Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, masa24 napisał:

Moi mili większość z was nie potrzebuje skracania wogole. Większość z was skraca za mocno. 
wiec trochę więcej luzu . Czy skrocisz modusem czy medaxem nie zobaczysz różnicy 

Coś jest na rzeczy , w zeszłym roku zrezygnowałem z CCC i dałem sam moddus (generyk) jakieś 0,3 l/ha i pszenica ustała .

Opublikowano
44 minuty temu, masa24 napisał:

Oo to niezły magik. Niech zgadnę , areał 5 hektarów ?? Bo przewaZnie tacy magicy z cudownymi plonami gospodarują na małych areałach . I nigdy nie wiem czemu nie powiększają gospodarstw skoro takie świetne plony maja 

Moi mili większość z was nie potrzebuje skracania wogole. Większość z was skraca za mocno. 
wiec trochę więcej luzu . Czy skrocisz modusem czy medaxem nie zobaczysz różnicy 

No bo k**wa z nami co uprawiają po 5 ha i to część w dzierżawie to  ARiMR nie chce gadać jak idę po jakieś wsparcie, dlatego nie powiększamy gospodarstw, bo mi nic Łunia nie dała tak jak Wam, wszystko kupiłem i utrzymuję za własne pieniądze. Kumasz Masa? Oczywiście dopłaty otrzymuję do tych 5 ha, nic więcej.  

Cieszyłbym się jakbym dostał 60 tysi na traktor albo zakup gruntu.

Opublikowano
13 minut temu, fezoi napisał:

Coś jest na rzeczy , w zeszłym roku zrezygnowałem z CCC i dałem sam moddus (genyeryk) jakieś 0,3 l/ha i pszenica ustała .

W zeszlym roku wszystko stalo bez skracania

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, cieplym3 napisał:

Ma ktos jakies naukowe dowody/ porownani dzialania modussa z medaxem? Rozumiem, ze medax elastyczniejszy pogodowo ale np po niedzieli beda idealne warunki na modussa i ciekawe jak wypada porownanie w takich warunkach po cenowo przy generykach trineksepak wypada lepiej

Obydwa środki działają świetnie tylko z  Trineksepakiem trzeba trafić  w pogodę i fazę, Medax bardziej elastyczny. Nic poza tym.  Osobiście uważam, że Trineksepak z CCC działa lepiej, ale to było kilka lat temu, jak w kwietniu i maju cokolwiek padło. Teraz na samym CCC pewnie ustoi przy tej suchocie. U mnie  od 3 czy 5 marca zero opadu poza drobnym śnieżkiem, który śladu po sobie nie zostawił zbytniego. 

Do 14 kwietnia słoneczko (dalej moje prognozy nie sięgają) więc 7 tygodni bez deszczu, fajnie nie.

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Życzę powodzenia z ccc w suszy. Ja po rezygnacji z ccc zauważyłem to ze pszenica wyglada lepiej. Po 0.3 modussa na kolanko ustały pszenice 6-7.5

i teraz ravoj pier**lisz troche.  Mogłeś brać młodego rolnika i lecieć dalej. Mi nikt za darmo nic nie dał. Mam milion kredytu. Startowałem z 15 ha dzierżawy na matkę i ze starym Ursusem a teraz mam 270 ha z tego 40 własnych. Jak chce się coś mieć to niestety bez kredytu się nie obejdzie. A 60 tys na restrukturyzacje małych gospodarstw możesz brac

Opublikowano

Milion kredytu za sprzęt i ziemie o wartości 2.5. Także brawo ja

Także skończcie się użalać ze nikt wam nic nie dał . Bo mi tez nikt nic nie dał poza chęcią do pracy i wiedza jak pozyskiwać pieniądze . 60 tys z RMg dostać może każdy trzeba tylko chciec

Opublikowano (edytowane)

Szkoda zaśmiecać tematu ani nie chciałem się chwalić czy coś w tym stylu. Chciałem zwrócić uwagę na to ze nie ma tak ze za darmo nam ktoś daje. Jak nie mamy dużo ziemi czy sprzętu po rodzicach, to można wystartować od zera tylko ze wiąże się to z dużymi kosztami mimo dotacji. Ale nie jest tak ze ktoś daje za darmo. Także ravoj nie gadaj bo jak się chce to można tylko ze wiąże się to z ryzykiem . A tak jak mówię 60 tys z rmg możesz brać mimo 5 hektarow

i tak się nie bójcie o mnie. Jeden wzięty 5 lat temu na 15 ha mam już praktycznie spłacony także radzę sobie. Milion z odsetkami. Samego kapitału mam jakieś 700 tys 

ale 40 ha ziemi, 3 ciągniki w tym jeden roczny, kombajn siewnik z agregatem oraz przygotowany magazyn na jakieś 400 tob i warsztat. Wszystko od podstaw. Także spokojna wasza rozczochrana

Edytowane przez masa24
Opublikowano (edytowane)

Jaki młody rolnik? z 1.5 ha swojego, pojebało Cie @masa24 czy co? Żebym miał po ojcu chociaż z 5 albo po teściu. Sąsiad miał 5, dobrał niby  w dzierżawę  3 i stówka wpadła. Ja w nogach nie śpię, gdybym mógł, dawno kasa byłaby na koncie.

A co do CCC zgadza się, w suszę lepiej nie dawać. Jak ledwo rośnie to po co skracać, logiczne nie. Masz łeb.

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał:

Jego kredyt, jego sprawa, o zasiłek was nie prosi. Na tyle ha to i tak pikuś.

Tak, tylko że przez wsparcie dużych jałmużną, ceny poszły tak w górę, że taki jak ja jest do zaduszenia, sprzęt i grunty osiągają ceny z kosmosu.  Nidy nie kupię 1ha, bo koszt 60 k za hektar to przesada. Obszarowcy biorą na modernizację, inwestycję i kupują kawałki z budynkami, wszystko równają i jadą z koksem, widzę co się dziej i dobrze to wiecie,  wystarczy trochę rozumu.

To mnie wk***ia strasznie, ale niedługo się skończy i ja sobie spokojnie czekam. A inwestycje masy i jego długi czy kredyty latają mi luźnym kalafiorem, byle nie płakał w kryzysie jak teraz przedsiębiorcy, bo na kredytach wszystko i zero zapasów, buforów tylko auta po 200 k z leasingu i wille.

Opublikowano
34 minuty temu, ravoj napisał:

Jaki młody rolnik? z 1.5 ha swojego, pojebało Cie @masa24 czy co? Żebym miał po ojcu chociaż z 5 albo po teściu. Sąsiad miał 5, dobrał niby  w dzierżawę  3 i stówka wpadła. Ja w nogach nie śpię, gdybym mógł, dawno kasa byłaby na koncie.

A co do CCC zgadza się, w suszę lepiej nie dawać. Jak ledwo rośnie to po co skracać, logiczne nie. Masz łeb.

No mam łeb . Mi ojciec nie dał nic. Brałem młodego rolnika na starych zasadach nie miałem ani hektara żeby wpisać do wniosku. Od znajomego wpisałem dzierzawe 20 hektarów. Za pomoc kupiłem swoje pierwsze 16 ha z budynkami. Tylko ze za 100 000 pomocy dobrałem jeszcze 350 000 kredytu. Obecnie moja dziewczyna bez hektara ziemi dostała 150 000. Jak? Już ci nowie bo właśnie mam łeb. Nie siedzę i pier**le jak piz*a jak to zły jest świat i jak to obszarnicy są źli tylko mysle co mogę zrobić żeby mieć lepiej. Na papierze dobrała z kowru hektary z przetargów nieograniczonych na działkach których nikt nie chciał i które trzeba wyczyścić ale hektary do wniosku były. Teraz kupuje 9 hektarów za ta pomoc i wszystko pasuje . A ty siedzisz i narzekasz . Filozofujesz o jakiś chelatach i innych nieznaczących bzdetach. 60 tys z rmg czemu nie wezmiesz? Zamiast płakać poczytaj tematy na forum z przed paru lat i sam wpadniesz na to co zrobić żeby spełnić wszelkie warunki.

co do ccc w warunkach suszy skraca korzeń i to jest fakt. Tak samo jak faktem jest ze większość robi krzywdę zbożu ładując modus i ccc na pszenice która rokuje na 4 czy 5 ton. 
tak samo jak mocna regulacja potrafi wstrzymać słaby rzepak tak samo mocna regulacja na słaba pszenice potrafi zjeść plon. Ale co ja tam wiem 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, piotrols napisał:

Czym najtaniej wyjdzie pozbycie się miotły gdy pszenica kończy krzewienie? Tolurex 2l wystarczy? Pszenica siana późno po buraku. Dwuliścienne mam załatwione. 

Raczek Puma, axial lub Attribut, na tolurex za późno i za sucho moim zdaniem

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, masa24 napisał:

No mam łeb . Mi ojciec nie dał nic. Brałem młodego rolnika na starych zasadach nie miałem ani hektara żeby wpisać do wniosku. Od znajomego wpisałem dzierzawe 20 hektarów. Za pomoc kupiłem swoje pierwsze 16 ha z budynkami. Tylko ze za 100 000 pomocy dobrałem jeszcze 350 000 kredytu. Obecnie moja dziewczyna bez hektara ziemi dostała 150 000. Jak? Już ci nowie bo właśnie mam łeb. Nie siedzę i pier**le jak piz*a jak to zły jest świat i jak to obszarnicy są źli tylko mysle co mogę zrobić żeby mieć lepiej. Na papierze dobrała z kowru hektary z przetargów nieograniczonych na działkach których nikt nie chciał i które trzeba wyczyścić ale hektary do wniosku były. Teraz kupuje 9 hektarów za ta pomoc i wszystko pasuje . A ty siedzisz i narzekasz . Filozofujesz o jakiś chelatach i innych nieznaczących bzdetach. 60 tys z rmg czemu nie wezmiesz? Zamiast płakać poczytaj tematy na forum z przed paru lat i sam wpadniesz na to co zrobić żeby spełnić wszelkie warunki.

co do ccc w warunkach suszy skraca korzeń i to jest fakt. Tak samo jak faktem jest ze większość robi krzywdę zbożu ładując modus i ccc na pszenice która rokuje na 4 czy 5 ton. 
tak samo jak mocna regulacja potrafi wstrzymać słaby rzepak tak samo mocna regulacja na słaba pszenice potrafi zjeść plon. Ale co ja tam wiem 

zmotywowałeś mnie

Edit: dzwoniłem, doczytałem,  - muszę mieć minimum 3 ha, zaczyna się kombinowanie - rozumiesz. Ja jestem praworządny i nie lubię kombinować, tak nauczył mnie ojciec. Niewiele osiągnął będąc praworządnym. Więcej tłumaczyć nie trzeba, ale spróbuję.

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, ravoj napisał:

zmotywowałeś mnie

Edit: dzwoniłem, doczytałem,  - muszę mieć minimum 3 ha, zaczyna się kombinowanie - rozumiesz. Ja jestem praworządny i nie lubię kombinować, tak nauczył mnie ojciec. Niewiele osiągnął będąc praworządnym. Więcej tłumaczyć nie trzeba, ale spróbuję.

Masz 5 wiec jakie kombinowanie ?

Przejrzałem na szybko. Żadne 3 ha a hektar. W roku docelowym ma być 10 tys euro minimum i 20 % więcej  niż w wyjściowym. Trzeba by przeliczyć ile masz i co uprawiasz . Przy takich małych areałach pewnie trzeba będzie posiać słonecznik żeby podbić wartość so

I jak nie jesteś na krus tylko ZUS to 25 przychodów ma być z rolnictea

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v