Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w tym roku na pierwszą dawkę saletra, drugą RSM, myślę 180kg N maksymalnie wysiac,

Przed n1 planuję po 100 kg kizerytu bo mam niskie zasobności w magnez 

Opublikowano

jak chcesz magnez to dajesz kizeryt, masz w nim jeszcze siarkę. 80-100kg na ha wystarczająco, potem możesz się nie bawić już w saletrosany i saletrzaki tylko lecisz saletrą albo mocznikiem.

Opublikowano

Jednego roku ojciec pomylił się i przywiózł mi na 1 dawkę saletrzak zamiast saletry, rozsialem ten saletrzak 200kg i później na drugą dawke również poszedl saletrzak 300 kg, pszenica byla super, plon dala najwyższy bo 7.3t/ha gdzie druga pszenica na lepszym polu sypana saletra dala juz aby 6 t/ha. 

Także ten saletrzak faktycznie może nie jest taki głupi pomysł,  koło mnie jeden większy gospodarz juz 3 rok z rzędu sypie saletrzak i zadowolony, a plantacje ma naprawdę wzorowe 

Opublikowano (edytowane)

Bo moim zdaniem saletra ma dwie formy azotu w tym jedną szybko działającą, rsm też ją ma ale w mniejszej ilości ale za to ma formę amidową która działała by nie jako jak przyspieszona 3dawka N

Edytowane przez Bartek933
Opublikowano

Ja mam w tym roku strasznie rzadkie pszenicę i nierówno posiane (nowy siewnik i niespodzianka) dlatego saletra na pierwszy strzał żeby było dużo azotanowej formy i żeby sie mocno pokrzewila, gdyby nie to to pewnie na 1 i 2 dawke poszedłby rsm

Opublikowano (edytowane)

@SawekBraczyk 

stosowałem kiedyś w rzepaku, ale jakoś mnie nie urzekła. Wolę saletrosan

50 minut temu, yacenty napisał:

no włąsnie ja sie zastanawiam co dać na pierwszy a co na drugi strzał, RSMu mam 8 ton, sypkich też :P

jak nie potrzeba gonić roślin to śmiało może być RSM na pierwszy strzał. Jak trzeba dokrzewić - saletra

Edytowane przez losktos
  • Like 1
Opublikowano

Stosowal ktoś jakieś wynalazki azotowe z yary i ma coś godnego polecenia? Bo pamiętam że w tamtym roku puławska byla droższa od tej z yara ale i tak poszedł w końcu rsm

Opublikowano

ja też całe npk w tym roku importowane, saletra też zagraniczna na drugą dawkę poszła, w tym roku jak będzie to też kupię zagraniczną. Polski nawóz jest za drogi w stosunku do cen płodów rolnych.

Opublikowano

Npk to i ja sypie z importu ale zaczynam się zastanawiać i nad azotowymi, bo Puławy to ostatnio ceny mają jakby się znajdowały na terenach Ameryki i musiały transportować do Puław 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Najlepiej było by zrobić test, ja osobiście zaczął bym od saletry i a na drugą dawkę RSM i trzecią odpuścił

Jestem za 

Trzecią zawsze można dać jak będą dobre rokowania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v