Skocz do zawartości

Piła spalinowa do 1700zł

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Odwieczny dylemat Stihl czy Husqvarna w tej cenie i mocy raczej tracie ważność.

Dobre opinie mają piły Echo ( japońska Shindaiwa). Sporo osób chwali też Makitę.

Ja osobiście mam dwie piły  Stihl 250 i  029

250 niby nowsza ale już badziewny gaźnik zama, który szybko został zmieniony na oryginalny z 025 czyli walbro - piła super, lekka, mało awaryjna i ogólnie godna polecenia jako piła do lekkich prac.

029 swoje lata ma ale dalej pracuje aż miło, do amatorskiej wycinki jak najbardziej godna polecenia.

Są to jednak modele na plastikowym kraterze, nie nadają się do profesjonalnej ciągłej pracy - aluminium od modelu 261 ( super piła i cena inna )

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, akmaly napisał:

Bo ma Makitę i innych nie uważa, szkoda klawiatury na komentowanie.

Też masz problem z tym co napisałem . Moja Makita DCS 430 ma przeszło 20 lat . Jest po wymianie tłoka , 3 prowadnice , no i sporo łańcuchów . Średnio rocznie wypalam jakieś 20 l benzyny . Czy nie warta pochwalenia ? Dlaczego szkoda Ci słów ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

za 1700zl to wychodzi mi 4 pily marketowe. i co 3 lata nowa. 12 lat spokoju co najmniej. mam stihl 025 jeszcze z 1996 roku. raz w naprawie. duzo popilowala od tego czasu. 4 lata temu kupilem jej do pomocy galeziowke nac 1,7KM i katuje ja wiecej niz stihla, bo ma prowadnice 45cm. nie szkoda jej bedzie wyrzucic jak sie zepsuje bo kosztowala mnie 280zl. deba z mojej galerii popilowalem glownie nackiem. swoje juz zarobila. ;)

Opublikowano

reasumujac: teraz nikt nie namowi mnie na firmowke. tym bardziej, ze obecne stihle, makity i inne "markowe" produkty maja zblizona jakosc i sa skladane w tym samym kraju co marketowki. za napis nie ma co placic.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

10 minut temu, akmaly napisał: Czyli dobrze napisałem - mam i chwałę a reszta to szajs bo ja mam makite. 20 lat to mój stihl 029 ma i jeszcze dziewica w środku, ale jakoś widzę inne marki:-)  A co ? Mam chwalić jak nie mam ? Naprawdę sporo przeżyła moja piła . To odpowiednik piły Dolmar bodajże 115 . Naprawdę solidna .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Jeśli się ma pieniądze to warto kupić pilarke firmowa, miałem jakąś rynkową nie pamiętam nazwy,  później partnera,  teraz posiadam stihl ms250 i praca nią to przyjemność lekka poręczna wygodna,  nie ma co porównywać do marketowego badziewia. 

Opublikowano (edytowane)

a ja bym polecił coś takiego STIHL 260 MS260 3,5KM (wklej w olx)

jest kilku sprzedawców takich pił przywiezionych ze wschodu, bez zbędnej elektroniki, bez nowej normy emisji spalin, aluminiowe kartery, piłuje jak dzika, mam taką już rok i 0 problemów

*brałem u tego gościa https://www.olx.pl/oferta/stihl-ms-260-3-5km-fabrycznie-nowa-pila-CID628-IDpMk2r.html#08ef59fcc1

była o 100 tańsza chyba

Edytowane przez HANK
Opublikowano

Dolmar to nie polska a niemiecka.Makita i dolmar to sa te same pily.Obecnie produkowane pily maja praktycznie ta sama jakosc,lepsze sa profesjonalne co wiaze sie z wyzsza cena.Duzo zalezy od obslugi jesli wlasciciel bedzie o nia dbal to i posluzy.

Opublikowano

nowa, orginalna, robiona w Brazylii

jedyne co mi się nie podobało to napęd jednoczęściwy, w sklepach ms261 ma od razu z wymiennym trybikiem ( nie wiem jak te części fachowo się nazywają :P

jak się wyrobi to wymiana na 2 częściowy około 100 i póżniej kolejne trybiki około 40, ale to nie tak szybko

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wolałbym coś nowego - wiecie jest tam zawsze jakaś gwarancja itd. Mam ofertę używanej Alpiny, nie pamiętam już jakiej ale chyba P500 lecz obawiam się, że skończy tak jak nasza poprzednia a części do tego brak. Niby nie używamy tej piły często, ale jak całkowity chinol dostanie obroty, to zaraz się zatrze :D  Nie chciałbym też zamawiać przez internet :) W okolicy głownie Stihl 3km - 1700 l i Shindaiwa 3.10km - 1500zł. Co myślicie o Shindaiwa, jak z jakością i dostępnością części? 

Edytowane przez KamilTeamTV
Opublikowano

Ja też po tym jak makita 520 zakończyła żywot zastanawiałem się nad jej remontem(oryginalne tłok, cylinder itd...około 1000 zł) i kupiłem piłe ole mac 3,3 konia, wydaje mi się ze jest nawet mocniejsza od makity. Dałem za nią 900 zł, 2 lata gwarancji a jak zrobisz przegląd po roku i po 2 latach od zakupu to masz jeszcze rok gwarancji. 

Opublikowano
KamilTeamTV napisał:

Wolałbym coś nowego - wiecie jest tam zawsze jakaś gwarancja itd. Mam ofertę używanej Alpiny, nie pamiętam już jakiej ale chyba P500 lecz obawiam się, że skończy tak jak nasza poprzednia a części do tego brak. Niby nie używamy tej piły często, ale jak całkowity chinol dostanie obroty, to zaraz się zatrze :D  Nie chciałbym też zamawiać przez internet :) W okolicy głownie Stihl 3km - 1700 l i Shindaiwa 3.10km - 1500zł. Co myślicie o Shindaiwa, jak z jakością i dostępnością części? 

ja mam echo, 3 lata już chodzi bez najmniejszego problemu, shindaiwa to coś podobnego, możesz brać

Opublikowano (edytowane)

Shindaiwa to dokładnie ta sama piła co Echo, niczym się nie różni, ten sam producent.

Każda piła ma wady, Echo ma słabą amortyzację, chamski wyłącznik i słyszałem że nie toleruje nawet najmniejszych zanieczyszczeń w oleju smarowania łańcucha, a wiadomo że to nie pracuje w aptece. Ponoć zdarzają się ukręcone wały ( info serwis )

Moc 3,1 KM vs Stihl 3,0 KM to żadna różnica, kwestia jaką normą określają to bo japońcy mają inną i jeśli wg. nich to może być nawet słabsza od tego germańca.

Ja bym się mocno nad nią zastanowił w tej cenie, choć szukałbym jednak modelu CS-501.

I echo ma chyba przedłużaną gwarancje do 5 lat dla konsumentów 

A może MAKITA DCS5200.

Sprawdź sobie dostępność i cenę części zamiennych, głównie materiałów eksploatacyjnych abyś z tych niezawodności drugiej piły w zębatkach, filtrach czy pompkach nie kupił:)

Edytowane przez akmaly