Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, komizmo napisał:

chyba ich poebalo, niech fikają to za chwilę psy będą bić na tych zakładach 

co Ty. Jedyny przestoj byl jak cena lezala najnizej, tylko troche poszla w gore i ludzie bojacy sie o cene oddawali masowo.

Opublikowano
1 godzinę temu, Jaro70 napisał:

Wczoraj byki sprzedane, dziś już kasa na koncie , to mi się podoba 

Ja mam zawsze kasę na drugi dzień i szanuje takich kupujących.

Opublikowano
18 godzin temu, tyran3 napisał:

Kentar ja jestem na vacie 8 lat do tej pory wpłaciłem im całe 286 zł a oni mi zwrócili grubo ponad 200 tys za maszyny, remonty, nawozy paliwa itd. 

sprzedajesz za 8% a paliwa, części, maszyny budowlanka 23% trzykrotne przebicie wiec udciwie prowadząc rejestr i tak jestem do przodu. Vat wpłaciłem 2 razy w zyciu bo po  prostu piepszłem się w rachunkach i musiałem wpłacić na konto. Potem, 2 tygodnie byłem z tego powodu chory.

chciałeś napisać że wpłaciłeś 200 286 zł a oni ci zwrócili 200 tys czyli i tak US jest 286 zł do przodu ?

Opublikowano (edytowane)

mam rozliczenie kwartalne. Przez 8 lat 2 razy wpłaciłem do US raz 36 zł i raz 250 zł. W pozostałych kwartałach US wypłaca mi. Licząc wszystkie zwroty jakie otrzymałem suma ponad 200 tys. 

Kupujesz ciągnik  za 200 tys netto to mniej wiecej masz 50 tys vatu . A sprzedaj świnie za 200 tys to wpłacasz 16 tys zł A jak policzysz vat, za pasze, prąd paliwo to nic nie wpłacisz tylko skarbówka płaci tobie.

Po prostu biorę za wszystko fakture i zawsze rządam aby mi ja wystalili ( handlarze, rolnicy np. za cielaki nie chcą) i wszystko co sprzedaje rejestruje i bez kombinowania. Bycie ryczałtowcem to bycie dojną krową dla skarbówki.

Prosta logika sprzeasz byka, świnie za 10 tys netto  to US da ryczałtowcowi 750 zł a jak jedziesz na orlen i kupisz paliwo za 10 tys netto  to płacisz 2300 zł  i ryczałtowcowi nikt juz tego nie zwróci

A ja włacam 800 zł a wypłacam 2300 zł i 1500 zł w kieszeni zostaje

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Akurat z tą dojną krową to jest odwrotnie i widać jaki z Ciebie ''księgowy'' w tym temacie .Ale pisz te swoje bajki nikt nie broni .

Opublikowano (edytowane)

ogarek jak nie inwestujesz to oczywiście ze lepiej ryczałt ale jezeli inwestujesz w gospodarstwo to ryczałt to frajerstwo. No chyba ze masz 2 gospodarstwa np. ojciec vatowiec a syn ryczałtowiec to jest okradanie państwa na całego i to całkiem legalnie

Powiem wiecej jakby w rolnictwie była pełna księgowośc i zaczołbym doliczać amortyzacje to by mi opieka społeczna jeszcze płaciła kase 

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

O to już temat VAT czy ryczałt? Nie wiem czy mogę napisać ceny bydła... 

4 szt mieszańce 770-850kg brutto wszystkie identyko z budowy 8.3brutto 6%brudu agromir 

Tydzień temu we wsi brali ponad 900kg mm 8.3 brutto więc nie wiem jak tu mają się te wasze obniżki, na podlasie to chyba później dochodzi 😋

• Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano

mariusz vat za kupno cielaka, kupno mleka, leki, siatka na kiszonkę, folia, prąd to ile na tym byku jesteś do przodu????? 

A w razie czego to robisz przyszpieszona amortyzacje na maszyny upychasz ją ryczałtowcowi  i kupujesz nową i skarbówka może Cie w tyłek pocałować a nie kase zobaczyć

Opublikowano

ale pewnie też byłbym vatowcem gdyby nie mały szczegół że zgodnie z prawem jeśli przejdę na Vat to z maszyn które posiadałem juz jako ryczałtowiec przy odsprzedaży powinienem odprowadzić vat

Opublikowano

a wiesz co to amortyzacja i umorzenie???

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

4 szt mieszańce 770-850kg brutto wszystkie identyko z budowy 8.3brutto 6%brudu agromir 

Tydzień temu we wsi brali ponad 900kg mm 8.3 brutto więc nie wiem jak tu mają się te wasze obniżki, na podlasie to chyba później dochodzi 😋

gdzie ten agromir rządzi ? Bo moi odbiorcy zrobili się wyjątkowo pazerni

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

Im więcej konkurencji to trochę panują nad swoimi bajkami o obniżkach, każdy chce zarobić. Jak tylko wiedzą że mało hodowców i handlarzy to cały rok spadki i cudne opowieści spiskowe. Trzeba się wstrzelić w moment...

Opublikowano
2 minuty temu, tyran3 napisał:

a wiesz co to amortyzacja i umorzenie???

nie wiem i gość który dwa lata temu sprzedał mi uzywany ciągnik zakupiony jak był ryczałtowcem tez nie wiedział bo kombinował tydzień i przyjechał aby umowę zamienić na Fv z której oddał 23%

11 minut temu, tyran3 napisał:

A w razie czego to robisz przyszpieszona amortyzacje na maszyny upychasz ją ryczałtowcowi  i kupujesz nową i skarbówka może Cie w tyłek pocałować a nie kase zobaczyć

a to chyba potrzebna faktura zpunktu skupu złomu?

Wiecie te liczenie co jest bardziej opłacalne vat czy ryczałt przypomina mi liczenie WBC     i waga żywa  Jak ktos juz siedzi w danym gównie to bedzie udowadniał że jest super wyliczał jak bardzo mu się opłaci Mozna powiedzieć że ,opłacalnosć zależy od osoby liczącej :D

Opublikowano (edytowane)

Wyjaśniam  wpiszujesz np. Ciągnik np. za 100 tys zł kupiony przed przejściem na vat  do ewidencji środków trwałych i robisz umorzenie 100% i jak sprzedajesz taki ciągnik to fakture wypisujesz normalnie ale vat korygujesz i nie wpłacasz nic do skarbówki. No chyba ze kupiłeś częsci do tego ciągnika po przejściu na wat za  10 tys ( tzw ulepszenie ) to wtedy odprowadzasz 10 % vatu z faktury..

Dlatego jak ktoś się nie zna to  sprzedajesz po zaniżonej cenie na fakturze a reszte w kieszeń tyle ze taki manewr tylko z ryczałtowcem

a przyszpieszone umorzenie to 2x szybkośc amortyzacji przewidzianej przez ustawę

maszyny mają normalnie 10 lat  i robisz przyszpieszoną amortyzacje czyli 5 lat i np. w 4 sprzedajesz ciągnik za 20 % wartości a reszta oczywiście w kieszeń. Potem agencja nowy sprzęt za 50 % zwraca skarbówka 23 % vatu reszta kasy ta z kieszeni od rycałtowca.

Dlatego bogaci zmieniają sprzęt co 5 lat bo po prostu  nowy mają praktycznie za darmo

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
20 godzin temu, tyran3 napisał:

Nie rozumiem twojego pytania. Cene zawsze ustalasz netto  wiec co vat ma do tego??? Vat Ty i tak odprowadzisz do skarbówki wiec niema żadnego znaczenia dla sprzedającego

Kentar jak wolisz vat zapłacić??? płacenie vatu to brak patriotyzmu:D bo albo wspierasz pisowską dyktature:P a jak PO jest u władzy wspierasz mafie Tuska:D Dlatego słuchaj zawsze opozycji i reżimu nie wspieraj:P Ja tak robie od wielu lat

Jakiego reżimu. Hehe . Jeden przechodzi z PSL do PiSu , potem do PO .. Morawiecki nasz premier z PiSiu a był kiedyś doradca Tuska. O Czym my tu rozmawiamy . To jedna kasta. Był kiedyś taki jeden co walczył z tą bandą . Andrzej Lepper się nazywał :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v