Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

Nie wiem skąd ten ból d*py o to Podlasie, rejon jak kazdy inny. Wiadomo że każde województwo jest trochę inaczej rozwinięte ale takie teksty o trzecich światach są zwyczajnie żałosne. I to gadanie że inne spółdzielnie postawią mleczarstwo w łódzkim na nogi :D to jakiś śmieszny żart. O jakich tam spółdzielniach mówisz, tych co płacą po 1.10 i straszą sądem jeśli chce się wyjść ? Czy molochach które i tak większość pieniędzy inwestują u siebie?

Masz nadal błędny obraz podlaskiego mleczarstwa bo ja widzę i obserwuje jak rozwijają się gospodarstwa i całe wsie jednocześnie ze spółdzielniami. Powiem więcej te spółdzielnie potrafią się dołożyć do infrastruktury by poprawić dojazd do swoich dostawców itd czy któryś z prywatnych podmiotów czy to mleczarskich czy zakładów mięsnych byłby chętny się dokładać? Pewnie nie bo spółdzielnia to własność dostawców stworzona po to by im żyło się lepiej oczywiście Panowie bez fantazji i przegiec o cenach 3zl za litr białego!!! Bądźmy realistami rynek jest rynkiem a wyższa cena skupu z nikąd się nie bierze. Trzeba dbać aby polska spółdzielczość trzymała się razem wspierała w trudnych chwilach łączyła i rosła w siłę !!! Każdy rejon kraju rządzi się swoimi prawami my tu przynajmniej mamy czyste powietrze i normalnych ludzi 😊

Opublikowano (edytowane)

Obawiam się że to Ty masz przekolorowany obraz sytuacji, wspaniałe spółdzielnie które budują drogi żeby mleczarka miała jak podjechać i odebrać 1000l to jakaś utopia i mit. Może dołożą się do infrastruktury, ale dostawcy który buduje obiekt za MELONY i będzie dostarczał 40-80 tys miesięcznie, małych każdy ma w d*pie. Baa, nawet ci rolnicy wybrani do rady żeby dbać o dobro swoich kolegów dostawców to na ogół zwykłe chciwe SK*SYNY, jak upadał zambrów, zanim kupił go mlekpol dwóch ananasów z mojej okolicy będących w radzie wiedziało co się dzieje i wycofali tylko swoje udziały nie mówiąc nikomu nic. Wszystkim innym kasa przepadła.Cena 1.6 jest ok ale jak ktos mysli że jeśli u niego pojawi się wspaniała spółdzielnia i wszystko będzie baja bongo to chyba sam nie wie co i jak, przecież od razu pójdą ceny dzierżaw i ziemi w górę, o środkach typu słoma, ziarno qq i reszta już nie mówię bo to oczywiste. Ile zostawało na czysto tyle będzie zostawać tylko trochę stresu więcej bo byle kutaz będzie dawał za dzierżawę 1000zł + dopłaty za 4 klasę i się okaże że nie masz na czym pracować, ludzie jednak nie są normalni a w powietrzu jednak czuć obornik o tej 16-17:00. 

A rozmowy o podziale na gorszych i lepszych to zwykłe gówniarstwo. 

Edytowane przez tumiwisizm
  • Like 1
Opublikowano

Wspaniałe  spółdzielnie  w łódzkim  dobre sobie , no może jedna by sie znalazła jak przychodzimy to piękne ideały jak chcesz odejść  bo cena  mizerna to kary albo sądem  cie straszą  ,,,,,,,,zawsze d*pa z tyłu,, ,,,

Opublikowano
11 godzin temu, kr9292 napisał:

Heh a podlaskie to jak taki młodszy brat z downem rozwinięte inaczej😆 tak mi się skojarzylo

Współczuję Ci że masz chorego brata.

Opublikowano

Mlekpol b3,4,,tł 4'3,pow 9,500   1,57 razem z udziałami brutto. Mleczarnia żąda dobrego dojazdu,ale czy się dokłada?Przecież [tu mowa o Mlekpolu],tu prywaciarze wożą.

Opublikowano

Też mieszkam na podlasiu i według mnie nie powinieneś porównywać osób z pewnych regionów do osób z opóźnieniem w rozwoju bo niektórym może to się nie spodobać to po pierwsze a po drugie w mojej wsi jest jedna rodzina, która ma dziecko z tą chorobą i naprawdę pełen podziw i szacunek dla nich że potrafią całe swoje życie poświęcić temu choremu dziecku.

• Like 1
Opublikowano

@Pawel29 nie wiem co cię tak poruszyło. Nikomu nie ubliżam. Gdyby każdy miał nie mówić albo nie pisać bo może się komuś nie spodobać to dziwnie by ten świat wyglądał. Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem

Opublikowano

narazie jednorazowo, ale z mozliwoscia przedłużania w zaleznosci od wynikow za kolejne miesiace. jak wiadomo styczen + luty tez sie zanosi + ale trzeba jeszcze poczekac.

Opublikowano

Dziwne  mleczarnia z takim statusem chyba powinna publikowac na koniec miesiac jaka bedzie w nastepnym tak mi sie wydaje bo nie wymagam tego od mleczarni które żyją z dnia na dzień ale w Łowiczu nieraz tak było 28 a oni piszą obniżka od 1 czyli cały miesiąc nie wiedziałeś że już doisz taniej ą podwyżki głosili znowu naprzód 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Trzeba poczekać co za marzec zrobią inni, a nie "brawo Łowicz" :D Mlekovita chyba + 10 gr na marzec tak mówił ich naganiacz z Lubawy 

Opublikowano
16 minut temu, robcio90 napisał:

Trzeba poczekać co za marzec zrobią inni, a nie "brawo Łowicz" :D Mlekovita chyba + 10 gr na marzec tak mówił ich naganiacz z Lubawy 

widzę że nie czujesz jazzu 🤣

Opublikowano
57 minut temu, komizmo napisał:

jednak się okazuje, że przypadek Piątnicy nie jest odosobniony i jednak im mniej mleka w skupie tym lepiej😁   brawo Łowicz👌 

Nie  jestem  znawcą  tematu Łowicza ale w mojej okolicy ich dostawcy podpisują umowy z innymi na potęgę ,więc może to próba zatrzymania innych 

A co do podwyżek  w jogo to po zebraniu zacytuję klasyka ,,piniendzy na to nie ma,,.

Opublikowano

@komizmo właśnie że czuję, ale są tematy z których się nie żartuje a zwłaszcza z Łowicza gdzie sytuacja śmieszna już nie jest od jakiegoś czasu 

Mam znajomego który odstawiał do Rotru wiszą mu 400k za samo mleko, ostatnio miał wizyte syndyka bo wziął pożyczke na jałówki 150k w Rotrze, żartów nie ma bo maksymalnie ma rok na oddanie w miesięcznych ratach, mówi syndykowi że z wypłaty niech wezmą a on że nie ma takiej możliwości bo to inna sprawa 

Opublikowano

Na zebraniu mówili podobno że  "inne mleczarnie zjeżdżają z ceną a my mamy premie" i teksty typu że jak chcecie to odchodzcie ale wykonczycie mleczarnie to mnie rozjeby...ły na maksa a kto tym tak sterował przez lata że jest jak jest poprzedni zarząd niby konsekwencje mają wyciągnąć później znając życie umrze to śmiercią naturalną i nic nikomu nie zrobią a jak jest na prawde to nikt nie wie bo różnie ludzie gadają 

Opublikowano
2 godziny temu, robcio90 napisał:

@komizmo właśnie że czuję, ale są tematy z których się nie żartuje a zwłaszcza z Łowicza gdzie sytuacja śmieszna już nie jest od jakiegoś czasu 

Mam znajomego który odstawiał do Rotru wiszą mu 400k za samo mleko, ostatnio miał wizyte syndyka bo wziął pożyczke na jałówki 150k w Rotrze, żartów nie ma bo maksymalnie ma rok na oddanie w miesięcznych ratach, mówi syndykowi że z wypłaty niech wezmą a on że nie ma takiej możliwości bo to inna sprawa 

Właśnie, że tu mogę pożartować. Szczególnie z moich udziałów.😂 

Opublikowano

Tak chwalicie to swoje Podlasie a to chyba najgorsze zadupie i bida w Polsce. Byłem dzisiaj u was to naprawdę szkoda mi się zrobiło samochodu dziury nie do opisania! A co do Piątnicy to jak biorą taki syn jak ja dzisiaj widziałem u jednego ich dostawcy to dla mnie musieli by zrobić klase super extra. Najwidoczniej próby biorą według chińskiej normy bo w Łowiczu to nawet za darmo by tego nie wzięli!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v