Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, Partyzant85 napisał:

Ile sztuk około odstawiłeś przez te 10 lat ?

Miło mi że próbowałeś mnie zacytować ale to komentarz kolegi Mickas - a, pomimo omylki informuje że nie  zamierzam się tobie spowiadac, ale od początku mojej przygody z bydłem wyhodowalem i sprzedałem ich już setki, nadmieniam że popieram przywołany powyżej komentarz, prawdą jest jednak fakt że był jeden poważny spadek w czasach zakazu uboju rytualnego kilka lat temu

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A sorki @Berthold. Oczywiście że pytanie do @mickas092 tylko że jakoś na szybko z twojego postu zacytowałem zamiast od niego.

A spowiedz to u plebana  - ja koloratki nie noszę :D

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

Tylko w świniach są częste wąchania ;) dziś może być 3zl a za 2tygodnie 6zl za kilo a przy bydlę nie zapowiada się na razie na polepszenie, ale tak czy tak będzie się trzymać ... Bo pieniądze z mleka idą na "codzienne" wydatki a z opasów na jakieś inwestycje

czyli ojciec placi rachunki kupuje środki do produkcji a ty tylko inwestycje? wiele razy pisales ze krowy cie nie obchodzą

Opublikowano

a co ja inwestuje jak i za mleko i za opasy kasa idzie do niego na konto ? z mleka kasa idzie na opłaty typu prąd, woda, zakup paliwa, środki do codziennego życia a z opasów idzie na zakup maszyn i kredyty

Opublikowano

Tu to wielu pokazuje cuda wianki a rodzice dbają o rachunki i żywienie a młody ma zabawki żeby tego czasem nie rzucił...branża ciężka i często trzeba zaciskać pasa. Najlepiej dzieci wrzucają wysiłek rodziny w postaci nowych nabytków na youtubie...

• Like 1
Opublikowano

mów za siebie ;) przez wiele lat obrabiało sie 50ha 80tką i 60tką i nie narzekałem bo wiedziałem że na wygodę trzeba sobie zapracować ... jedynie ciągle narzekałem na kostkę dla tego teraz już wszystko co ja używam idzie w zwijki

• Sad 1
Opublikowano

w 2013 w lipcu hf sprzedawałem po 5.8...  ogólnie to od połowy 2013 i 2014 rok ceny były marne ale lepsze jak teraz.

zeby nie te zobowiazania z agencja to chyba opierdolił bym dzisiaj mniejsze byki innym desperatą ( takim jak ja na dzien dzisiejszy) reszte bym upasł i sprzedał za grosze a sianokiszonki kiszonki i zboże słome sprzedał krowiarzom. W dupe z taka robotą zadnej stabilizacji w tym kraju

• Like 1
Opublikowano

Teraz mam jednego HF na stanie  - żeby nie kupno w pakiecie z simentalem to w życiu bym tego nie kupił. Wysoki i chudy a żre za dwóch. Wcale się nie dziwię że handlarze nie chcą za to dać więcej jak 6 pln. 
A w temacie o cenach cieląt to 90% wyśmiewa tych co kupują 100kg sima po 1900 i więcej. Tylko tacy w większości taki towar później sprzedadzą po 8. 

Opublikowano
2 godziny temu, KarolGo napisał:

Skiba dziś byk O klasa 10,90zl,  na żywą HF 5,2 - 5,7 ale to już ładny musi być. no a w mediach ani słowa o tak niskich cenach. nic cisza. rozmawiałem z jednym handlarzem to wg niego zagrywka celowa żeby wytrzaskać produkcje byka tak jak było ze świnką ponad rok niskie ceny i udało się a z bydłem ma być podobnie. sam mam 11 byków i nie wiem co z fantem robić pchać za 6zł dwie sztuki limuzyna i 9 dużych hf czy kuwa czekać na zbawienie. do 30 miechów jeszcze 1,5miesiąca 

Przez 1,5 miesiąca chyba nic nie ruszy. Obym się mylił. Też mam 9 i w lipcu będą kończyć 24 i zastanawiam się czy nie wypchnąć jako młode. Pasza jest ale straszna susza i jeszcze nie wiadomo co będzie z kukurydzy. Zawsze by się coś zaoszczędziło

Opublikowano
4 minuty temu, mickas092 napisał:

Teraz mam jednego HF na stanie  - żeby nie kupno w pakiecie z simentalem to w życiu bym tego nie kupił. Wysoki i chudy a żre za dwóch. Wcale się nie dziwię że handlarze nie chcą za to dać więcej jak 6 pln. 
A w temacie o cenach cieląt to 90% wyśmiewa tych co kupują 100kg sima po 1900 i więcej. Tylko tacy w większości taki towar później sprzedadzą po 8. 

Ameryki nie odkryłes, przez HFa to zawsze wszystko przelatuje 

Opublikowano (edytowane)

Wrócę do świń są górki i dołki i tu tak samo teraz jest dołek,ASF też ma w tym udział bo ludzie się przerzucili na bydło bo weterynaria silnie nękała a przy bydle spokój.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Wcale nie ułamek ,w mojej okolicy wszyscy bo żeby trzymać świnie trzeba robić ogrodzenia, ściana obory nie może być na granicy tylko ściana i płot w odpowiedniej odległości,W sumie to tak dokładnie nie wiem tylko z opowiadań,  Jestem z terenu ASF i nigdy nie trzymałem świń ale nacisk jest na wschodzie ze ludzie odpuścili i przenienieśli się na bydło i pewnie z tąd te ceny.

Byk może stać na łańcuchu przy ścianie, bez stanowiska tylko aby poidło było i to starcza.

Do pół roku w kojcu z poidłem.

Tylko dziwi mnie to ze cielaków od Hf było i jest tyle samo czyżby ludzie kupowali sprowadzone z zagranicy ze jest nadmiar.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ale powiem ze bynajmniej u mnie na 10szt cielaka rodzi się 7,8 byczków i co 3,4 poród to bliźniaki i u inny może podobnie i z tond ta cena a jałówek brak.

Opublikowano
9 minut temu, Wiesi0 napisał:

Ale powiem ze bynajmniej u mnie na 10szt cielaka rodzi się 7,8 byczków i co 3,4 poród to bliźniaki i u inny może podobnie i z tond ta cena a jałówek brak.

U mnie w tym roku wysyp mięsnych jałówek. 

Opublikowano

jałowek brak bo sporo idzie na odmłodzenie stad przy brakowaniu na poziomie 25 % w niektórych oborach wszystkie jałoszki muszą zostać odchowane by zastąpić krowy , z 5% idzie na ubój , 

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

jałowek brak bo sporo idzie na odmłodzenie stad przy brakowaniu na poziomie 25 % w niektórych oborach wszystkie jałoszki muszą zostać odchowane by zastąpić krowy , z 5% idzie na ubój , 

Tak było od zawsze, i jakoś nie przeszkadzało to ubojniom skupowac jałówki za grosze... Zresztą jalowka teraz ostro spadła nawet pięćdziesiąt groszy na żywa niech ich Ch.j...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v