Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będziesz miał ciężko na niebieskich czyli 03 bo musiałbyś jeździć na 5 biegu a lance w tym opryskiwaczy przy większych prędkościach mogą robić za skrzydła motyla albo szybciej jakieś ważki. Na żółtych będzie to zdecydowanie bardziej osiągalne i powtarzalne. A jak chcesz dokładnie wiedzieć to musisz określić prędkość z jaką jeździsz ( sposób opisany na forum i w każdej instrukcji) oraz sprawdź zalecane ciśnienia do wydatku na stronie producenta rozpylaczy.

Opublikowano
tompast napisał:

Ja c-330 pryskam żółtymi na 4 biegu. Jadąc szybciej to mało stabilnie. Innym ciągnikiem to było by lepiej z dobraniem biegu.

a na żółtych żeby wychodziło 200l to jakie ciśnienie i ile obrotów?

Norman napisał:

Ja pryskam c-330 lanca 12m końcówki 0.3 tylko aktualnie dwustrumieniowe. Ciśnienie 2,4 bar bieg 5, 1200 obr./min i wychodzi około tych 200 l/ha.  

dzieki

Opublikowano (edytowane)

4 bieg w c330 i obroty 1600 to prędkość ok 6 km/h ( mogę się mylić bo nie mam 30 stki ) - przy takiej prędkości i żółtych rozpylaczach potrzeba ponad 4 bar - to dużo dla tych badziewnych rozpylaczy, lepiej jechać wolniej ok 5 km i ustawić 3,5 bar.

Co do niebieskich to powiem wam tyle ze stosując antyznoszeniowe potrzeba min 2,5 bar aby ładnie rozpylały, przy zwykłych płaskostrumieniowych można mniej. Dla 30-stki i 4 biegu nie osiągalne jest zejście poniżej 210-220 l/ha. 

Najlepsze są rozpylacze 025 - wtedy 4 bieg i można 200 litrów idealnie ustawić przy ciśnieniu rzędu 2-3 bar w zależności od prędkości ( obrotów silnika ).

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Ostatnio zmieniłem opryskiwacz na Tolmet z Biardzkiego. I przy Biardzkim c-330 bieg 5 1200 obr/min co odpowiada 8 km/h miałem na zegarze około 2.5 bar końcówki 0,3 żeby 200 l/ha wyszło. Przy Tolmecie musi być około 3,6 bara chyba kilka lat miałem uszkodzony manometr w opryskiwaczu.

Opublikowano

Panowie opryskiwacz nie podaje mi cieczy na lance przy otwartych zaworach sterujących, pompa daje ciecz na rozdzielacz, dodam że stało to się podczas oprysku na polu, dojechałem do poprzeczniaka, zamknąłem sekcję główną wjechałem w nową ścieżkę otwieram sekcję A tu nic nie leci, filtr dodam że czysty, o co mu chodzi ,czy morze regulator ciśnienia się zje**ł?

Opublikowano

Zobacz jak daje duży strumień cieczy na mieszadło jeśli jest małe to szukałabym przyczyny w pompie, jeśli duży jest to coś jest w rozdzielaczu ja w sobotę się mordowałem z pompą ,jeśli niema dobrego ciśnienia z pompy to tak może być że niema ciśnienia na lancy.A jeśli niema dobrego ciśnienia z pompy to zaworki padły .Takie jest moje zdanie z tych awarii co ja miałem.

Opublikowano

Skoro główną łapką zamknołeś wydatek cieczy na lance, a po ponownym odbezpieczeniu ciśnienie nie wróciło, to znaczy że tenże zawór się zaciął i nie wrócił do poprzedniej pozycji.

Może pękĺa sprężynka a może zatarł się syfem i trzeba rozkręcić przesmarować.

Opublikowano
Agrest napisał:

Skoro główną łapką zamknołeś wydatek cieczy na lance, a po ponownym odbezpieczeniu ciśnienie nie wróciło, to znaczy że tenże zawór się zaciął i nie wrócił do poprzedniej pozycji.

Może pękĺa sprężynka a może zatarł się syfem i trzeba rozkręcić przesmarować.

A ten zawòr jest w porządku, rozbierałem to.

Opublikowano

jeśli masz np taki rozdzielacz, to zrozumiałem że zamknąłeś tą czerwoną łapką z prawej strony. Puściłeś ciecz na przelew.

Po włączeniu ciecz nie wróciła na sekcje.

Jeśli tak wyglądała sytuacja, to dla mnie logicznym się wydaje że ta sekcja nie wróciła na swoje miejsce i najpierw tam szukałbym przyczyny.

image.png

Opublikowano

Założyłem końcówki eżektorowe z agroplasta dwustrumieniowe ale nie przewidziałem tego że 3 końcówki na środkowej belce leją po opryskiwaczu więc zamówiłem fioletowe jednostrumieniowe z MMAT tylko że nie pasują pod kołpak który jest przy opryskiwaczu wie ktoś jaki kołpak kupić pod te MMAT żeby pasowało do tej gliwicy?

Opublikowano

Panowie o co może chodzić a mianowicie nie mogę uzyskać oczekiwanego wydatku cieczy. Zawsze pokrętło zaworu sterującego było trochę skręcone i przy 2,5 - 3 barach i 1200 obr wychodziło mi około 250-300 l na ha. Teraz pokrętło jest odkręcone na max i manometr pokazuje mi 2,5 bara przy 1200 obr  a najmniejszy wydatek cieczy jaki uzyskuje przy tych ustawieniach to około 370 litrów.  Możliwe, że właśnie ten zawór sterujący z pokrętłem padł i słabo reaguje na skręcanie - rozkręcanie? Czy może być jeszcze inna przyczyna?

Opublikowano

Jutro zrobię jeszcze próbę na żółtych końcówkach ktorych używam sporadycznie i jeśli nic się nie zmieni to chyba będzie ten zawór sterujący. Tak w ogóle to on jest rozbieralny i można to jakoś zregenerować czy to jednorazowka i trzeba kupować nowy?