Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, komizmo napisał:

chyba ich poebalo, niech fikają to za chwilę psy będą bić na tych zakładach 

co Ty. Jedyny przestoj byl jak cena lezala najnizej, tylko troche poszla w gore i ludzie bojacy sie o cene oddawali masowo.

Opublikowano
1 godzinę temu, Jaro70 napisał:

Wczoraj byki sprzedane, dziś już kasa na koncie , to mi się podoba 

Ja mam zawsze kasę na drugi dzień i szanuje takich kupujących.

Opublikowano
18 godzin temu, tyran3 napisał:

Kentar ja jestem na vacie 8 lat do tej pory wpłaciłem im całe 286 zł a oni mi zwrócili grubo ponad 200 tys za maszyny, remonty, nawozy paliwa itd. 

sprzedajesz za 8% a paliwa, części, maszyny budowlanka 23% trzykrotne przebicie wiec udciwie prowadząc rejestr i tak jestem do przodu. Vat wpłaciłem 2 razy w zyciu bo po  prostu piepszłem się w rachunkach i musiałem wpłacić na konto. Potem, 2 tygodnie byłem z tego powodu chory.

chciałeś napisać że wpłaciłeś 200 286 zł a oni ci zwrócili 200 tys czyli i tak US jest 286 zł do przodu ?

Opublikowano (edytowane)

mam rozliczenie kwartalne. Przez 8 lat 2 razy wpłaciłem do US raz 36 zł i raz 250 zł. W pozostałych kwartałach US wypłaca mi. Licząc wszystkie zwroty jakie otrzymałem suma ponad 200 tys. 

Kupujesz ciągnik  za 200 tys netto to mniej wiecej masz 50 tys vatu . A sprzedaj świnie za 200 tys to wpłacasz 16 tys zł A jak policzysz vat, za pasze, prąd paliwo to nic nie wpłacisz tylko skarbówka płaci tobie.

Po prostu biorę za wszystko fakture i zawsze rządam aby mi ja wystalili ( handlarze, rolnicy np. za cielaki nie chcą) i wszystko co sprzedaje rejestruje i bez kombinowania. Bycie ryczałtowcem to bycie dojną krową dla skarbówki.

Prosta logika sprzeasz byka, świnie za 10 tys netto  to US da ryczałtowcowi 750 zł a jak jedziesz na orlen i kupisz paliwo za 10 tys netto  to płacisz 2300 zł  i ryczałtowcowi nikt juz tego nie zwróci

A ja włacam 800 zł a wypłacam 2300 zł i 1500 zł w kieszeni zostaje

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Akurat z tą dojną krową to jest odwrotnie i widać jaki z Ciebie ''księgowy'' w tym temacie .Ale pisz te swoje bajki nikt nie broni .

Opublikowano (edytowane)

ogarek jak nie inwestujesz to oczywiście ze lepiej ryczałt ale jezeli inwestujesz w gospodarstwo to ryczałt to frajerstwo. No chyba ze masz 2 gospodarstwa np. ojciec vatowiec a syn ryczałtowiec to jest okradanie państwa na całego i to całkiem legalnie

Powiem wiecej jakby w rolnictwie była pełna księgowośc i zaczołbym doliczać amortyzacje to by mi opieka społeczna jeszcze płaciła kase 

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

O to już temat VAT czy ryczałt? Nie wiem czy mogę napisać ceny bydła... 

4 szt mieszańce 770-850kg brutto wszystkie identyko z budowy 8.3brutto 6%brudu agromir 

Tydzień temu we wsi brali ponad 900kg mm 8.3 brutto więc nie wiem jak tu mają się te wasze obniżki, na podlasie to chyba później dochodzi 😋

• Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano

mariusz vat za kupno cielaka, kupno mleka, leki, siatka na kiszonkę, folia, prąd to ile na tym byku jesteś do przodu????? 

A w razie czego to robisz przyszpieszona amortyzacje na maszyny upychasz ją ryczałtowcowi  i kupujesz nową i skarbówka może Cie w tyłek pocałować a nie kase zobaczyć

Opublikowano

ale pewnie też byłbym vatowcem gdyby nie mały szczegół że zgodnie z prawem jeśli przejdę na Vat to z maszyn które posiadałem juz jako ryczałtowiec przy odsprzedaży powinienem odprowadzić vat

Opublikowano

a wiesz co to amortyzacja i umorzenie???

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

4 szt mieszańce 770-850kg brutto wszystkie identyko z budowy 8.3brutto 6%brudu agromir 

Tydzień temu we wsi brali ponad 900kg mm 8.3 brutto więc nie wiem jak tu mają się te wasze obniżki, na podlasie to chyba później dochodzi 😋

gdzie ten agromir rządzi ? Bo moi odbiorcy zrobili się wyjątkowo pazerni

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

Im więcej konkurencji to trochę panują nad swoimi bajkami o obniżkach, każdy chce zarobić. Jak tylko wiedzą że mało hodowców i handlarzy to cały rok spadki i cudne opowieści spiskowe. Trzeba się wstrzelić w moment...

Opublikowano
2 minuty temu, tyran3 napisał:

a wiesz co to amortyzacja i umorzenie???

nie wiem i gość który dwa lata temu sprzedał mi uzywany ciągnik zakupiony jak był ryczałtowcem tez nie wiedział bo kombinował tydzień i przyjechał aby umowę zamienić na Fv z której oddał 23%

11 minut temu, tyran3 napisał:

A w razie czego to robisz przyszpieszona amortyzacje na maszyny upychasz ją ryczałtowcowi  i kupujesz nową i skarbówka może Cie w tyłek pocałować a nie kase zobaczyć

a to chyba potrzebna faktura zpunktu skupu złomu?

Wiecie te liczenie co jest bardziej opłacalne vat czy ryczałt przypomina mi liczenie WBC     i waga żywa  Jak ktos juz siedzi w danym gównie to bedzie udowadniał że jest super wyliczał jak bardzo mu się opłaci Mozna powiedzieć że ,opłacalnosć zależy od osoby liczącej :D

Opublikowano (edytowane)

Wyjaśniam  wpiszujesz np. Ciągnik np. za 100 tys zł kupiony przed przejściem na vat  do ewidencji środków trwałych i robisz umorzenie 100% i jak sprzedajesz taki ciągnik to fakture wypisujesz normalnie ale vat korygujesz i nie wpłacasz nic do skarbówki. No chyba ze kupiłeś częsci do tego ciągnika po przejściu na wat za  10 tys ( tzw ulepszenie ) to wtedy odprowadzasz 10 % vatu z faktury..

Dlatego jak ktoś się nie zna to  sprzedajesz po zaniżonej cenie na fakturze a reszte w kieszeń tyle ze taki manewr tylko z ryczałtowcem

a przyszpieszone umorzenie to 2x szybkośc amortyzacji przewidzianej przez ustawę

maszyny mają normalnie 10 lat  i robisz przyszpieszoną amortyzacje czyli 5 lat i np. w 4 sprzedajesz ciągnik za 20 % wartości a reszta oczywiście w kieszeń. Potem agencja nowy sprzęt za 50 % zwraca skarbówka 23 % vatu reszta kasy ta z kieszeni od rycałtowca.

Dlatego bogaci zmieniają sprzęt co 5 lat bo po prostu  nowy mają praktycznie za darmo

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
20 godzin temu, tyran3 napisał:

Nie rozumiem twojego pytania. Cene zawsze ustalasz netto  wiec co vat ma do tego??? Vat Ty i tak odprowadzisz do skarbówki wiec niema żadnego znaczenia dla sprzedającego

Kentar jak wolisz vat zapłacić??? płacenie vatu to brak patriotyzmu:D bo albo wspierasz pisowską dyktature:P a jak PO jest u władzy wspierasz mafie Tuska:D Dlatego słuchaj zawsze opozycji i reżimu nie wspieraj:P Ja tak robie od wielu lat

Jakiego reżimu. Hehe . Jeden przechodzi z PSL do PiSu , potem do PO .. Morawiecki nasz premier z PiSiu a był kiedyś doradca Tuska. O Czym my tu rozmawiamy . To jedna kasta. Był kiedyś taki jeden co walczył z tą bandą . Andrzej Lepper się nazywał :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v