Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, motorader18 napisał:

Głogówek  polskie młyny  40 złotych w dół max 600 netto

Skupy pośrednie pszenica  57 netto ale to norma jak młyn 600 netto oj będzie tanio w tym roku a jak naprawdę zaczną wszyscy wywozić to ile będzie .

• 0
Opublikowano

powiem ci ile będzie na wschodzie 600 netto  na północy 700 i to jest ten pozytywny scenariusz na wiosnę i może jestem zbyt optymistyczny ale to za pasze

i walczyć dalej z sąsiadem o kawałek ziemi po zmarłym sąsiedzie 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

powiem ci ile będzie na wschodzie 600 netto  na północy 700 i to jest ten pozytywny scenariusz na wiosnę i może jestem zbyt optymistyczny ale to za pasze

i walczyć dalej z sąsiadem o kawałek ziemi po zmarłym sąsiedzie 

To choć jeden prawdę powiada w moich stronach bardzo wieli przeinwestowało w kosztach pszenicy na drugi rok może być lepsza cena pszenicy bo zasiane jest w tym roku bardzo dużo rzepaku co pole to rzepak .

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, ansu napisał:

U mnie w tym roku był wszędzie u każdego rzepak. Teraz chyba pszenica, bo z buraka ludzie uciekają.

Buraki w tym roku to jedna wielka porażka małe  jak pietruszka pasternak , buraki u parowane  plon marny nacina uschła , tylko kuku  to ładne jest kolby dorodne ta uprawa się udał na wschodzie Polski .

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Buraki w tym roku to jedna wielka porażka małe  jak pietruszka pasternak , buraki u parowane  plon marny nacina uschła , tylko kuku  to ładne jest kolby dorodne ta uprawa się udał na wschodzie Polski .

Pszenica ścięta, nie wyszło, to na kukurydze się przerzuciłeś ze swoim biadoleniem jaka ładna i przez to tania? Staszek obiecał Ci połówkę świniaka na święta za przelewanie jego myśli bo sam dostał bana? Kukurydza u nas co gmina to inna, gdzie piaski, lasy to do pasa, gdzie coś bardziej zwięzłego to 3 metry 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

Sprzedaż pszenicy zakończona, po 630netto jeszcze udało się sprzedać bo było ugadane w zeszłym tygodniu, zamierzałem trzymać bo białko rekordowe u mnie koło 15, gęstość na styk, średni plon z 12ha leżącego jakieś 6,2t... Bida z nędzą z tą pszenicą. Miałem już pomysł żeby jej w ogóle nie siać, ale jeszcze ten rok posieje niecałe 10ha, a później jak coś może jakieś jeczmienie - ceny podobne, wydajności też...

• 0
Opublikowano

Bieda z nędzą? U nas zbierało się po 4-5t pszenicy o gęstości 70 to jak to nazwać? Polskie Młyny 30zł w dół.  W tym roku najlepiej na jęczmieniu ozimym wyszedłem, plon 6t nakłady połowę mniejsze od pszenicy, cena była praktycznie taka sama jak w tej chwili pszenicy.

• 0
Opublikowano

No w porównaniu do zeszłego roku u mnie gdzie średnio wyszło z 7,5 i sprzedane średnio po 750netto to różnica jest porażająca... A tym co mieli tak jak mówisz to współczuję i nie wyobrażam sobie jak bym prosperował jakbym tyle nakosil kilka lat ..

• 0
Opublikowano

Długo mnie tu nie było kupiony jęczmień po 630 brutto

Ludzie zasypani zbożem bo porezygnowli z hodowli i ASF robi złą robotę

• 0
Opublikowano

Byłem cały czas ale nie mogłem się zalogować widzę że się stęsknili co niektórzy bardzo 😛

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, pawel885 napisał:

Pszenica ścięta, nie wyszło, to na kukurydze się przerzuciłeś ze swoim biadoleniem jaka ładna i przez to tania? Staszek obiecał Ci połówkę świniaka na święta za przelewanie jego myśli bo sam dostał bana? Kukurydza u nas co gmina to inna, gdzie piaski, lasy to do pasa, gdzie coś bardziej zwięzłego to 3 metry 

Oj Pawełku nic nie zmądrzałeś przez te 3 miesiące jqk mnie nie było ceny mizerne mimo rzekomo niskich zbiorów a gołębiarze ile dają w tym roku?

• 0
Opublikowano
9 minut temu, marcinxxxx napisał:

Tempa nabierze. Tępy to ty jesteś. Oj Stasiu przyznaj się, byłeś na  wczasach w Bananowej Republice. Ale twój sobowtór Stasiek jakiś tam dzielnie dawał radę. :P

Mówisz o swoim ojcu, matce czy starej  ? Jak tak to w porządku. Jak inaczej to lepiej nie otwieraj swojej paszczy w ten sposób  

• 0
Opublikowano
10 minut temu, marcinxxxx napisał:

Tempa nabierze. Tępy to ty jesteś. Oj Stasiu przyznaj się, byłeś na  wczasach w Bananowej Republice. Ale twój sobowtór Stasiek jakiś tam dzielnie dawał radę. :P

O cenach nie ma co pisać bo nie kopie się leżącego zapowiada się stabilizacja do końca roku potem czas pokaże

• 0
Opublikowano
35 minut temu, staszek131415 napisał:

Byłem cały czas ale nie mogłem się zalogować widzę że się stęsknili co niektórzy bardzo 😛

O cię ch*j..

Gdzie ty byłeś?

To są 3 miesięczne bany, myślałem że max 1 miesiąc.

• 0
Opublikowano

No i ja coś napiszę.

Mam zboża na olx,  i jak po żniwach trochę się sprzedało w zeszłorocznej cenie, to tak już we wrześniu brak zainteresowania, nikt nie dzwoni by kupić.

Także będziem trzymać do następnych żniw.

Teraz pod ozime nie kupuję nawet granulki drogiego nawozu, niech se go trzymają, a jak stanieje to sypnę na wiosne, a jak nie to też nie, sypnę wiaderko azotu i tak wyjdę na swoje jak dalej będzie tanie zboże a drogi nawóz.

• 0
Opublikowano

A jeszcze nie dawno sie chwaliles ze tak dobrze Ci placili za jeczmien z przyczepy ... 

Suszowego Ci dadzą tyle to Twój roczny zysk to mozesz trzymac do zniw , ale duzy % rolników musi sprzedac zboze by jednak nawozu trochę sypnac .

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, damianzbr napisał:

O cię ch*j..

Gdzie ty byłeś?

To są 3 miesięczne bany, myślałem że max 1 miesiąc.

Pewno wysłał wiadomość do yacentego, że kupi od niego pszenicę po 500 zł brutto z dowozem do staszkowych blondynek.

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, pawlus224 napisał:

A jeszcze nie dawno sie chwaliles ze tak dobrze Ci placili za jeczmien z przyczepy ... 

Suszowego Ci dadzą tyle to Twój roczny zysk to mozesz trzymac do zniw , ale duzy % rolników musi sprzedac zboze by jednak nawozu trochę sypnac .

Toż tak było, trochę pszenicy po 800 poszło, jęczmienia po 700, pszenżyta po 650

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v