Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaczyna coś padać, a tu trza jechać na powiatowe posłuchać dawnych klimatów Elektrycznych Gitar 😋

Opublikowano (edytowane)

1.09 11mm, wczoraj 6mm, czekamy na jutro. PCT, Czarnków

Mały OT: w nowej edycji RSŻ wszyscy kandydaci są łysi lub mocno łysiejący😁

Edytowane przez misio3p
  • Haha 1
Opublikowano

Ja pierdziele miało niby porządnie padać i się zesrało. Najbliższy tydzień nawet bez szans, że coś nas zahaczy cały czas wyż, a zachód genueńczyk ma załapać to tam wam podleje. 

Jeszcze głupi łeb wziąłem tonę pszenżyta bo cenę dobrą dali, miałem brać na 2ha na rozmnożenie. Plany były popada to zaraz po niedzieli posiejemy, a tu ni uja. Ehhh źle się dzieje

Opublikowano (edytowane)

Jak posiejesz to wzejdzie tylko posiej na 5cm a deszcz na ciężkich ziemiach szkodzi,rzepak ludzie posieli,poszła ulewa i zasklepiło a kto posiał i było sucho tydzień czasu ma teraz ładny rzepak,Co roku sucho i nadmierna wilgoć szkodzi na wschody.Jak żyje i było sucho ze traktora podczas siewu nie było widać od kurzu i potem też sucho i zboże zawsze wzeszło,rosy i dłuższa noc,pora roku robi swoje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Nie za wcześno na Wielkopolskę,ja myślę pokopać trochę ziemniaki choć jeszcze irga zielona a denar już padł a potem siać. A tak zacząć siać około 15.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Masz rację Wiesio zamiast 190kg posieje 250kg to może 350szt wzejdzie i wyjdę na tym jak Zabłocki na mydle 🤔 na naszych ziemiach nic nie zasklepi, wiem co mam i wiem co mówię z doświadczenia. Przewalałem pługiem popiół i nic nie popadało. Jakoś dziwnie na siłę chcesz wszystkich uświadamiać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Ja pierdziele miało niby porządnie padać i się zesrało. Najbliższy tydzień nawet bez szans, że coś nas zahaczy cały czas wyż, a zachód genueńczyk ma załapać to tam wam podleje. 

Jeszcze głupi łeb wziąłem tonę pszenżyta bo cenę dobrą dali, miałem brać na 2ha na rozmnożenie. Plany były popada to zaraz po niedzieli posiejemy, a tu ni uja. Ehhh źle się dzieje

Ty to jedna najmniejsza rzecz i już jęczysz, zmień zawód albo podejście 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Nie za wcześno na Wielkopolskę,ja myślę pokopać trochę ziemniaki choć jeszcze irga zielona a denar już padł a potem siać. A tak zacząć siać około 15.

Na tą chwilę tylko po kolei

Żyto na kiszonke

Żyto na ziarno 

Jęczmień ozimy

Po następnej niedzieli 

Pszenżyto I na koniec pszenżyto 

Ziemniaki trza by było psiknąć dikwatem

Na teraz mglisto  i plus 9

Opublikowano
9 godzin temu, misio3p napisał:

1.09 11mm, wczoraj 6mm, czekamy na jutro. PCT, Czarnków

Mały OT: w nowej edycji RSŻ wszyscy kandydaci są łysi lub mocno łysiejący😁

Na  mądrej  głowie  włosy  nie rosną.......   -  chyba  że łysieją   zakola ,   to udami  wytarte.  9_9                                   Zapowiadają   na dziś  duże  opady   -orka  czeka.  

• Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, Szymi40 napisał:

Na  mądrej  głowie  włosy  nie rosną.......   -  chyba  że łysieją   zakola ,   to udami  wytarte.  9_9                                   Zapowiadają   na dziś  duże  opady   -orka  czeka.  

Albo od wiadra, w którym jeść dostajesz.

Poza tym, jak można oglądać tę głupotę?

Mglisto. Padać nie chce.

Opublikowano

pada od rana wczorajszy dzień i noc 10l dziś ma cały dzień padać wieczorem okaże się ile 

Opublikowano
10 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Ty to jedna najmniejsza rzecz i już jęczysz, zmień zawód albo podejście 

Te rolnik wzorowy weź pokaż tą najlepszą kukurydzę we wsi, którą cały rok się chwaliłeś bo jakiś dziadek z konnym siewnikiem chyba Cię przegonił 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v