Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tuczniki tanie, niby się nie opłaca a na ruszta i wyposażenie chlewni kolejki. Chciałem zamówić ruszta to muszę czekać minimum 2 miesiące. Przedstwiciel gdy był u mnie może godzinę miał 7 telefonów w sprawie wyposażenia. Ludzie inwestują modernizują a się nie opłaca. Dziwne. 

Opublikowano
8 minut temu, Dawid727 napisał:

Tuczniki tanie, niby się nie opłaca a na ruszta i wyposażenie chlewni kolejki. Chciałem zamówić ruszta to muszę czekać minimum 2 miesiące. Przedstwiciel gdy był u mnie może godzinę miał 7 telefonów w sprawie wyposażenia. Ludzie inwestują modernizują a się nie opłaca. Dziwne. 

Prawda jest taka że świnie hodują latami nie raz pokoleniowo nie potrafią się przestawić na inną produkcję czy uprawę topią pieniądze ulepszają i dalej hodują z nadzieją że kiedyś się opłaci . Świnia taką cenę miała 2002 roku w tedy się nie opłacało a teraz się opłaca , Jak od stycznia wszystko drożeje i Energia , dalej świnia się opłaca .

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Dawid727 napisał:

Dokładnie podobnie jest z maszynami kolejki na kilka miesięcy

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, henio2 napisał:

I stało się nowy minister postanowił wypłacić premię tym z namładczego nie pozostawia wątpliwości w jakim kierunku będzie zmierzało nasze rolnictwo

Kolego coś jasniej.Dobra juz wiem.Korporacje rządzą.

Edytowane przez kiko8
Opublikowano
56 minut temu, henio2 napisał:

Dokładnie podobnie jest z maszynami kolejki na kilka miesięcy

ze wszystkim jest problem i to nie przez masowe zakupy a przez Covida,wiesz ile razy ludzie tam na kwarantannie ,a wtedy nikt nie pracuje i są opóźnienia 

Opublikowano

Będzie pomoc dla tych z naklładczego pytam  z jakiej racji jak oni są na pensji podobnie dobrostan w przyszłym roku dostaną 

6 minut temu, kiko8 napisał:

Kolego coś jasniej.Dobra juz wiem.Korporacje rządzą.

,

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie to bardzo dobra wiadomość,  choduje świnki w cyklu otwartym za własne pieniądze i też poniosłem straty.  A teraz przytulę choć te 14900.☺

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano

Ty poniósł eś ale kontraktowy nie a kasę dostanie już wiem dlaczego zmienili ministra  rolnictwa

3 minuty temu, 6465 napisał:

Dla mnie to bardzo dobra wiadomość,  choduje świnki w cyklu otwartym za własne pieniądze i też podniosłem straty.  A teraz przytulę choć te 14900.☺

,

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

I co to daje? W 17.45 gość mówi że importuje duńskiego warchlaka.... Wg mnie powinni zablokować wjazd wszelakiego żywca

drastyczne podejscie ,  ale kij ma dwa końce nie Chcij zobaczyć drugiego konca bo branża którą Reprezentujesz żyje z eksportu .

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Dla mnie to bardzo dobra wiadomość,  choduje świnki w cyklu otwartym za własne pieniądze i też poniosłem straty.  A teraz przytulę choć te 14900.☺

dobrze że coś wpadnie dodatkowej kasy  

widział ktoś wniosek jaki trzeba złożyć? wyczytałem że do 20-tego ale nie widziałem wniosku

Opublikowano

czyli jak dostałem zaległe suszowe to z tej pomocy nici?

Opublikowano
3 godziny temu, Dawid727 napisał:

Teraz tanie ale był okres gdzie cena żywca na wagę żywą była bliska 7 zł/kg.

W tej branży nie zarabia się cały czas, ale średnia wychodzi na plusie. Problem się pojawia jak ktoś do zaplanowanych inwestycji wziął cenę 7 złotych i pod to kredyt lub na bieżąco te pieniądze wydawał.

Mówi się o wspieraniu przedsiębiorstw moje zdanie jest takie jak przedsiębiorstwo nie jest w stanie utrzymać płynności bez dochodu przez rok to nie wspierajmy ich bo i tak upadną (pomijam nowe firmy), jedyne co zrobić to zawiesić składki ZUS.

• Haha 1
Opublikowano

moim zdaniem ten pożal sie Boże minister strzelił gafę  mówiąc o hotelarzach ,a z drugiej strony zaznaczając że musiał mieć min 21 szt,bo to nie ich świnie ,i raczej chodziło tylko o cykl otwarty że też jakąś kasę dostanie, no ale przecież Pudel świni od kozy nie odróżnia to co sie dziwić

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v