Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Co do gnoju to znajomy rolnik sprzedał 12 sztuk do Biernackiego wyszło mu 5, 5 zł a gnój oddał za słomę do byków bo jej nie miał.

Na dziś dołożył  do każdej sztuki tysiaka, gnój zabrali sąsiedzi za słomę a on się martwi bo ma jeszcze 100 sztuk opłacalnych zwierzaków  w oborze a karmy brak. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, artek27 napisał:

Niby byki tanie kazdy narzeka ze sie nie oplaci trzymac a cielaki malo co stanieli a chetnych nie brakuje. To ja juz tego wcale nie rozumiem.

Ludzie głupie są kupują i płacą

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ale to wszystko tak się pier**li od tych spisów pogłowia bydła od wtedy każdy wie ile tego jest bydła firmy mają ifromację  a jak rolnik się wstrzymuje ile można to pier**lą co raz to nowe kryteria masa byka nie wikesza jak 900 kg masa półtuszy do 450 kg tylko po to by ten rolnik musiał wy***ac te bydło za darmo . A daj spokój u nas postawił teraz chłop duże gospodarstwo mają ponad 1oo krów w doju teraz jest nowa obora na 200 sztuk opasu już wykończona zaraz bedzie zasiedlać do tego doj**ali baterie silosów bin chyba 6 po 100 ton  i jak sie  go pytają to mówi że krowy i byki naj lepszy biznes wiec wszystko zależy od skali 

Opublikowano
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

Co do gnoju to znajomy rolnik sprzedał 12 sztuk do Biernackiego wyszło mu 5, 5 zł a gnój oddał za słomę do byków bo jej nie miał.

Na dziś dołożył  do każdej sztuki tysiaka, gnój zabrali sąsiedzi za słomę a on się martwi bo ma jeszcze 100 sztuk opłacalnych zwierzaków  w oborze a karmy brak. 

No ale czyja wina l, że znajomek jest stuknięty i trzyma sto sztuk byka z zakupu nie mając bazy paszowej? Słomę można kupić. Ale kup paszę, kup słomę i kup byka. Rozumu nie kupi?

• Haha 1
Opublikowano

Tu zgoda, ale kupno objętościowych pasz to marny interes.

Opublikowano
12 godzin temu, Ursus932 napisał:

Ludzie głupie są kupują i płacą

Ludzie myślą ze za 2 lata będzie cena, ze ta sytuacja to chwilowa,A kto z nas przewidzi co będzie za pół roku a co to dopiero za 2 lata.

Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

kilka dni temu handlarz twierdził ze w połowie wakacji powinno cos ruszyć do góry. ile w tym prawdy?

Też mam taką nadzieję... Ludzie teraz wyprzedają bo potrzeba kasy na rzniwa a zakłady wykorzystują sytuacje... J... A spekulacje wszędzie. 

Opublikowano
29 minut temu, Berthold napisał:

Też mam taką nadzieję... Ludzie teraz wyprzedają bo potrzeba kasy na rzniwa a zakłady wykorzystują sytuacje... J... A spekulacje wszędzie. 

Wakacje to najgorszy okres na wszystko.i na pewno nie ruszy

Opublikowano (edytowane)

pierwszy raz tam puszczem wiec niewiem czy z dodatkami czy bez taka cene mi powiedział przedstawiciel jak podpisywałem umowe 

dodał tylko ze to cena netto i ze cena z dodatkiem za certyfikat niewiem czy maja tam jeszcze jakies dodatki

Edytowane przez Elvis1090
Opublikowano
11 minut temu, Elvis1090 napisał:

pierwszy raz tam puszczem wiec niewiem czy z dodatkami czy bez taka cene mi powiedział przedstawiciel jak podpisywałem umowe 

dodał tylko ze to cena netto i ze cena z dodatkiem za certyfikat niewiem czy maja tam jeszcze jakies dodatki

I niestety o to chodzi w tym całym WBC, żeby rolnik nic nie wiedział... Co z czym i za ile, mało tego najlepiej żeby nie ważył bo po co, a i wtedy można chłopa oje.. ć bo się powie że byk miał guz albo ropień i wyciąć trzeba było. A jak już ustalisz cenę i podpiszesz umowę to cie wyru... ą na klasie bo za tłusty, albo dwie żyłki miał za dużo. Z tym że w obecnej sytuacji postawić się nie ma gdzie i komu bo na wagę żywą lokalni skupują hfa po piątaku... 

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Z dodatkami ?

tydzień temu w poniedziałek pojechał angus i bbb, jeden poszedł w O - 11,40 a drugi R - 11,80

Jaja se robisz?

Co one miały z tych ras co podałeś?

Edytowane przez soltys48
  • Like 1
Opublikowano

w żadnym paszporcie nie mam czystych ras ;) wszedzie jest MM a w budowę nie musisz wierzyć nikt ci nie każe ;) nie każdy jest takim bambrem jak ty i dostaje po 15zł za kilo ;)

przed aferą za takiego belga dostałem ponad 7 tyś także na pewno miał budowę HFa i pewnie firma zapłaciła za kości ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v