, w zeszłym roku też dałem 0,9 l na ha pszenicy i wszystko było ok.

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

we wtorek chce wjechać w pole z opryskiem tylko pytanie jakim, czy poprawka na miotle axial komplett bo mi snajper puścił miejscami na jesień czy jechać z t1+ mikro bo mimo suszy i mroźnej pogody pszenica ginie w oczach.

Axial komplet jak najbardziej wyczyści miotłę, trzeba tylko patrzec aby w nocy po zabiegu nie prognozowali ujemnych temp i będzie dobrze 

Opublikowano

Na zbożach widzę teraz bardzo poważny niedobór fosforu, mimo, że to dość mocna gleba, i co roku sypana była polifoska 6 w od 200 do 300kg i zawsze słoma zostawała na polu. Podejrzewam, że powodem są niskie temperatury. Czy teraz jak za dnia jest 12 stopni a w nocy -1 warto zastosować Dr Green Quality (PK) i Asahi w celu podratowania roślin bo mizernieją z dnia na dzień? Po dawce azotu dostały niezłego kopa ale teraz jak jest sucho i zimno to słabną w oczach.

I kolejne pytanie, co to za chwasty widoczne na fotkach?

1.jpg

2.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v