Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz78 napisał:

bez urazy ale cos tam wiesz  z opowiadań  ,a fakty sa takie ze Ukraina ma jakie gleby ? tam na czarnoziemu  plony pionierów ile siegaja? ,

wyniki twojej koleżanki sa biedne jesli nawet niemiec tam hobbistycznie uprawiał   ,

Niestety nie wiem czy Wiesz ale czarnoziem też ulega degradacji , tam przeważnie po zasianiu na danym polu nikt nie pojawia się aż do żniw a co do plonów to było max co szło wyciągnąć bez  robienia kosztów, ale przy poprawnej agrotechnice,podobnie funkcjonuje rolnictwo w USA tam też średni plon waha się ok 3t/ha , co z tego że wyciągniesz 10 t/ha skoro czysty zysk będzie taki sam jak przy 5t/ha , dla koncernów liczy się czysty zysk z hektara,a wielkość plonu to drugorzędna sprawa

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przy plonie średnim 3,5t/ha nawet wielkość areału szału nie robi. Może i koszty niskie, ale wiem  z pierwszej ręki, że plon realny 2t/ha nie jest tam niczym nowym. Owszem, wysokowydajne gospodarstwa mają ciut lepiej, ale około połowy zasiewów nawet na czarnoziemach to jest typu zasiej-zapomnij-zbierz

Patrząc na wielkość eksportu , zapotrzebowanie wewnętrzne na rynku oraz wolumen produkcji, to  ja na Ukrainie szału nie widzę.

A co do cen lokalnych, to zawsze były zagrywki, żeby kosztem rolnika się szybko dorobić. W tym roku znowu następna grupa rolników sprzeda większym pośrednikom omijając lokalne skupy. Oni sobie kopią grób na własny biznes, i to własnymi rękami.

@ravoj ma gleby jak na Ukrainie , szału nie ma, bez nawozu i ochrony biznesu nie zrobisz

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ludzie poco się łudzić Zachód i wschód to dwie krainy tak było i będzie zawsze Zamość , Krasnystaw , Chełm tylko takie powiaty skromnie wymieniam zawsze w żniwa cena sięga dna i tak jest co roku .

Dodam tylko wszystkie podmioty skupowe skupują tylko paszową pszenicę a sami sprzedają jako konsumpcja o wysokich parametrach .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Panowie jakie u Was ceny pszenicy w WLKP ? dzisiaj byłem w de heus zrobić awizo na sprzedaż pszenicy to nie dość że kolejka na zapisy na 3 tygodnie do przodu to to co dziś zobaczyłem to był szok 9 ciężarówek stało w kolejce ze zbożem i dojeżdzły nowe,więc rolnicy mają w magazynach jeszcze dużo zboża a cena poleciała z 800zł miesiąc temu na 730 + Vat obecnie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
57 minut temu, jahooo napisał:

Stawiam raczej na to, że to handlarze przywożą , a nie rolnicy

Pewnie że handlarze oni sobie to zboże w nocy na drukarkach wydrukowali bo rolnicy nie mają zboża oprócz Józka i Pawła co mają 3 Big bagi bo Wicherek pisał że tylko ma w stodole wiaterek 🤔

• 0
Opublikowano

widze że w choroszczy chyba strajkuj ą albo pełne obłozenie !!

• 0
Opublikowano

Czytając dziś komunikaty giełdowe, można dojść do wniosku, że wojna handlowa na rynku zbóż trwa w najlepsze. W USA problem z zasiewami i prognozowane niższe zbiory, to Rosja podnosi prognozy grubo ponad konsensus rynkowy, aby spowodować spadki na giełdzie. Potem w lipcu i sierpniu będą korekty in minus. Ktoś tu kogoc chce zrobić w ch.....

• 0
Opublikowano

to bez znaczenia czy to od rolnika czy od handlarza, handlarz też musi skądś te zboże wziąć, ja muszę upchnąć trochę pszenicy bo nie będzie miejsca w magazynie, ale tak jak pisałem byłem w szoku że stało tyle aut z pszenicą.

• 0
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/filmy/kiedy-najlepiej-sprzedac-rzepak-i-zboza-jan-peters-z-agrarfax-wyjasnia/?utm_medium=newsletter&utm_term=newsletter%2Bcodzienny&utm_campaign=Newsletter%2Bcodzienny   W ciagu  4-6 tygodni rzepak ma  wystrzelić do góry ! , Amerykanie dogadają się z Chińczykami !

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, thefarmer napisał:

Panowie jakie u Was ceny pszenicy w WLKP ? dzisiaj byłem w de heus zrobić awizo na sprzedaż pszenicy to nie dość że kolejka na zapisy na 3 tygodnie do przodu to to co dziś zobaczyłem to był szok 9 ciężarówek stało w kolejce ze zbożem i dojeżdzły nowe,więc rolnicy mają w magazynach jeszcze dużo zboża a cena poleciała z 800zł miesiąc temu na 730 + Vat obecnie.

U mnie to samo miesiąc temu 800 netto a teraz 720 netto i jest wielu rolników co do tej pory nić nie sprzedali, czekali na lepszą cenę a tu lipa

2 godziny temu, Wicherek napisał:

Link nie działa, wpisz go poprawnie.

• 0
Opublikowano

No zarty sobie robisz? Przecież nikt już nie ma zboża a tu trza świat wykarmić cena jak na przednówku całkiem przyzwoita to i ludzie wywożą zboża piękne to trzeba robić miejsce na nowe zbiory

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, ppiotr napisał:

U mnie to samo miesiąc temu 800 netto a teraz 720 netto i jest wielu rolników co do tej pory nić nie sprzedali, czekali na lepszą cenę a tu lipa

Link nie działa, wpisz go poprawnie.

Szukaj na FARMERZE , tutaj blokują  !

• 0
Opublikowano

Dziś pojechała po 730zł netto. 

Miałem czekać do czerwca/lipca ale tym czekaniem od żniw straciłem tylko ponad stówe na tonie. 

Zostało mi jeszcze jakieś 12t. Na auto mało. Lokalnie i tak nie dostanę pewnie nawet tych 730. 

• 0
Opublikowano
Dnia 29.05.2019 o 21:18, jahooo napisał:

przez kilka lat cena pszenicy w naszym wschodnim zadupiu kraju utrzymywała się na poziomie 600zł brutto

jak ludzie troche się obyli z internetem i giełdą, a zboże zaczeli wywozić autami dalej w świat, to cena znormalniała do poziomu 780-800zł gdzie w kraju płacą 820-860 brutto

trzeba popatrzeć globalnie, że mimo piania o rekordowej produkcji zbóż, rekordowo też rośnie zużycie, bo co roku przybywa kilkadziesiąt milionów ludzi a zasób ziemi jest ograniczony, dodatkowo sporo zbiorów idzie na etanol czy bioestry do paliw

patrząc na globalne zapasy, wcale nie jest różowo, bo od 3 lat mimo podobno rekordowych zbiorów na świecie, globalne zapasy maleją, krucha stabilizacja, jaką osiągnięto może się załamać z byle powodu

Ukraina dostarcza zboże głównie do Chin, a jeśli rozwinie jeszcze bardziej hodowlę drobiu i wieprzowiny, to sama spożytkuje to, co wyprodukuje. Mimo ogromnego areału, średni plon z hektara jest tam bardzo niski, straty na przechowaniu są ogromne, a 1/3 kraju nie jest obsiewana z powodu trwającej wojny i braku siły roboczej.

Głównym graczem na Ukrainie są Niemcy a oni nie pozwolą sobie na wojny cenowe, bo sprowadzenie do Polski taniego zboża spowoduje, że nasze tanie zboże pojedzie do Niemiec, robiąc niezdrową konkurencję tamtym rolnikom, oni doszli do tego ze trzy lata temu i teraz zwiększane są kontyngenty do UE w zasadzie tylko o to zboże, które Niemcy wywieźli z Ukrainy albo do siebie, albo w świat. Wystarczy zerknąć na dostępne raporty, gdzie to zboże pojechało z Ukrainy

Ja bym się bardziej obawiał załamania w hodowli, zwłaszcza drobiu wobec niezdrowej konkurencji z Ukrainy, to mnie bardziej martwi, bo ceny zboża mamy i tak sporo niższe niż w starej Unii i zawsze się jakiś chętny na nie znajdzie.

Moim zdaniem cena około 800zł brutto za pszenicę paszową powinna się utrzymać w tym roku na lubelszczyźnie

Jak ma się utrzymać jak w Grabowcu płaci 740 i tłamsi cenę a było powyżej 800brutto. Jak 650 będzie po żniwach to będzie max za konsumpcję bo wiadomo że tam kupują paszowa i konsumpcyjną ale w Polskę od nich idzie tylko konsumpcja bo mieszają zboże w biały dzień przy ludziach i tak oszukują rolnika.

Agri plus Zamość paszowa 791 z 813zl brutto, Grabowiec z 760 na 750 a na giełdzie w górę to oni cenę w dół.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

chyba będzie też już się trzeba zapisać w kolejkę do fermy że sprzedażą bo jest coraz gorzej a lepszego horyzontu nie widać...

no dobra,czas chyba sprzedawać bo już w górę chyba nikt nie podniesie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v