Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fabryka sprzeda ci po cenie katalogowej o ile się zgodzi w ogóle. 

Podam Ci przykład ode mnie z miasta. Firma produkuje listwy przypodłogowe. U nich jedną kosztuje ok 20 zł a w Castoramie kupisz za 13 zł ;)

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bartek933 napisał:

Osadkowski mojemu wujowi robił t5040, nie polecam

jak masz u niego gwarancje to on serwisuje ,ale fakt że kaszane odwalają ,w tym małym było nie tak to zwolnice na klej złożyli ,potem coś si rozwaliło znowu to zabrali na miesiąc prawie i wymienili w końcu na nowe

Opublikowano

Jeszcze co do ceny ciągnika. Gdzieś słyszałem, że 40 % ceny to jest wartość ciągnika, kolejne 40% to jest utrzymanie fabryki i jej zarobek a pozostałe 20 % to jest utrzymanie i zarobek dilera.

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Fabryka sprzeda ci po cenie katalogowej o ile się zgodzi w ogóle. 

Podam Ci przykład ode mnie z miasta. Firma produkuje listwy przypodłogowe. U nich jedną kosztuje ok 20 zł a w Castoramie kupisz za 13 zł ;)

Tak bo firma nie jest nastawiona na sprzedaż detaliczną, jest takich przypadków sporo że taniej od pośrednika niż producenta.

1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Jeszcze co do ceny ciągnika. Gdzieś słyszałem, że 40 % ceny to jest wartość ciągnika, kolejne 40% to jest utrzymanie fabryki i jej zarobek a pozostałe 20 % to jest utrzymanie i zarobek dilera.

Koszty pośrednie są wszędzie, dla przykładu znajomemu za podłączenie pewnego modułu 4 przewody tylko trzeba wiedzieć gdzie pracy na max godzinę powiedziałem 200 zł ktoś powie że dużo ale ostatecznie zrobiłem ok. 120 km bo trzeba było podjechać 3 razy bo modul okazał się uszkodzony.

Koszty utrzymania serwisu, dealera transportu, przedstawicieli, gwarancji są duże i wszystko jest wliczone w cenę plus oczywiście zysk.

• Like 1
Opublikowano

Tak jak kolega sumek666 napisał, od ceny katalogowej odejmuję się jakiś %, zależy od marki, modelu, promocji aktualnej. Dlatego katalogowo kosztuje 860, a dopiero po upuscie 550. Zależy też ile Ci diler opuścił. Dilerzy na droższych maszynach nie mają dużej prowizji, napewno nie 20%. Większa część zabiera producent albo centrala w Polsce. Pozdrawiam 

Opublikowano
10 godzin temu, driver24 napisał:

Odnośnie negocjacji i cen, czy warto kupić ciągnik popokazowy, kilkadziesiąt godzin pracy, który jest tańszy ok. 10% od nowego z placu. 

moim zdaniem za mały upust,bo tyle to na rocznikach opuszczają,u nas gość kombajn popokazowy kupił to nie chcę oszukać ale dostał 16-albo 18 %

Opublikowano

Odświeżę...

Kupił ktoś z Was maszynę rolniczą na targach pokazowych (np. w marcu szykują się w Kielcach)

Jest możliwość dogadać się z producentem na targach i kupić taniej niż u dealera?

Wasze doświadczenia?

Opublikowano

Ja zakupilem w taki sposób od dilera ciągnik właśnie na targach w Kielcach. Był tańszy bo za transport z fabryki na targi płacił producent. A że diler ma siedzibe kilka kilometrów od targów to się dogadalismy i ciągnik czekał na mnie później u dilera aż dogadałem sprawę z ARIMR. 

Opublikowano

no dokładnie ,i raczej marne szanse na kupno czegoś taniej jak u dilera,a prawda jest taka że jak się coś kupuje to trzeba szukać ,negocjować,i to nie w 2-3 miejscach tylko w 10-15,i to co sam zauważyłem jeśli wyśle się zapytania elektronicznie to w większości przysyłają podobne oferty,a kiedy się dzwoni i pogada to już trochę lepiej to wygląda

Opublikowano

Potrzebuję maszyn uprawowych. Mam oferty cenowe od dealera  ważne 30 dni. Ciekawe czy po tym czasie czyli marzec, kwiecień nie będzie podwyżek. 

Będąc kilka dobrych lat temu w Kielcach nie myślałem wtedy że będę kupował polskie maszyny więc nie orientowałem się jak wyglądają takie "zakupy" na targach.

Pomyślałem że termin tegorocznych targów się zbliża to można zaczekać z zakupami miesiąc i spróbować po negocjować na targach. Ale skoro piszecie że różnie to bywa, więc trzeba będzie popytać jeszcze kilku dealerów i zamawiać 

Dzięki wszystkim za odzew :)

Opublikowano

Panowie ostatnio pierwszy raz zamówiłem nową maszynę, byłem u dealera ustaliliśmy cenę, wpłaciłem zaliczkę za co dostałem potwierdzenie wpłaty. Na stronie dealera zauważyłem ostatnio że opryskiwacz sporo podrożał, a nie mam spisanej żadnej umowy na której widniała by cena na jaką się umówiliśmy. Pytanie jest takie, myślicie że dealer będzie mi próbował wcisnąć opryskiwacz po nowej cenie czy raczej nie ma się czego obawiać ?

Opublikowano (edytowane)

powinna być cena. bez ceny to po co ta umowa była?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

skoro ustaliles cenę to mogłeś zażądać  fakturę proformę  na której miałbyś wyposażenie tej maszyny plus cena, a przy wpłacie zaliczki  na KP wpisać że dotyczy tej proformy i śpisz spokojnie. Teraz może ale nie musi cię wyhu...ć