Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Szymi40 napisał:

Całe  kuj-pom.   pada  na suszowe  się   nie załapało   to może  chociaż  trawy i kuku  dorośnie.

Jakie  całe  jak  umnie  nie  pada 

Opublikowano
3 godziny temu, marulekk napisał:

Cxemu tam po Twojej wiosce caly czas policja kursuje pod sklep, kiedy nie jade to zawsze tam sa 😁

2 razy sklep okradli :D

jadę po browara to może coś się dowiem :D

do teraz 13mm i pada mały nadal. 

1 godzinę temu, marulekk napisał:

@XTRO ale ładna chmura no Ciebie poszła, zapewne z gradem bo mnie lekko tylko zahaczyło 

Od południa przechodza chmury ale wszystko co lepsze idzie bokiem ch*j z takim deszczem, chyba wezme kredyt i zmienie prace 🤔

Był grad z tej drugiej chmury ale nie duży i nie w całej wsi. 

Opublikowano
5 minut temu, fireseba napisał:

juz od południa nie padało. susza będzie 

O.o Od wczoraj 35 mm,może jednak Ty przyjedż do mnie na tego browara, najlepiej za raz,kobitka jedzie na imprezkę beze mnie,może to pomożeB|

Opublikowano

U mnie pszenica siana wcześnie,klos już do dołu,tydzień pogody i ciacham

Opublikowano

Daro u mnie to samo wszystko bokami poszło tyle napadało że pod drzewami dalej się kurzy sucha ziemia. Na otwartej przestrzeni raptem piasek przemoczyło że się nie kurzy. :(

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Weź dofinansowanie z uni teraz takie to modne, kredyt musisz spłacić a tu 100000 i tylko zus płacić.

Kupisz szpadel i będziesz dołki pod kimś kopał.

Pada kolejny raz

Nie podsuwaj mu takiego pomysła bo będziesz miał konkurencję.

• Haha 2
Opublikowano

To ja w innym klimacie - całe szczęście nie padało i dało trochę porzeczek skombajnować. Oby i jutro tak było, choć prognozy nie są optymistyczne.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

To ja w innym klimacie - całe szczęście nie padało i dało trochę porzeczek skombajnować. Oby i jutro tak było, choć prognozy nie są optymistyczne.

po ile Masz porzeczkę?

Agrestu coś oberwałeś?

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kolejny deszcz, jak tak patrzę na 2 tyg to cienko żniwa widzę, ten poślad co narósł to teraz zebrać nieda bo co 2 dni pokropi tyle co na zboże.

uważaj  bo  jutro  nowy  raport  IUNG  i  ci  suszę  odwołają   z tych  opadów   :D 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał:

i ani suszowego niebedzie  bo dużo chętnych i skosić nie skosisz bo padać będzie 

To dobrze że dużo, jakby było mało to by nie uznali bo małe straty by były

2 minuty temu, Kujawy1990 napisał:

uważaj  bo  jutro  nowy  raport  IUNG  i  ci  suszę  odwołają   z tych  opadów   :D 

Zboże co uschło żaden deszcz nie odbuduje, a na kukuryłe i kartofle niech odwołują, nie mam to nie stracę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v