Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cena dobra na rok z pełnym plonem. Taka gwarantująca chęć inwestowania w produkcję dobrej jakości towaru. 

Jak na ten rok to szału nie ma. U każdego bilans wyjdzie inny, bo są plantacje z 1t/ha, a trafi się rodzynek że i 10t wyda.  Przeciętna dla czarnej w tym roku to 3t/ha.

Czerwona trochę lepiej plonuje i tu nie ma co narzekać bo lepiej już nie będzie. Pewnie średnia 8t wyjdzie. W normalnym roku 20t z ha.

Opublikowano

To mu wyszło około 5t z ha. 

Zgadza się tydzień temu było taniej. U mnie 80gr skrzynka. I tak jest zawsze, jak jest wysyp towaru na rynku to cena najniższa, jak koniec to cena w górę dla poprawy statystyki i medialnie dobrze wygląda bo nie zarzucisz nikomu że towar nie kosztował np 1,5. A że tylko 1% po tej cenie kupiony to już insza inszość 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Czarna 1,3, czerwona 1, wiśnia 2,2, netto skrzynka.

Z zapowiadanych deszczów spadło parę kropel mżawki. Lekko pochmurno, bezwietrznie. 

kurde a w sklepie widziałem czerwoną w pudełeczku 125 g za prawie 3 zeta,;-(

Opublikowano

A ja kupiłem 10kg wiśni i wszystko poszło do kanału, jakieś białe robaki w środku przy pestce, z zewnątrz nie ruszone. Sąsiadka też wywaliła i wczoraj wujo był tak samo kupił i robaki... 

• Sad 1
Opublikowano

Nasionnica trześniówka. 

I tu wychodzi polityka przetwórców. 

Trudno ochronić wiśnię przy ubiegłorocznej  cenie 0,4zł . Zaniedbanie ochrony rok wcześniej to mega wylot nasionnicy w tym roku. Myślę że i przy zabiegu zoocydem co 3 dni i tak robaka się znajdzie 

Żona porobiła już dżemy i kompoty i na szczęście nic nie wypłynęło.

Na przyszłość jak kupujesz to poproś sprzedawcę o podniesienie skrzynki. Jeśli nie wyłożona papierem to pod nią będą robaki.

Drugi sposób to szklanka wody - wsypujesz wiśnie i po paru minutach robak wyłazi z owocu i pływa po wierzchu.

Trzeci sposób zamykasz oczy i jesz.

Czwarty sposób - woda cukier i drożdże 

Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

gówno prawda swoje czereśnie pryskałem a i tak robale były,więc ani eco ani bez robala,i zawsze d*pa z tyłu

Optymalny czas oprysku  czereśni to pełnia kwitnienia akacji[robinia akacjowa], stosuje od kilku lat i czereśnie bez mięska,stosowany mospilan

• Like 2
Opublikowano

Ta metoda sprawdzała się kiedyś bo był jeden gatunek nasionnicy w kraju. Liczyła się suma temperatur efektywnych  i to pokrywało się właśnie z kwitnienie akacji. Teraz doszła kolejna zołza z południa. Loty są bardzo rozciągnięte w czasie.

Opublikowano

Ot i przechądzą kraplaste krótkotrwałe deszcze, do tego grzmi,

No to jutro też koszenia nie będzie.

A nadawali dziś i jutro słońce, a we wtorek i środę deszcz.

Myślałem że jutro dokończę jeńczmień i wykosi się owies, ale Bóg chce inaczej widać.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Nasionnica trześniówka. 

I tu wychodzi polityka przetwórców. 

Trudno ochronić wiśnię przy ubiegłorocznej  cenie 0,4zł . Zaniedbanie ochrony rok wcześniej to mega wylot nasionnicy w tym roku. Myślę że i przy zabiegu zoocydem co 3 dni i tak robaka się znajdzie 

Żona porobiła już dżemy i kompoty i na szczęście nic nie wypłynęło.

Na przyszłość jak kupujesz to poproś sprzedawcę o podniesienie skrzynki. Jeśli nie wyłożona papierem to pod nią będą robaki.

Drugi sposób to szklanka wody - wsypujesz wiśnie i po paru minutach robak wyłazi z owocu i pływa po wierzchu.

Trzeci sposób zamykasz oczy i jesz.

Czwarty sposób - woda cukier i drożdże 

Wybieram opcje nr 4 🍷

Opublikowano

W lipcu 9mm i na więcej wg prognoz długoterminowych się nie zapowiada, PCT Czarnków. Skoszone trochę żyta, pszenżyta i owsa, jak dotąd w niczym nie przekroczone nawet 3,5t/ha :/ 

• Sad 1
Opublikowano
17 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Mam tak samo, stare dobre czasy wracają kiedy to słońce świeci i deszcz pada, i zboże w kłosach porastało.

Dzie on był jak był potrzebny.

U mnie nie było,ale Czekaj,widziałem go na polsacie,a to łajza ,tam się ukrył😕🤪

• Haha 2
Opublikowano

U mnie 2l dziś.rano przypiekało tak po 11 się zachmurzyło

Opublikowano
misio3p napisał:

W lipcu 9mm i na więcej wg prognoz długoterminowych się nie zapowiada, PCT Czarnków. Skoszone trochę żyta, pszenżyta i owsa, jak dotąd w niczym nie przekroczone nawet 3,5t/ha 

u mnie podobnie w Lipcu wszystko mija, żyto dziubnąłem ale wszedzie za mokre na najgorszym kawałku sypie w granicy 3-3,5t/ha, próbowałem też pszenżyto na 4kl gdzie niegdzie glina to na takie pole też nie zadawala, plon od 3 do 5t może średnia 4t/ha wyjdzie, jak narazie zapowiada się bardzo kiepsko

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v