Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Toć w zeszły rok susza była cały świat miał głodować Józek ze zbożem do Egiptu jechał i chyba jeszcze nie wrócił bo na forum nie pisze 😛

4 minuty temu, AleksanderX napisał:

poważnie 600 a po nowym roku jazda co robic mam w stodole 300  ton

Pchaj po 2 łódki na miesiąc to może cena się utrzyma bo jak Paweł w Bigach zacznie opychać to cena poleci na łeb na szyję

Przez moją nieobecność na forum kompletny zastój z cenami sie zrobił 😎

• 0
Opublikowano
30 minut temu, galan99 napisał:

Co ma giełda do pilskiej pszenicy jak Ukraina ma gdzieś tą giełdę , Węgry maja pszenicy dużo Polskie tiry wiozą do pilski po co jak u nas jest nadmiar bo jest taniej tam prosta polityka .

tylko ze wgry maja duzo wyzsze doplaty od polski 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Jeżeli w Polsce postępuję inflacja i jeszcze od nowego roku wzroście minimalne wynagrodzenie to produkty rolne też powinny być droższe. A czemu tak nie jest. 

Dopiero 2 dni temu zapowiedzieli pensję 4 tysie a tu już w weekend chcesz drogiego zboża. Poczekaj, spokojnie aż chłopy rzucą pole i pójdą do pracy.

31 minut temu, galan99 napisał:

Śmiać można się ale w Europie czym więcej ASF to tańsza pszenica i Kuku - bo niema komu zjeść - chcieli Ruska ud***ć a udupili kraje wschodnie jak Polska .

Teraz to wymyśliłeś z tym że chcieli ud***ć ruskich, chyba że te ruskie mają biało czerwoną flagę.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przecież ziemię po małorolnych też ktoś będzie obrabiał i jeżeli będą to dobrzy gospodarze, to zboża i innych płodów rolnych będzie jeszcze więcej   W połączeniu z niekontrolowanym importem ze wschodu, to jak się człowiek nie obróci i tak jest w czarnej... Wojna handlowa jest w zaawansowanej fazie i wygrani, którzy wykończą resztę będą rozdawać karty, odbiją sobie wszystko z nawiązką...

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano

Jak teraz nie oddał w dzierżawę ani nie sprzedał, to myślisz że później pozwoli aby ktoś na jego ojcowiźnie się dorabiał?

Oho, już to widzę, a raczej widzę tam brzózki. Pole stanieje, dzierżawy stanieją i właściciele gruntów ani będą myśleć półdarmo oddać rolnikowi z sąsiedztwa, lepiej niech brzózki rosną.

Zresztą Rysio już się zapowiedział, nawozu nie sypie czeka na suszowe. Jeszcze ze dwa lata to będzie siał lejkiem i chadzał do pracy. Plonu z tego nie będzie tak jak teraz ma wychuchane wygłaskane.  I dobrze, mniej towaru a rynku = cena lepsza.

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, damianzbr napisał:

Jak teraz nie oddał w dzierżawę ani nie sprzedał, to myślisz że później pozwoli aby ktoś na jego ojcowiźnie się dorabiał?

Oho, już to widzę, a raczej widzę tam brzózki. Pole stanieje, dzierżawy stanieją i właściciele gruntów ani będą myśleć półdarmo oddać rolnikowi z sąsiedztwa, lepiej niech brzózki rosną.

@damianzbr

W mojej okolicy tzw. "małorolni" - jak to ich nazywacie - z wielką chęcią pooddawali już swoje działki w dzierżawę. I nic tam nie zarasta krzakami, ba... nawet ubywa krzaków, bo karczują je dzierżawcy, tam gdzie wydzierżawiający zarzucili uprawę z różnych przyczyn. Trochę mały rozsądek widzę z kolei u tych co je ostatnio brali i biorą - wydzierżawiający bierze całe dopłaty (sam składa wniosek, że niby uprawia) + dodatkowo 200-300 zł dopłaty ze strony dzierżawcy za IV-V klasę, a startowe ph to zazwyczaj około 4.0. VI klasa też idzie, ale nie powiem czy na pewno w takiej cenie. A ceny za dzierżawę w ostatnich latach nie spadły tylko wzrosły. Jedni dzierżawcy wyganiają już drugich np. jak jeden płacił 800 zł za ha i sam zgłaszał, to drugi tak jak napisałem wyżej - oddał całe dopłaty (a zazwyczaj jest to więcej niż to co by sam wziął) + dodatkowo dopłaca z własnej kieszeni 200-300 zł/ha i nie są to jakieś pojedyncze jednostki.

Tylko jedna działka zarosła w ostatnich latach, ale to przez to, że jej właścicielka przebywa kilkaset km od swojej własności. Ale też już ktoś się nieśmiało zabiera za te krzaki.

Do uprawiania często wydmowych/wybitnie polodowcowych miejskich ugorów (np. własność urzędu miasta) też jest kolejka chętnych - i nie myśl, że coś załatwisz oficjalną drogą.

Całkiem inaczej niż piszesz jest też ze sprzedażą - jak działka dobrze rokuje pod zabudowę, to działki pod lasem sprzedawane są po 110 tys. zł z ha i nikt tam nie szkoduje ich sprzedaży, a kupujących też nie brakuje (i zapłacili by jeszcze więcej (słowo klucz to bliskość/sąsiedztwo lasu), tylko sprzedający nieraz nie wie, ile ma powiedzieć :D). Majętne osoby z miasta je kupują i stawiają duże domy z ogrodzeniem, full wypas w kilku słowach. Z kolei starsi we wsi mają ubaw, że "miastowy" tak zabulił za działkę prawie w lesie.

Edytowane przez Kos_pl
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, leszek1000 napisał:

Jeżeli w Polsce postępuję inflacja i jeszcze od nowego roku wzroście minimalne wynagrodzenie to produkty rolne też powinny być droższe. A czemu tak nie jest. 

nie jest bo produkty rolne notowane są na giełdzie, ta inflacja nie idzie w parze z naszymi sąsiadami, na środki produkcji ceny wzrosną, na produkty rolne już nie chyba że euro 5 zł będzie

będziemy importować pełną parą

• 0
Opublikowano

Środki do produkcji wzrosły już , i będą jeszcze większe tylko od stycznia 2020 roku  tak konkretnie się odczuje od samej Energi po paliwo , względem tylko samych środków do ochrony pszenicy czy innych upraw wzrośnie do 500 zł na 1 ha a nie jak to się przekłada na cenę pszenicy . Gorzka prawda koszta będą rosły a dochody spadać .

• 0
Opublikowano

To ch*j to mało mało komu pszenica wytrzymuje parametry zasyp 75 moja pszenica sąsiada 73 następnego 78 a ma być 82 żeby złapała na jakościową i cena o 4 zł mniej na 100 kg 610 brutto szał poleciał a pszenicy jest w brutt jakości brak .

• 0
Opublikowano

400 km Lub 450 km to nie opłaca się jechać bo pszenica nie jest ze złota sam transport kosztuje to na miejscu można kupić . pszenicy paszowej jest w 80 % w skali kraju będzie taniocha .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
53 minuty temu, galan99 napisał:

To ch*j to mało mało komu pszenica wytrzymuje parametry zasyp 75 moja pszenica sąsiada 73 następnego 78 a ma być 82 żeby złapała na jakościową i cena o 4 zł mniej na 100 kg 610 brutto szał poleciał a pszenicy jest w brutt jakości brak .

To jakieś zawyżone wymagania, bo powyżej 78 gęstości jest już jakościowa. A w różnych ogłoszeniach widziałem że ma mieć powyżej 76. Więc to co piszesz to jakieś z bani.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v