Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, Grzechooo napisał:

+10 to dłuższy termin? w obu skupach takie ceny?

Do tego drugiego nie mam numeru, jak ktoś ma to proszę się ze mną podzielić. Przy większej ilości negocjacja ceny od tego co podałem. Tylko czy wytrzyma.

Przed chwilą, Damianek20 napisał:

Do tego drugiego nie mam numeru, jak ktoś ma to proszę się ze mną podzielić. Przy większej ilości negocjacja ceny od tego co podałem. Tylko czy wytrzyma.

Termin 14 dni.

• 0
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Agrest napisał:

No i konsumpcja czy pasza?

18 godzin temu, Uziu92 napisał:

która część tego powiatu sokołowskiego ? Kto tyle płaci ? Pewnie konsumpcja.

18 godzin temu, WOJTUNIO napisał:

Ładna cena jak na ten rejon. Kto tyle dał? 

Mlyn Jelonki konsumpcja, warto bylo potrzymac . Juz dobrych pare lat tam sprzedaje i jestem zadowolony :)

Edytowane przez Jurek87
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, mtz55 napisał:

Panowie a co to za zjazdy u WOŹNIAKA Pszenica paszowa 660 a było 690 gdzie cena na giełdzie do góry???

Nic na rolnika nie działa lepiej niż obniżka skupu

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

a jak idzie do góry to nie działa? zarówno w jedną jak i w drugą lampka się zapala

Jak idzie do góry to zawsze jest nadzieja, że może być więcej 🙂, a jak spada to ludzi ogarnia niepokój , bo nie wiadomo czy to chwilowy spadek czy na dłuższą metę .

• 0
Opublikowano

Dokładnie my patrzymy na wyższe ceny a kupujący na niższe normalka ja do Woźniaka sprzedałem przenice po 680 netto a była o 10 zł droższa ale takie jest życie z pszenżytem czekam narazie nie pyli choć przyczepa w planach po cichu 🤔

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Nawozy wysiałem .mogę pisać -Juliusz Urban pisze że statki po pszenicę będą do Czerwca - takie jest zapotrzebowanie , rzepaku w Europie brakuje 2 mln ton a Ukraina już wszystko sprzedała  !   trzymajcie towar

• Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano

mam takie retoryczne pytanie, może głupie ale mi odpowiedzcie, jak statki płyną do nas np po te 400 tyś ton pszenicy, to płyną se i myślą zapłyniemy do Gdyni i rolnicy w Polsce będą stodoły przez pół roku czyścić i se poczekamy, czy raczej mamy umowę np. strzelam Chemirol 100 tyś , czy tam Agrolok mniejsza z tym, a oni już z chłopami miesiąc temu, dwa czy trzy miesiące wcześniej podpisali po ustalonej cenie i czekają na te przypłyniecie i po prostu dostarczą.

pszenżyto sprzedane po 600 netto z podwórza. transport z podlaskiego do portu.

• 0
Opublikowano

W tym roku zawalili Francuzi z eksportem pszenicy i nasi to wykorzystują i jestem przekonany że nie mieli umów i towaru wcześniej bo jak mogli to przewidzieć, ważne jest to że wywożą ,  pszenicy w Maju będzie brakować !

Na skupach tego Wam nie powiedzą  , mogą powiedzieć że są zapchani !

• Confused 1
  • 0
Opublikowano

To sie nałykasz Czy wam to rodo w głowach poprzewracało że tak ukrywacie się i nawet kodu czy powiatu boicie się podać w profilu  i tak jak ktoś zechce którego namierzyć a ma troche w głowie to i tak to zrobi  Ktoś pisze że ma 800 netto zaraz ktoś pyta a gdzie nad morzem czy może w  beskidach i dyskusja w najlepsze

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Dawid150994 napisał:

Umowa podpisana na maj paszowka 745 netto

To już ładnie. Rozumiem że transport po stronie kupującego?

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, pawelek98 napisał:

mam takie retoryczne pytanie, może głupie ale mi odpowiedzcie, jak statki płyną do nas np po te 400 tyś ton pszenicy, to płyną se i myślą zapłyniemy do Gdyni i rolnicy w Polsce będą stodoły przez pół roku czyścić i se poczekamy, czy raczej mamy umowę np. strzelam Chemirol 100 tyś , czy tam Agrolok mniejsza z tym, a oni już z chłopami miesiąc temu, dwa czy trzy miesiące wcześniej podpisali po ustalonej cenie i czekają na te przypłyniecie i po prostu dostarczą.

pszenżyto sprzedane po 600 netto z podwórza. transport z podlaskiego do portu.

to na Podlasiu  dużo lepiej płacą za pszenżyto w Lubelskim dają tylko po 550-570 brutto

• Like 1
  • 0
Opublikowano
54 minuty temu, Wicherek napisał:

W tym roku zawalili Francuzi z eksportem pszenicy i nasi to wykorzystują i jestem przekonany że nie mieli umów i towaru wcześniej bo jak mogli to przewidzieć, ważne jest to że wywożą ,  pszenicy w Maju będzie brakować !

Na skupach tego Wam nie powiedzą  , mogą powiedzieć że są zapchani !

nie to że się czepiam, fajnie by było jakby po te 800-850 była bo to jest realna cena przy tych kosztach produkcji, ale jakbyś przeanalizował wpisy z trzech ostatnich lat, to większość to samo co ty pisali i jakoś się to nie sprawdzało.

dziś jest ciężko wyczuć sytuację.

Rozmawiałem dziś z jednym z branży przez większe B i np. pszenżyto zastój, kolejki na odbiory piszą

• 0
Opublikowano

Panowie a co z jęczmieniem? Jest jakiś ruch? Jakaś cena? Mówili że małe plony jęczmienia były to będzie zapotrzebowanie, a teraz mówią że przez ASF jest zastój...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 20.02.2020 o 19:46, beata12596 napisał:

Jak idzie do góry to zawsze jest nadzieja, że może być więcej 🙂, a jak spada to ludzi ogarnia niepokój , bo nie wiadomo czy to chwilowy spadek czy na dłuższą metę .

Nie zgodzę się z Tobą 

Nic tak na rolników niedziała jak obniżka bo boją się żeby niżej nie było 

• Like 1
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.