Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

7471 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Widzisz jeśli producent zboża nie ma braku gotówki a większość z tego forum do takich należy bo potrafią zbiory rzetrzymać 3 lata to znak że zboże jest o wiele za drogie i jest miejce na obniżki 🤔🤭

jeśli producent zboża nie ma braku gotówki to nie oznacza że zboże jest za drogie tylko że bardzo dobrze zarządza swoim gospodarstwem, pozatym producenci zboża nie tylko zboże uprawiają na swoim gospodarstwie 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Po 3 lata ...przegazowane i zanieczyszczone przez szkodniki samo gazowanie to spore koszty no ale lepiej tak niż kase trzymac za nią na koncie i inflacja wpie.....la zysk

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Widzisz jeśli producent zboża nie ma braku gotówki a większość z tego forum do takich należy bo potrafią zbiory rzetrzymać 3 lata to znak że zboże jest o wiele za drogie i jest miejce na obniżki 🤔🤭

marzy  ci się przednówek od marca jak przed wojną kiedy to chłop nie miał co do gęby włożyć?

• Like 1
  • 0
Opublikowano

tymczasem na Ukrainie

28-03-2020  Piekarze proszą władze o ograniczenie eksportu produktów zbożowych, to że mąka w koszcie własnym sprzedaży chleba stanowi ponad 40 proc., to podwyżka ceny tego towaru pierwszej potrzeby dla obywateli o 15-20 proc. jest praktycznie faktem dokonanym

zaś  Ukraińskie Stowarzyszenie Zbożowe skutki ograniczenia eksportu zboża byłyby katastrofalne . Według ministerstwa rozwoju gospodarczego w 2019 roku zbiory zboża na Ukrainie wyniosły 75 mln ton, z czego 54 mln ton wyeksportowano.

tak oto rozwiązano ten problem  

w poniedziałek weszło w życie rozporządzenie wprowadzono regulowane ceny na chleb  min. żytnio-pszenny  

• 0
Opublikowano
AniaYogi napisał:

Dnia 13.05.2020 o 22:38, andrzej1988 napisał:

i zniwa tak samo. Cena pojedzie w dół. AniaYogi czy macie juz naprawiony samochod samozaładowczy z odkurzaczem tak zwanym??

Tak zapraszam  

jaka cena i was za pszenicę ?? mam 150t.

• 0
Opublikowano

Export narastająco Pszenica zwyczajna

do  10/05/2020       tydzień 45  PL  +115 903 ton          2 874 674 ton

do 17/05/2020       tydzień  46  PL   +29 539  ton          2 904 213 ton

do 17/05/2020      tydzień  46 EU+ UK                          30 256 132 ton        +64%   Y/Y   

• 0
Opublikowano

Dzisiaj sprzedałem wszystko na raz 80 ton pszenicy paszowe po 820 netto i 200 ton kukurydzy po 730 netto z odbiorem! Moje nerwy już dłużej nie wytrzymały!  Podług żniw zarobiłem na kukurydzy 150 zł tona a pszenica 120 złoty! 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Warto było czekać. Zarobiłeś na wypasioną szejsiątke i to 4x4😁 

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, Zdzinio napisał:

Dzisiaj sprzedałem wszystko na raz 80 ton pszenicy paszowe po 820 netto i 200 ton kukurydzy po 730 netto z odbiorem! Moje nerwy już dłużej nie wytrzymały!  Podług żniw zarobiłem na kukurydzy 150 zł tona a pszenica 120 złoty! 

przy tym szczęściu rzuć gospodarkę a graj w totka Robota dużo czyściejsza :D

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, witejus napisał:

marzy  ci się przednówek od marca jak przed wojną kiedy to chłop nie miał co do gęby włożyć?

Mi się nic nie marzy ale za ile ma sprzedać swoje zbiory ten co zebrał 2 tony zha a ten co zebrał 8 bo nie miał suszy i jeszcze pomoc dostał?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Za tyle samo . Rynek ustala ceny , a nie wyliczenia i Ty .

Edytowane przez Pafnucy
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Zdzinio napisał:

Boziu kochany co Ty z taką gotóką zrobisz bo nawozy na pewno rok wcześniej kupiłeś 🤔🤭

3 minuty temu, Pafnucy napisał:

Za tyle samo . Rynek ustala ceny , a nie wyliczenia i Ty .

No widzisz jednak rynek a on jest różny w kraju może być pszenica po600 i po 800

Lepiej sprzedć 8 ton po 600 niż 2 po 800

• 0
Opublikowano

Może , ale nie musi . Twoje wołki to po 600 ostatnio .

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Lepiej sprzedć 8 ton po 600 niż 2 po 800

A to zależy. We wiosce mam takiego hobbystę co się modli byle tylko na nasienie usypało, twierdzi że tak najlepiej na tym wychodzi i prawie bez roboty xD

• 0
Opublikowano

Mircze cena bez zmian  u Pana  W    od połowy tamtego tygodnia  790/840 brutto konto termin 14 dni . Sam też już sprzedaję  bo już mnie to mierżi. Trochę się zarobiło od żniw  będzie na nowe lemiesze.😄

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Boziu kochany co Ty z taką gotóką zrobisz bo nawozy na pewno rok wcześniej kupiłeś 🤔🤭

Stasiu nie martw się już wszystko zaplanowane jeszcze będę musiał pare byków sprzedać!😁😄

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, danielursus3p napisał:

A to zależy. We wiosce mam takiego hobbystę co się modli byle tylko na nasienie usypało, twierdzi że tak najlepiej na tym wychodzi i prawie bez roboty xD

Też mam takiego sąsiada, uprawia kilka hektarów żyta w monokulturze, zależnie od przebiegu pogody zbierze od 500kg do 1t z hektara a jedyne zabiegi to podorywka po żniwach, bronowanie i siew. To co ukosi wyrówna się za kombajn a zysk stanowią dopłaty. I na wakacje zarobi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v