Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, maciej napisał:

Przy dwóch tirach to drogo u nas w centrum już od 1 tony polifiska 6. 1650 zł brutto

W centrum się zgodzę że taniej. Skoro nawóz wiozą z Polic to w centrum bliżej jak na lubelszczyźnie, dochodzą dodatkowe kilometry. To samo w drugą stronę, Jak sprzedaję zboże to zawsze taniej jak w ceentrum czy na póółłnocy bo dalej do portu. Taki nasz los tych ze wschodu.

Opublikowano

Tanio było rok temu ten sezon nie należy do rolnkow ,trzeba sie pogodzić i kupić,bo będzie drożej

Opublikowano
13 godzin temu, Alio napisał:

W centrum się zgodzę że taniej. Skoro nawóz wiozą z Polic to w centrum bliżej jak na lubelszczyźnie, dochodzą dodatkowe kilometry. To samo w drugą stronę, Jak sprzedaję zboże to zawsze taniej jak w ceentrum czy na póółłnocy bo dalej do portu. Taki nasz los tych ze wschodu.

i południa

Opublikowano

A jednak cena saletra nieco spadła od czasu moich poprzednich zakupów (cena brutto): saletra -1200, saletrzak -1110, polifoska 6 (worek) - 1750, Luboplon (potas 40%) - 1300, suprefos (bb) - 1450

Opublikowano

Dziś zakupiona saletra za 1200 brutto w BB (anwil). worek - 1250 brutto. Póki co tylko 1.5t. Pozostała część azotów może jak będę kupował npk.

Rok temu kupowałem w worku za 1180 brutto.

Opublikowano
6 godzin temu, e2visionamd napisał:

A jak z solą potasowa ? W tym roku to kosmos 1500 brutto kiedy ta cena wzrosła brałem na ten sezon w czerwcu 2018 i było o wiele taniej..

To i tak w miarę tanio. Saletra się trzyma od 1000-1050 netto. Puławska o dziwo tańsza, a ma trochę więcej azotu

Opublikowano

Chce kupić całe auto saletry ale nigdzie nie chcą sprzedać cwaniaki. Nakupili po dobrej cenie i przeciesz ci teraz nie sprzedadzą tylko jak cena wzrośnie . Gdzie nie zadzwonisz to walą scieme że nie ma , nie mogą dostać może w lipcu. Ehhh 😒

Opublikowano

ale ponoc na serio Puławy cały czerwiec i lipiec mają robuć tylko na export, a nic na rynek lokalny tyle umów popodpisywali z zagranicznymi kontrahentami.

A Anwil też cos sie ociaga z produkcją i gada coś o jakichś awariach czy innych wykrętach.

TAkże jedyny ratunek to saletra importowana.

Opublikowano

takie realia rynku. Tam podpisali umowy dośc tanio, byłeby był ruch w biznesie, nowi klienci etc, a zarobić gdzies trzeba, wiec gdzie jak nie na własnym podwórku. LUdzie kupią.

I tak sytuacje ratuje import saletry litewskiej/wegierskiej/berytyjskiej/francuskiej, bo gdyby nie to, to anwil i azoty mieliby tu eldorado i za saletre byśmy płącili po 1500.

Opublikowano
8 minut temu, nunu85 napisał:

takie realia rynku. Tam podpisali umowy dośc tanio, byłeby był ruch w biznesie, nowi klienci etc, a zarobić gdzies trzeba, wiec gdzie jak nie na własnym podwórku. LUdzie kupią.

I tak sytuacje ratuje import saletry litewskiej/wegierskiej/berytyjskiej/francuskiej, bo gdyby nie to, to anwil i azoty mieliby tu eldorado i za saletre byśmy płącili po 1500.

CZekaj jeszcze w tym roku zapłacisz jak pszenica pójdzie choćby 20 zł do góry

Opublikowano
18 minut temu, robi57362 napisał:

dam sobie rękę uciąć ze GA sprzedaje nawozy na import taniej niż polskim rolnikom

Musi żeby być konkurencyjna bo tam dochodzi jeszcze transport i suma summarum nawet jak za granica tyle samo kosztuje co u nas to znaczy ze taniej została sprzedana.

Opublikowano

Policz sobie czysty składnik w petroplonie i poli 6 to poli 6 wyjdzie taniej. W 6 masz 2x więcej fosforu chyba że masz wysoka zawartość fosforu w głębię to ok. A jeśli nie znasz zosobnosci to poli 6 będzie lepszym rozwiązaniem. Bardziej jest uniwersalna.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v