Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, rolnik115 napisał:

Ja to zakręciłem im wodę na noc , rano dałem normalnie jeść. A potem wiadrami byczki napoilem ale nie sama wodą tylko ciepła woda z cukrem. Takie byczki 650-700kg to wypiły po 3-4 wiadra 18 litrowe i to pełne. A potem jak się dopadły do jedzenia to kwadratowe się zrobiły

tylko pozazdrościć

Opublikowano

Powiem Wam wszystkim po co jest to całe WBC.
Kiedyś rolnik ciężko pracujący chłop trzymał sobie byka może dwa przyjechał handlarz jebnoł go na wadze  jebał tak długo aż ten rolnik się skumał i kupił wagę . Handlarz nie wychodził na swoje wymyślił sprzedaż wbc  płatność za mięso z haka . Ładnie brzmi ładnie wygląda cena i ich procenty jeszcze lepiej . Rolnik sprzedał raz może dwa wszystko się zgadza potem 3 i 4 i jebią go do tej pory . Niech każdy z was robi jak chce ale na WBC nie macie absolutnie żadnego wpływy na cenę i na to ile tak naprawdę ta wasza sztuka dała % miesa . Wszystko to tylko ich magia i ich czary co tam wam napiszą :) 

Opublikowano

A później się dziwią że skitki tyle handlarze chcą bo uczą się na takich rolnik115 i cierpią na tym wszyscy uczciwi co sprzedają. Nigdy jeszcze przed sprzedażą nie upasalem i opijalem bydła co z tego że napchasz go ile wlezie a handlarz opuści 50 gr bo kalduniaty sie zrobi aby szkoda tego zwierzaka.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, rolnik115 napisał:

Ja to zakręciłem im wodę na noc , rano dałem normalnie jeść. A potem wiadrami byczki napoilem ale nie sama wodą tylko ciepła woda z cukrem. Takie byczki 650-700kg to wypiły po 3-4 wiadra 18 litrowe i to pełne. A potem jak się dopadły do jedzenia to kwadratowe się zrobiły

A jak kupiec nie przyjechał to co ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@dawcio2218 dostałem skitki 6%. Byczki pomimo tego że wypiły tyle wody nie miały brzucha. Nie widziałeś nie komentuj!

1 minutę temu, stonka15ak napisał:

A jak kupiec nie przyjechał to co ?

Kupiec jest tak umawiany że po 6sztuk to przyjeżdża kiedy chcesz i na którą godzinę chcesz +/- 2h

Edytowane przez rolnik115
Edycja
  • Like 1
Opublikowano

Rolnik115 napisałeś Takie byczki 650-700kg to wypiły po 3-4 wiadra 18 litrowe i to pełne. A potem jak się dopadły do jedzenia to kwadratowe się zrobiły. Sam sobie zaprzeczas tym co napisałeś. U mnie jak kalduniaty jest to skitka taka sama tyle że cena w dół bo zamiast wybicia 58 jest 55 handlarz głupi nie jest

Opublikowano (edytowane)

Bykowi bo z właściciela  samo poleci jak kupiec nie dojedzie.  Dobiłeś  się po te cielaki co gadaliśmy?

17 minut temu, lukaszwlkp napisał:

Bykowi czy właścicielowi? 😂

Edytowane przez ab23
Opublikowano
8 minut temu, dawcio2218 napisał:

Rolnik115 napisałeś Takie byczki 650-700kg to wypiły po 3-4 wiadra 18 litrowe i to pełne. A potem jak się dopadły do jedzenia to kwadratowe się zrobiły. Sam sobie zaprzeczas tym co napisałeś. U mnie jak kalduniaty jest to skitka taka sama tyle że cena w dół bo zamiast wybicia 58 jest 55 handlarz głupi nie jest

Tylko że ja wziąłem za nie dobra cenę. I chociaż miałem wiarygodne kilogramy, a nie oszukane. Byki były długie i wysokie, dlatego nie było widać brzucha u nich. Jakby handlarz zobaczył brzuch to nie dostałbym ceny 7,5 brutto za hf który nie miał więcej niż 700kg.

Opublikowano

Byznesmeni dla których jedyny zysk to ten który zostanie z tych trzech 18litrowych wiader wody dzięki któremu bykowi przybędzie kg. Praktyka sama w sobie jest śmieszna a opisywanie tego w internecie to chyba tylko chęć pokazania publicznie swojej głupoty i niedołężności.

Opublikowano
2 godziny temu, Tuńczyk napisał:

Mid co do przeliczania to Ciebie  popieram  ale  od kiedy mam swoją wagę. 5 lat to z wbc się wyleczyłem na 10 byków 1 ododawałam za darmo według wyliczenia ubojni wybicie wychodziło ok tylko od wyjazdu ode mnie do zakładu traciły ok40 kg na50km jak któryś nie utrzymał wagi cena w dół  a odwrotu na wbc nie ma😀z tym ze sprzedaję trochę mniejsze

I kochani to od kolegi tuńczyk macie konkretną odpowiedź odnośnie WBC i żywej Potwierdzam to samo co on tutaj powiedział kupować wagi i dać sobie spokój z WBC

1 godzinę temu, rolnik115 napisał:

No to ciekawie by było jak by ci nie zabrali tych Byków

Opublikowano

przecież kupujący to nie debile w wiekszosci jak raz tak napasiesz to nastepnym razem nie przyjedzie albo da 50 gr miej rachunek musi sie zgadzac , odemie bierze gosc ze stolicy skitka z byka 5 % a krowa w zaleznosci od kałduna 5 ,6 , % a nieraz 7 % kupuje 2 lata wage mam 

Opublikowano
12 godzin temu, ab23 napisał:

Bykowi bo z właściciela  samo poleci jak kupiec nie dojedzie.  Dobiłeś  się po te cielaki co gadaliśmy?

Dzwoniłem do gościa chyba z dwa razy i nic. Ciężki człowiek, tak wywnioskowałem przez chwilę rozmowy. Kupiłem od handlarza w miarę ładne cielaki

Opublikowano

Dobry tydzień już byk do dołu idzie na zakładach tylko na  forach internetowych drożeje. Od poprzedniego czwartku z 13,4 za O do dziś 60 gr w dół dla dużych pośredników , w zaprzyjaźnionym zakładzie.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v