Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo za dwa trzy, pięć lat te sprawdzone odmiany wypadną a w międzyczasie sprawdzę co mnie interesuje może znajdę lepszą każdy powinien tak robić 50-70 procent sprawdzone odmiany a te 30 procent na testy też wiadomo że każdy rok jest inny i czasem trzeba sprawdzać dłużej 

Opublikowano
A ja zamówiłem mas i na 1.5 hektara jakiejś polskiej. I już żałuję. Bo trzeba było na całość zamówić polska i wspierać to co nasze. Za rok chyba będzie już tylko Wawel i hiltop no chyba że ten mas pokaże klasę.
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Matmen napisał(a):

Ja też głównie exposition wezmę jeszcze chyba kenore i amforę na testy, po gorzowskiej chyba rgt  babexx na testy evrosto, Liberty, symetric z syngenty o ile zrobią cenę bo mojego przedstawiciela z rejonu nie trawie 

Miałeś już exposition u mnie w tym roku petarda. Ten babex trochę niskie FAO ja myślę nad Rgt deixxel albo alitea wszystkie 240 FAO. U mnie nie problem mogę kosić na dwa razy to wolę trochę wyższe FAO zawsze dłuższy okres wegetacji 

Opublikowano

Exposition miałem już drugi sezon , ja staram się by wszystko skosić za raz mam duże problemy z dzikami a jak zostawię połowę to będzie masakra . W tym roku też dużo zniszczyły mimo grodzenia itd. i można było zaczekać z koszeniem jeszcze z tydzień bo wyszła sucha masa 30 procent, skrobia 37 (exposition 25% kws monumento 20% babexx20% eduardo20% reszta to worek osevy i jeszcze jakiś kws i resztki z tamtego sezonu)

Opublikowano
W dniu 23.11.2025 o 17:48, farmer1111 napisał(a):

Miał ktoś w tym sezonie odmiane lid2020c

Kolega miał,na słabych glebach chyba jedna z najlepszych w okolicy.Na lepszej ziemi taki średniak.

W  tym sezonie stawiam na mas23m,2020c i glutexo. Oraz jeszcze na próbę sy Olivia,SM hiltop,Fight i p8436

Opublikowano

Bez koritu bażanty potrafią małe kawałki do 50 arów całkiem wybrać, natomiast z koritem coś tam zjedzą ale nieporównywalnie mniej. Sypałem czasem pszenicę w koło pola, to jak kukurydza była bez koritu to wolały kukurydzę wyciągać, a jak była zaprawiana koritem to bardziej im smakowowały rozsypane ziarno.

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Mieliście coś może takiego ze jak zasialiscie ta kukurydze to ona wam doszła w całości zielona a nie ze na przestrzeni sezonu zmieniała barwy np czerwona fioletowa?

Ma nawet zdolności by przybrać barwy lgbt...

Opublikowano

Wczoraj udało się w końcu skosić kuku. Miałem 3 odmiany. Na jednej działce z farmsatu Farmuller 14.7 t/ha przy wilg 35%. Druga działka to pionier p8834 i 8904. Koszone razem. Plon 12.7 t/ha przy wilg 37-38 %. Farmsat od początku był ładniejszy. Kolby dorodne. Ziarno ładniejsze. Pioniery miało być takie "łał" a nie było, myślałem że wilgotność jeszcze wyższa będzie bo ziarnko trafiało się miękkie dosłownie. Siane wszystko było ok 22-23.04. Centrum. A jak wasze pioniery i farmsaty ?

Opublikowano

Stosujecie Polidap w podsiewacz przy siewie kukurydzy? Czytałem, że (rozleniwia) to rozwój systemu korzeniowego w roślinie, przez co bardziej są podatne na niedobory wody. Robił ktoś może porównanie i może się podzielić obserwacjami? 

Opublikowano
2 godziny temu, MajsterMarian napisał(a):

Stosujecie Polidap w podsiewacz przy siewie kukurydzy? Czytałem, że (rozleniwia) to rozwój systemu korzeniowego w roślinie, przez co bardziej są podatne na niedobory wody. Robił ktoś może porównanie i może się podzielić obserwacjami? 

Poczytaj artykuły, warto stosować szczególnie gdy jest zimna wiosna , roślina lepiej startuje. "Punktowe nawożenie (5 cm obok i tyle samo poniżej nasiona) redukuje w dużym stopniu słabe odżywienie w fosfor, a wręcz pobudza roślinę do głębszego korzenienia (naturalne dążenie korzeni do fosforu). Tutaj właśnie ujawnia się przewaga nawożenia zlokalizowanego. W przypadku klasycznej aplikacji rozsiewaczem granule fosforu mogą być umiejscowione na różnej głębokości. Może się więc okazać, że system korzeniowy intensywnie będzie rozrastać się w pierwszych momentach rozwoju tylko do momentu gdy trafi na fosfor, a później dynamika spadnie. Ponadto nawożenie zlokalizowane jest wręcz wskazane na glebach o pH niższym niż optymalne dla pobrania P - wówczas składnik ten jest szybko dostępny. "

• Like 3
Opublikowano
W dniu 24.11.2025 o 19:42, Matmen napisał(a):

Exposition miałem już drugi sezon , ja staram się by wszystko skosić za raz mam duże problemy z dzikami a jak zostawię połowę to będzie masakra . W tym roku też dużo zniszczyły mimo grodzenia itd. i można było zaczekać z koszeniem jeszcze z tydzień bo wyszła sucha masa 30 procent, skrobia 37 (exposition 25% kws monumento 20% babexx20% eduardo20% reszta to worek osevy i jeszcze jakiś kws i resztki z tamtego sezonu)

Jak monumento na tle konkurencji?