Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, DawidWasilewski napisał:

Piątnica

Ilość- 15 tys

Białko-3,8%

Tłuszcz-4,9%

Cena 1,94 zł brutto minus 10 groszy na udział

Weź nie dołuj ludzi bo do psychoterapeuty zaczne chodzić 😉

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Ja tłumaczę sobie to tak skoro mam cenę wyjebaną w kosmos to nie stosuje pasz rozdojeniowych  doje sobie te 30+ krów odstawiam te 15 000 tyś mleka i mam parametry i bez stresu i pierdolenia biorą blisko 30 kafli za mleko  bo inaczej tak za***istych parametrów nie jestem w stanie wytłumaczyć  

Opublikowano

Może mleczarnia inaczej bada? W Piątnicy chyba większość ma wzorowe parametry.

Opublikowano
30 minut temu, strsw33 napisał:

Dobrze   ze Łowicz  został w Łodzkim  i trzyma cene bo Lacpol  juz druga obniżka   chyba  kupno przez polmelk na zdrowie mu nie poszlo.

Lacpol to nie prywaciarze? Bo ktoś tu kiedyś pisał że lepiej jest u prywaciarza bo udziałów nie biorą...No i lepiej płacili w czasie kryzysu

Opublikowano
30 minut temu, strsw33 napisał:

Dobrze   ze Łowicz  został w Łodzkim  i trzyma cene bo Lacpol  juz druga obniżka   chyba  kupno przez polmelk na zdrowie mu nie poszlo.

Wczoraj z kolegą rozmawialiśmy to go w Łowiczu 1 ,33 wyszło ok 20000l mówi że premia jest ale parametry w pi.....du i na jedno wychodzi także z tym trzymaniem to......

..

Opublikowano (edytowane)

Dobrze  ze zostal jednak Lowicz  , daja  po 1,50   tym dużym  rolnika  ,bo polmlek w lodzkim bym wam  jeszcze   ceny  urywał .

Edytowane przez strsw33
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, strsw33 napisał:

Dobrze  ze zostal jednak Lowicz  , daja  po 1,50   tym dużym  rolnika  ,bo polmlek w lodzkim bym wam  jeszcze   ceny  urywał .

Jestem za tym żeby Łowicz był i Ozo i Jogo i prywaciarze bo to lepiej dla rolników bo konkurencja większa, a Ty piszesz ,,by wam ,,jak byś z tego powodu satysfakcję miał ,może się mylę ale to chyba ty tak rozwodziles się nad ozo a oni jak mi wiadomo na dziś mają coś około 16mln w plecy  i za marzec jeszcze nie wszystkim poplacili ,a do polmleku poszedłem bo nie podobało mi sie że w Jogo miałem np 1,3 a a prezes na zebraniu płakał ze nie ma z czego dołożyć a sam kasowal50k jak będzie hu..niaw polmleku to pójdę gdzie indziej a nie będę stał  i jeczal

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
5 godzin temu, pedro2 napisał:

Czy nie dziwią Was te parametry w Piątnicy? Każdy ma wręcz oporowe... @DawidWasilewski Jak to wypada w porównaniu z federacją?

Już od ponad roku nie jestem pod oceną a gdy byłem to różnice były minimalne miedzy wynikami z federacji a wynikami z mleczarni :)

5 godzin temu, zkordalski napisał:

Ja tłumaczę sobie to tak skoro mam cenę wyjebaną w kosmos to nie stosuje pasz rozdojeniowych  doje sobie te 30+ krów odstawiam te 15 000 tyś mleka i mam parametry i bez stresu i pierdolenia biorą blisko 30 kafli za mleko  bo inaczej tak za***istych parametrów nie jestem w stanie wytłumaczyć  

Po części masz racje doję 20-25 sztuk czyli wydajność słaba ale nie mam w ogóle problemów z somatyką , z płodnością też nie najgorzej dla przykładu mogę podać że miesiecznie idzie mi 500 kg soi 700 rzepaku i dodatki myślę ekonomicznie

• Like 2
Opublikowano
Dnia 12.05.2019 o 11:01, Zulugula13 napisał:

osm koło b 3,5 t 3,68 cena 1,33 brutto (1,24 netto), tłuszcz zaniżony o 0,3, ale to już w kole norma

osm koło b 3.55 t 4.22 cena 1,36 brutto (1.27 netto) parametry troszkę podwyższyły cenę bo litraż mam mniejszy ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Łolek napisał:

Przy tych parametrach to pewnie hfa nie doi

90 % stada to HF-y mam jeszcze 3 krowy czerwono dunśkie to nie powiem bo jak byłem pod oceną to miały po ponad 6% tłuszczu . Wiem że to mało sztuk na stado ale myśle że dużo daje kukurydzy bo ok 32kg kukurydzy na sztukę 

Opublikowano
14 minut temu, marcinffff napisał:

- 8 groszy/litr  za kwiecień, ponad 2 tys miesięcznie szlak wzięło :/ 

w jakiej mleczarni ta obniżka można wiedzieć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v