Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ryki się zastanawiały, a jednak cena została, mleka na trasie coraz więcej, kierowca ostatnio mówił że odbiór może w połowie wsi być codziennie.

Opublikowano
5 godzin temu, DawidWasilewski napisał:

Piątnica

Ilość- 15 tys

Białko-3,8%

Tłuszcz-4,9%

Cena 1,94 zł brutto minus 10 groszy na udział

Weź nie dołuj ludzi bo do psychoterapeuty zaczne chodzić 😉

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Ja tłumaczę sobie to tak skoro mam cenę wyjebaną w kosmos to nie stosuje pasz rozdojeniowych  doje sobie te 30+ krów odstawiam te 15 000 tyś mleka i mam parametry i bez stresu i pierdolenia biorą blisko 30 kafli za mleko  bo inaczej tak za***istych parametrów nie jestem w stanie wytłumaczyć  

Opublikowano

Może mleczarnia inaczej bada? W Piątnicy chyba większość ma wzorowe parametry.

Opublikowano
30 minut temu, strsw33 napisał:

Dobrze   ze Łowicz  został w Łodzkim  i trzyma cene bo Lacpol  juz druga obniżka   chyba  kupno przez polmelk na zdrowie mu nie poszlo.

Lacpol to nie prywaciarze? Bo ktoś tu kiedyś pisał że lepiej jest u prywaciarza bo udziałów nie biorą...No i lepiej płacili w czasie kryzysu

Opublikowano
30 minut temu, strsw33 napisał:

Dobrze   ze Łowicz  został w Łodzkim  i trzyma cene bo Lacpol  juz druga obniżka   chyba  kupno przez polmelk na zdrowie mu nie poszlo.

Wczoraj z kolegą rozmawialiśmy to go w Łowiczu 1 ,33 wyszło ok 20000l mówi że premia jest ale parametry w pi.....du i na jedno wychodzi także z tym trzymaniem to......

..

Opublikowano (edytowane)

Dobrze  ze zostal jednak Lowicz  , daja  po 1,50   tym dużym  rolnika  ,bo polmlek w lodzkim bym wam  jeszcze   ceny  urywał .

Edytowane przez strsw33
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, strsw33 napisał:

Dobrze  ze zostal jednak Lowicz  , daja  po 1,50   tym dużym  rolnika  ,bo polmlek w lodzkim bym wam  jeszcze   ceny  urywał .

Jestem za tym żeby Łowicz był i Ozo i Jogo i prywaciarze bo to lepiej dla rolników bo konkurencja większa, a Ty piszesz ,,by wam ,,jak byś z tego powodu satysfakcję miał ,może się mylę ale to chyba ty tak rozwodziles się nad ozo a oni jak mi wiadomo na dziś mają coś około 16mln w plecy  i za marzec jeszcze nie wszystkim poplacili ,a do polmleku poszedłem bo nie podobało mi sie że w Jogo miałem np 1,3 a a prezes na zebraniu płakał ze nie ma z czego dołożyć a sam kasowal50k jak będzie hu..niaw polmleku to pójdę gdzie indziej a nie będę stał  i jeczal

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
5 godzin temu, pedro2 napisał:

Czy nie dziwią Was te parametry w Piątnicy? Każdy ma wręcz oporowe... @DawidWasilewski Jak to wypada w porównaniu z federacją?

Już od ponad roku nie jestem pod oceną a gdy byłem to różnice były minimalne miedzy wynikami z federacji a wynikami z mleczarni :)

5 godzin temu, zkordalski napisał:

Ja tłumaczę sobie to tak skoro mam cenę wyjebaną w kosmos to nie stosuje pasz rozdojeniowych  doje sobie te 30+ krów odstawiam te 15 000 tyś mleka i mam parametry i bez stresu i pierdolenia biorą blisko 30 kafli za mleko  bo inaczej tak za***istych parametrów nie jestem w stanie wytłumaczyć  

Po części masz racje doję 20-25 sztuk czyli wydajność słaba ale nie mam w ogóle problemów z somatyką , z płodnością też nie najgorzej dla przykładu mogę podać że miesiecznie idzie mi 500 kg soi 700 rzepaku i dodatki myślę ekonomicznie

• Like 2
Opublikowano
Dnia 12.05.2019 o 11:01, Zulugula13 napisał:

osm koło b 3,5 t 3,68 cena 1,33 brutto (1,24 netto), tłuszcz zaniżony o 0,3, ale to już w kole norma

osm koło b 3.55 t 4.22 cena 1,36 brutto (1.27 netto) parametry troszkę podwyższyły cenę bo litraż mam mniejszy ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Łolek napisał:

Przy tych parametrach to pewnie hfa nie doi

90 % stada to HF-y mam jeszcze 3 krowy czerwono dunśkie to nie powiem bo jak byłem pod oceną to miały po ponad 6% tłuszczu . Wiem że to mało sztuk na stado ale myśle że dużo daje kukurydzy bo ok 32kg kukurydzy na sztukę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v