Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, nie napisał:

czy ty jesteś normalny???

Argumentów zbrakło?

42 minuty temu, nie napisał:

operacje repo, kredyt wekslowy dla banków, skup obligacji polskich przez nbp, niezbędne wydatki (zawieszanie należności, dodatkowe świadczenia, dopłata do wynagrodzeń itp.) kosztem zwiększenia deficytu

Nie umiesz tego rozwinąć?

Od kogo NBP te obligacje skupi?

Jeśli kosztem zwiekszenia deficytu to znaczy że pieniędzy nie ma i nie bedzie chyba że pożyczysz. 

25 minut temu, Generał napisał:

Bo chłopina  zbankrutuje   a to legenda PRL i    nieformalny  przywódca  antyPIS   wy  jako  antyPIS  to chyba  wesprzecie  swego  lidera

To niech zbankrutuje. Czemu mam na kogoś obcego płacić.

Opublikowano

Ja dopytuje o mechanizm pojawienia się 220 mld. Skąd , od kogo, na kiedy trzeba oddać i na jakich warunkach. To jest kawałek grosza zważywszy że to ponad połowa budżetu na 2020 rok gdzie żadnej nadwyżki nie przewidziano. 

Opublikowano

Ty  się  dobrze  czujesz   pytasz  na rolniczym  forum  skąd  rząd  weźmie   pieniądze ???  serio  ???

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ulman napisał:

Ja dopytuje o mechanizm pojawienia się 220 mld. Skąd , od kogo, na kiedy trzeba oddać i na jakich warunkach. To jest kawałek grosza zważywszy że to ponad połowa budżetu na 2020 rok gdzie żadnej nadwyżki nie przewidziano. 

Na to odpowiedzi od nich nie uzyskasz. Najwyżej poradę jak wyżej aby o to nie pytać tutaj. Bo jak pytasz to się możesz źle czuć. Oni chcą dalej wierzyć w bajkę o 212 mld a ty ich brutalnie odzierasz z marzeń swoimi nie poprawnymi pytaniami. Każąc się zastanawiać skąd ta kasa. Oni wolą się nad tym nie zastanawiać bo jeszcze bańka marzeń pryśnie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
9 minut temu, Generał napisał:

Ty  się  dobrze  czujesz   pytasz  na rolniczym  forum  skąd  rząd  weźmie   pieniądze ???  serio  ???

a o polityce to poważne? 

Opublikowano

"tam się musiało ...." zacząć coś dziać"" (?)
cyt i link - "Policja w chińskim mieście Wuhan przeprosiła w czwartek za działania wobec zmarłego na COVID-19 lekarza Li Wenlianga, który w grudniu 2019 roku jako jeden z pierwszych ostrzegał przed koronawirusem. Pouczenie, którego policjanci mu za to udzielili, zostało wycofane. Mężczyzna zmarł ponad miesiąc temu.

zawsze opamiętanie populistyczno totalitarnych rządów przychodzi za późno ale nawet nasi komuniści nie przeprosili Narodu za służbę na Jego niekorzyść obcej i zbrodniczej ideologii.
czyżby pierwsza noga do chińskiego okrągłego stołu?
o i tam jest link że WHO się skapło że może być druga fala. bystrzaki w tym WHO 
kiedy to myśmy o tym pisali? choć nie jestem pewien czy na tym portalu ale chyba tutaj też.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Na to odpowiedzi od nich nie uzyskasz. Najwyżej poradę jak wyżej aby o to nie pytać tutaj. Bo jak pytasz to się możesz źle czuć. Oni chcą dalej wierzyć w bajkę o 212 mld a ty ich brutalnie odzierasz z marzeń swoimi nie poprawnymi pytaniami. Każąc się zastanawiać skąd ta kasa. Oni wolą się nad tym nie zastanawiać bo jeszcze bańka marzeń pryśnie.

Od zastanawiania  się  skąd wziąć  pieniądze  nie  są  obywatele  ale  władza  która  pokazała   że   to  co  dla  tuska  było  możeniem  nie  do realizacji   oni  potrafili  dokonać

Edytowane przez Gość
Opublikowano

ja nie mogę, ale kabaret

no zobaczcie dwóch takich jaśnie oświeconych Ulman i hubertuss (nie to co hołota głosująca na pis) a nic nie rozumieją, trzeba im tłumaczyć jak krowie na rowie

napisałem dwa razy to samo a wy dalej nie rozumiecie nic ha ha ha, 

podkształćcie się z ekonomii (nie zapomnijcie przy okazji powyzywać innych od nieuków), a na razie "piniędzy ni ma i nie będzie"...………... ha ha ha

Opublikowano
16 minut temu, galan99 napisał:

Myślicie ze to tak szybko się skończy oj nie .

Te markety to polskie ????  

Przed chwilą w TVPpis mówili że dzieciaki we Włoszech do wakacji nie będą do szkoły chodzić . UE martwił się niesamowicie naszą praworządnością by PO mogło dalej Polskę  niszczyć  a w tym samym czasie Włochów na zagładę spisuje . 

Opublikowano

O Polskę się martwią i będą się martwić bo kto będzie pracował u Niemca jak już chcą płacić podwójnie za godzinę aby Polacy jechali do pracy .

Chcą pootwierać granice w samej Unii a na zewnątrz niech  będą zamknięte to do Polski nie przyjedzie ani jeden Ukrainiec .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Od kogo NBP te obligacje skupi?

W ZWIĄZKU z odroczeniem spłat kredytów NBP skupi obligacje które posiadają banki i sprzeda je innym inwestorom w polsce lub zagranicą przed wybuchem koronowirusa polskie obligacje miały rwaniie nawet z  ujemną stopą % jakaś emisja została sprzedana . a powód chyba znany , aby bankimiały płynność , zamiana obligacji na pieniądze .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Większość tych środków to przesunięcie w czasie. Np 3 zusy. Nic to rząd nie kosztuje bo nie mówią o umorzeniu. To samo z innymi podatkami. Ciekawe co z tymi wypłatami w 40 proc finansowanych przez rzad bo lada dzień połowa zakładów stanie. Jakieś kredyty preferencyjne też by się zdały bo kto szybko ruszy po tym wszystkim ten zarobii. Planowali bez deficytu więc mogą na minus te 80 mld śmiało zejść.

Opublikowano

1 godzinę temu, Generał napisał:

Jesli ty twierdzisz że rząd da to ja pytam skąd ma. To sie samo nasuwa ale jak nie ma pojecia to odpowiada jak ty. 

Po co na forum rolniczym ptasz czy ktoś sypnie groszem Wałęsie? Ty się dobrze czujesz???

26 minut temu, Generał napisał:

Od zastanawiania  się  skąd wziąć  pieniądze  nie  są  obywatele  ale  władza  która  pokazała   że   to  co  dla  tuska  było  możeniem  nie  do realizacji   oni  potrafili  dokonać

Kwintesencja zidiocenie niezrozumienia i bezrefleksyjności prostego wyborcy PIS.

13 minut temu, nie napisał:

ja nie mogę, ale kabaret

no zobaczcie dwóch takich jaśnie oświeconych Ulman i hubertuss (nie to co hołota głosująca na pis) a nic nie rozumieją, trzeba im tłumaczyć jak krowie na rowie

napisałem dwa razy to samo a wy dalej nie rozumiecie nic ha ha ha, 

podkształćcie się z ekonomii (nie zapomnijcie przy okazji powyzywać innych od nieuków), a na razie "piniędzy ni ma i nie będzie"...………... ha ha ha

Ty nie umiesz rozwinąć prostej myśli a my się mamy doszkolić z ekonomii? Fajnie chcesz uciec od tematu

Nic kolego  nie napisałeś tylko jakieś hasełko wstawiłeś i wytłumaczyć nie potrafisz.  Ja proszę  żebyś opisał mechanizm i trochę te myśli rozwinął. Od kogo NBP ma skupować obligacje i co to ma dać? To chyba proste pytanie?

Opublikowano (edytowane)

Mam marzenie, rządzi charatający w gałę Tusek, ministerką zodorowia jest przkopującą na metr  w głąb ziemię Kopaczowa, a finansami zajmuje się ten od 200 baniek na 2 szpitale Arłukowicz. W tej bajce som też testy dla każdego wyborcy POKO i smoki też som. Czołem towarzysze.

Edytowane przez tracker
Opublikowano (edytowane)

4 godziny temu, hubertuss napisał:

A co do ludzi z dużych miast. Coraz więcej z nich rozumie, ze to oni musza utrzymać dobra zmianę. Te 500 plus w mieście nie robi już takiego wrażenia jak na wsi. Bo sam zus podrożał za rządów pisu o 420 zł. Inflacja zabrała 50 zł. Popatrz ile wszystko dookoła podrożało. najlepszą propagandą dla każdego jest jego portfel. I portfele ludzi z miasta mówią coraz częściej pisowi nie. Do tego jest w rządzie złodziejstwo, kolesiostwo i kumoterstwo nie gorsze jak za po. 

duże miasta to jest inny poziom płac i inny styl życia i bycia ,zauważ że PO ma poparcie w miastach w których jest biznes np. warszawa , wrocław .. i jeszcze kilka , na te miasta pracują inne regiony gdzie są  małe fabryczki  a w tych miastach te firmy maja centra finansowe I ludzie na stanowiskach gdzie płace sa wyzsze niż w fabrykach , w miastach gdzie dominują małe firmy i srednie czy duże PO nie ma az takiej przewagi , w zasadzie w warszawie nie ma żadnego wiekszego zakładu a  prawie wszystkie firmy mają tu biura i kadry menadzerskie  dobrze opłacane a na peryferiach fabryki z pensjami minimalnej krajowej .             dalej idąc to ludzie w warszawie którzy są niżej opłacani typu budowlancy , sprzątaczki ,salowe ,ochroniarze  nie głosują w warszawie a do stolicy dojeżdzją z miasteczek i wsi i tu  poparcie ma PIS ,DALEJ nisko opłacanbe stanowiska pracy w dużych miastach zajmują emigranci którzy nie mają prawa głosowania 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał:

W ZWIĄZKU z odroczeniem spłat kredytów NBP skupi obligacje które posiadają banki i sprzeda je innym inwestorom w polsce lub zagranicą przed wybuchem koronowirusa polskie obligacje miały rwaniie nawet z  ujemną stopą % jakaś emisja została sprzedana . a powód chyba znany , aby bankimiały płynność , zamiana obligacji na pieniądze .

Czekaj, czekaj, 

Skupi od banków czyli wyda powiedzmy 100 mld  a potem sprzeda  za mniej więcej 100 mld. Gdzie w tym jest zysk bo jakoś nie pojmuje?  

Opublikowano

tak Ulman  zysku w tym raczej nie ma    chodzi o to aby banki miały kase na np. kredyty , bo rząd liczy się już z tym że ludzie przestana regularnie spłacać raty , a wtedy  bankom zabraknie na udzielanie nowych pozyczek pieniedzy   

Opublikowano
11 minut temu, tracker napisał:

Mam marzenie, rządzi charatający w gałę Tusek, ministerką zodorowia jest przkopującą na metr  w głąb ziemię Kopaczowa, a finansami zajmuje się ten od 200 baniek na 2 szpitale Arłukowicz. W tej bajce som też testy dla każdego wyborcy POKO i smoki też som. Czołem towarzysze.

To nie marzenie , to horror dla Polski i tak by było w realu !! Teraz mówią że w Hiszpanii  starszych nawet do respiratorów nie podłączają bo młodych chorych jest nadto . Tam jest dramat a oni nami  się przejmują . 

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał:

tak Ulman  zysku w tym raczej nie ma    chodzi o to aby banki miały kase na np. kredyty , bo rząd liczy się już z tym że ludzie przestana regularnie spłacać raty , a wtedy  bankom zabraknie na udzielanie nowych pozyczek pieniedzy   

No nie ma w tym zysku ale @nie pisał ze to jeden z zabiegów który da 200 mld. Ciągle nie wiem skąd się ta kasa ma wziąć.

Rząd dba o banki które w większości są zagraniczne Hańba!!!

Opublikowano

Pytacie skąd pieniądze?

A np jedną ustawą bierzemy 30% oszczędności Polaków. 

Precedens jest. Cypr chyba zajumał oszczędności.

A jak w Grecji, wzięli w końcu 20% oszczędności czy wycofali się?

Jak myślicie warto teraz kupić nawozy na sezon 2020/21?

W bankach kolejki po kasę.

Opublikowano

Mnie zastanawia czemu król Europu dla uświadomienia Włochów , Francuzów czy Hiszpanów jako przykład swoich rodaków nie pokaże ????????????????????????????????????? Może nie wie kogo ma pokazać?? bo jako naczelny błazen szwabów czuje że Polskość to nienormalność a Niemców za przykład nie wypada podawać . 

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, nie napisał:

"piniędzy ni ma i nie będzie"...

piniądze są i będą
tylko może zabraknąć całej reszty
Polska gospodarka podniosła się po komunie dzięki polityce trudnego pieniądza
teraz oby nie odwrócono proporcji niejako "przy okazji wyższej konieczności"
pisałem już na innym temacie że pis raczej tego nie zrobi bo takie głupki nie są ale mogą być nie dość mądrzy aby wyjść z tego obronną ręką i zastąpić ich może ktoś o wiele głupszy.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v