Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, stempos1980 napisał:

UE i teraz jeszcze Covid 19 podnoszą ceny stucznie

Patrz a u mnie cena na porzeczkę 10gr w dół, a na jutro kolejne 10gr w dół. Dziś dniówka tysiąc w plecy.

Opublikowano
7 godzin temu, MF675ursus napisał:

Pomarol Z512:

https://www.pomarol.com.pl/page,345

Ale podobno się nie sprawdza bo łączy wadę Haybob'a (nie za czysto zbiera) z pająkiem (ślizgające się paski), w sumie przydałaby się opinia jakiegoś użytkownika tego sprzętu

no jak pasek słabo naciągnięty to się ślizga , miałem okazję tym pracować i jest o wiele lepsza niż ta mała trzepaczka i lepiej rozrzuca według mnie, z tą niedokładnością się zgodzę, to wada konstrukcji ale jak ktoś niema gór i dolin to da radę ale tak do 10 ha puźniej strasznie się to dłuży i wlecze, do c330 nie podczepisz bo za ciężkie ( mi c360 bez obciążników przy strzale ze sprzęgła podnosiło, ale na małe gospodarstwa w sam raz, grabić nie grabiłem ale jak bym miał prasować po tym to chyba bym się popłakał, co 2 metry rządek 

Opublikowano

@bratrolnika ładny ścieg, nieco bardziej bym jednak fazował i chował mocniej spoinę. Spawarki typu chińskie IGBT posiadają kilka wad o których można poczytać w szerokich otchłaniach internetu radzę poczytać. Do użytku profesjonalnego nie nadają się wcale. Okazyjne spawanie i to na niezbyt długim przedłużaczu, oraz kilka spawów dziennie + mała waga czynią te urządzenia pożytecznymi w domu. Nie da się tego porównać do spawarki użytkowanej 8h bez większych przerw przez kilka lat. 

@daron64 Jak podpięty masz ten hydromotor ? i do jakiego ciągnika ? Powodów twoich kłopotów może być co najmniej kilka. 

• Like 1
Opublikowano

Co by się nadawało do uprawy zamiast podorywki? Tylko talerzówka czy coś innego by jeszcze było do mojego ursusa 3512? Szybciej bym miał zamiast pługiem robić podorywke i bronować zaraz bo poplon zawsze sieję (gorczyca) do pszczół.

Opublikowano

Nie do końca uzyskasz wzrost szybkości zmieniając podorywkę na talerzowanie. Przyspieszył byś istotnie kładąc na talerzówkę siewnik poplonu. W tedy jednym paliwem w jednym czasie wykonujesz dwa zabiegi. 

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Nie do końca uzyskasz wzrost szybkości zmieniając podorywkę na talerzowanie. Przyspieszył byś istotnie kładąc na talerzówkę siewnik poplonu. W tedy jednym paliwem w jednym czasie wykonujesz dwa zabiegi. 

Tyle że nie było by tak ciężko dla traktora przy talerzowaniu tak mi się wydaje, a poplon rozsieję sobie rozsiewaczem.

Opublikowano
7 godzin temu, hubertb napisał:

@bratrolnika

@daron64 Jak podpięty masz ten hydromotor ? i do jakiego ciągnika ? Powodów twoich kłopotów może być co najmniej kilka. 

Hmm z podpinaniem za wiele możliwości nie ma. Ciągnik to zetorek 8145. W ciągniku mam dwie pary wyjść + spływ. Kierunek był dobry, tam nie było podpięte "pod prąd". Zasilenie podpinalem pod kazde z wyjść. Na forum pisali, żeby powrót podpiac pod spływ, to będzie mniejszy opór i nie będzie się grzał. Tak też robiłem, ale też ścinało. Więc spływ robiłem też na drugie gniazdo z pary, ale to też nie rozwiązało problemu. Dzieje się to tylko przy startowaniu. Tak jak pisałem - jakby pprzy starcie olej nie miał ujścia i torował sobie drogę, tam gdzie ma najlżej - ścinając 3sruby 6tki trzymające dekielek.

Na dwa węże mam tylko jeszcze talerzowke i podpinalem ja też w różnych kombinacjach i nie było żadnego problemu. Gniazda w ciągniku są nowe. Wtyczki w rozsiewacz u są nowe. Przy ścinaniu nie ma takiego efektu, że prostują się węże i bach - ścina, tylko normalnie puszczam i bardzo lekko sobie z nimi radzi.

Przy pierwszym tirze, to jak pisałem - raz tylko mi się tak zdarzylo. Przy drugim działo się to na potęgę. Tak często, że kupiłem drugi hydromotor, ale na nim identyczna sytuacja. Nie mam teraz innego ciągnika do podpięcia, żeby wykluczyc, że po jego stronie leży przyczyna.

Odpalałem na małym gazie i na dużym gazie - na dużym jakby rzadziej się to działo. No i sytuacja ma miejsce tylko pod obciążeniem, tzn jak rozsiewacz jest załadowany. Na pusto, jak sprawdzałem po zmianie śrub - ani razu nic się nie wydarzyło.

Myślę już żeby może założyć twardsze śruby, ale trochę się boje, bo 5.8 ścina sobie lekko, ale i lekko moge je potem wykręcić - zawsze wystaje tej śruby wystarczająco dużo, żeby czymś ją wyjąć. Przy twardszej boję sie, żeby nie pękła niżej i wtedy, przy tak małej śrubce będzie problem. 

W tym roku nie będę woził wapna, więc problemu nie ma. Jeszcze myślałem, że jak mam teraz dwie sztuki hydromotorem, to w jednym przerobienia większe śruby po prostu. Tylko, że to takie działanie, które nie diagnozuje problemu, czyli go też nie eliminuje.

Opublikowano (edytowane)

Śruby zostaw w  spokoju, twoim problemem jest przeciążenie hydromotoru, dokładnie rzecz biorąc, najprawdopodobniej masz zbyt mały przepływ oleju na niskich obrotach. Silnik ma tzw. chłonność. Dla tego na wyższych obrotach zjawisko występuje rzadziej. Wymień filtry hydrauliczne w ciągniku jeśli tego dawno nie robiłeś. 

@camo z broną do tego ciągnika nie poszalejesz 2m więc ile szerzej od pługa zabierzesz ? Do tego wcale lżej nie będzie tylko inaczej bo musisz zachować wyższą prędkość. Najtaniej będzie spróbować kultywatorem i zmajstrować siewnik poplonu. Nie jest to trudne a oszczędzisz paliwo i czas. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano (edytowane)

Filtry wymieniam co roku. Czyli co - startowac z wysokich i trzymać kciuki?

24 minuty temu, slawek74 napisał:

śruby 6 i do tego 5.8 to trochę liche zabezpieczenie próbował bym z 8.8

Takie były w starym i takie są w tym nowym

Edytowane przez daron64
Opublikowano
7 godzin temu, jedrus2020 napisał:

ja pokłon sialem lejkiem i później zwykły drapak plus brony i ładnie powschodzilo robione 60

Ja też już od dawna sieje lejkiem ,tylko że najpierw kultywator siew I na koniec brony 

Opublikowano
10 godzin temu, marian7k napisał:

Ile brutto czarna?

Ponoć 2,2zł netto.

Ja robię kolor.

Opublikowano (edytowane)

11 godzin temu, hubertb napisał:

A to talerzówki nie są wyposażone w siewniki ? O.oU nas 90% rolników twierdzi że talerzówka rozsiewa perz, więc zsypać te nasiona perzu i wsypać nasiona poplonu i już robota idzie 

Edytowane przez pawel885
  • Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v