Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ursus5524 napisał:

Witam, Panowie a ile płaci za mleko firma Mleks która wozi mleko do Mlekovity?

1.50 z VAT powyżej 20 000l  tł4.3

Cena maks.

Oczywiście za listopad

W grudniu +10gr

Edytowane przez makowiaczek
Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Chyba trzeba się przenieść do tego mleksa 😂😂

Nie zrozumiałeś. Mleks płaci słabiej niż Mlekovita z 5 gr. Sąsiad @mazowszak oddaje do Giżycka i dostaje 1,74 lub dostawał, bo była obniżka w sierpniu czy wrześniu. Może tam nie ma limitu parametrów jak u większości tł max 4,5, bi 3,6 i płacą nawet jak ma tł 5.

Opublikowano
13 godzin temu, pedro2 napisał:

Panowie rzucić biznes w diabły i nie będzie trzeba narzekać, liczyć straty do Piątnicy i czekać na premie. 😉 Nikt mi nie powie, że z mleka nie ma kasy. Ciężka praca i dobre pieniądze co miesiąc... niestety biznes wymaga dużo inwestycji i jeden uj wychodzi. Duży obrót pieniądza, wiecznie jakieś inwestycje, obora, wyposażenie, szukanie wygody, tabor sprzętu, wiaty, silosy, utwardzanie placu, ziemia... Nigdy to się nie skończy. Ja teraz na opasach i ziemniakach dam radę spłacić 50% tego co na mleku, ale też nie mam takich potrzeb inwestować. Ciągnik zamiast za 300tys kupię za 170 i wystarczy. To co było ze sprzedaży krów i jałówek idzie na kupno ziemi bo szkoda "przeżreć" na głupoty. 

Przebranżowić się, iść w ekologię, jakieś ziółka czy inne Bóg wie co. Aby kasa była to i ślimaki pasać 😋 przy krowach jest niewolnictwo, ale na własne życzenie. 

Ile kupisz ziemi za te krowy? 3ha?

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

2,4 ha kupiłem i 1,8ha w trakcie. 4ha z krów i jałówek

To chyba masz tanią ziemię lub ogromne gospodarstwo, że zakup 4ha to tylko taki skutek uboczny prawidłowej produkcji... 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Po części masz rację. Ale zwróć uwagę że te Twoje inwestycje są z tego co sprzedałes więc ulokowales pieniądze w co innego. A jak ktoś chce doić to może zainwestować w ziemię i dalej mieć te krowy które  też kiedyś może sprzedać.

Edytowane przez Pablo16
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Pedro myślałem że u Ciebie cienko ze  zdrowiem i dlatego zlikwidowales krowy mleczne. A Ty dalej w biznesie hehe krów  już nie doisz i zdrowie wrocilo.  Mój sąsiad też ma opasy i jalowki na mleko i powiem szczerze  żeby nie robił na etacie to pewnie z głodu  by padł. Miał budować obore ale przekłada cały czas

Opublikowano

Ludzie wigilia święta, spójrzcie na żonę ,męża dzieci  innym wzrokiem na krowach i mleku świat sie nie kończy życie jest zbyt krótkie i piękne  żeby się  ciągle  martwić Wesołych świąt ☺

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Pablo16 napisał:

Po części masz rację. Ale zwróć uwagę że te Twoje inwestycje są z tego co sprzedałes więc ulokowales pieniądze w co innego. A jak ktoś chce doić to może zainwestować w ziemię i dalej mieć te krowy które  też kiedyś może sprzedać.

Dlatego zaznaczam, że to było z krów i jałówek. Nie liczę tego jako inwestycje...

Pieniądze szybko się rozchodzą, a ziemia to w miarę pewny majątek. Ziemi nikt nie ukradnie. Jak zamiast 6 godzin dziennie przy krowach jestem w oborze teraz godzinę to i się poprawiło. Nie trzeba ręcznie rozdawać kiszonek, przy pryzmie nie trzeba widłować, wszystko z ciągnika to i nawet zapachu nie poczuje. U mnie ziemniak robi cały biznes, aczkolwiek interesuje się jakimiś uprawami ziół itp. zobaczymy co będzie. 

Wesołych świąt wszystkim 😉

Opublikowano

Witam, wiecie coś na temat ceny minimalnej w Piątnicy, bo czytałem na emiku że od 1 stycznia ma być 1.15 netto za klasę extra, to będzie taniej czy drożej niż do tej pory?

Opublikowano

Ty poważnie pytasz? Tam średnia cena w ciągu roku to ok. 1,7 zł.

Opublikowano

Pamiętam dobre czasy Gąsewa mleczani ja miałem wtedy 1,75, i do tego u mnie była zlewnia matka miała można powiedzieć pensje dostawała 800zł za nic , płyny sami przywozili tylko ogarnąć to i wszystko, a ci przynosili mleko mieli o 20 groszy mniej, jak są układy jest też kasa

Opublikowano

Jak coś będziecie wiedzieć co w Rykach uradzili to dajcie znać 

Opublikowano (edytowane)

To w Rykach grubo ponad 1,6zł wyjdzie. Tak trzymać. Coraz bliżej Piątnicy. 

Tak na serio to dobre i tyle. 

Edytowane przez Dodi
Opublikowano

Witam. Mam pytanie do dostawcow z Sierpca. Jaka cena za litr wyjdzie, wg cennika, mleko o parametrach tl. 4.4, bi. 3.6 i ilości ok. 50 tys? Chodzi mi o cenę bez tej dużej premii na koniec roku. Z góry dziękuję za informację. :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v