Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko wyrób certyfikat. Sam okres przejściowy i uzyskanie go to pewnie min 2 lata? 

Opublikowano
Dnia 28.12.2018 o 10:26, przezuwaczka napisał:

A bierzecie poprawkę, że z federacji jest średnia arytmetyczna policzona. Gdyby była średnia ważona(suma wyników*ilości mleka od szt /suma mleka z udoju) to miało by sens ze zbiorczym porównywać.

Jak policze te dwie to się nawet o 0,5 różnią jak dużo krów kończących laktację i trochę przekarmionych.

Mylisz się, w federacji podają dwie wartości, na dole pierwszej strony masz średnią arytmetyczną, na górze gdzie masz podsumowanie 12 miesięcy jest już średnia ważona czyli uwzględniająca litry mleka

Opublikowano

juz miała zwracana niedawno uwagę na to lub ktoś inny ale ciężko wytłumaczyć że ta u góry jest faktyczna średnia jaka powinna być w mleczarni jeśli oczywiście są wszystkie krowy pod oceną nie mają stresów związanych ze zmianą pory dojenia na  udoj z federacji czy zwiększonej dawki różne przypadki i różni ludzie ale każdy ma pretensje że kradną ale najpierw proponuje zacząć od siebie .

Wcześniej w Łowiczu teraz presidencie nigdy nie mialem różnic większych jak setne części w jedną bądź druga stronę zależy czy rana próba czy wieczorna

 

Opublikowano

Sam już jej zwracałem uwagę, niestety albo nie wierzy albo nie pamięta, wstawiałem nawet tu już kiedyś zdjęcie potwierdzające jak drastycznie parametry się różnią te z góry i na dole

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś traktuje wyniki z federacji jako poprawę własnego ego i możliwość pochwalenia się sąsiadowi, że ma więcej mleka, to może i tak robi. Dla mnie te kontrole to podstawa żywienia, dla paru litrów na kontrolę nie warto zafałszowywać wyników. O skokach mocznika nie wspominając.

Edytowane przez lusjan
  • Like 1
Opublikowano

GrzesiekAgro napisał:

W federacji jest jeden udoj w mleczarni sr za pół miesiąca. Przed udojem w federacji lepsza bela i mąka łopata 12 i parametry zawyżone hehe

nie mierz wszystkich swoją miarą że ty tak robisz nie znaczy że inni

  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Polska ma wydajność wszystkich krów z oddanego mleka koło 6000 .Niemcy 8000. Ludzie kombinują to jest śmieszne nie jestem ciekawski strasznie ale spytałem kiedyś  kierowcę ile mleka daje taki 1100 wydajności to śmiech bierze @slawek74

Obaj wiemy że to co napisałem dużo mleka więcej nie da . Z dnia na dzień cudów nie bedzie. Tak samo jak wcześniej ktoś pisał że mu się różnią parametry to nie miałem na myśli jego 😉

 

 

 

 

 

Edytowane przez GrzesiekAgro
Opublikowano

Jeszcze się taki nie urodził żeby miał ze sprzedanego do mleczarni więcej niż z próbnych udoi . Odliczcie zapalenia ,  odpajanie cieląt , mleko do domu czasem i sąsiedzi kupią .

Opublikowano

Czesio a cielaki u Ciebie powietrzem zyja? Do tego dochodzi mleko od krow po porodzie, które w federacji jest liczone i ewentualne odpadowe np. karencyjne... 

Jak dla mnie malo realne jest to co piszesz, chyba ze, krowy które daja już mało mleka wstawiasz jako zasuszone i celowo świadomie bądź nie zanizasz sobie wydajność... 

Opublikowano

Akurat ja mam metodę oceny A4, czyli udój rano i wieczorem jednego dnia. Nic specjalnie nie dodaję do tmru na czas próbnego udoju, a jeśli się zdarzy że krowy akurat wtedy dadzą mniej mleka bo np balot trafi się gorszy to trudno, pod oceną jestem żeby dobrze żywić krowy, a nie bić rekordy wydajności. Takie zestawienie litrów mam z 2017 roku i nie mam tu kogo  oszukiwać😉 Jalówki odpajam mlekiem tylko kilka dni i przechodzę na sztuczne z zapaleń się dużo nie wylewa i tyle. Czasem w zzbiorniku po próbnym udoju jest mleka mniej to wiadomo, że i średnia będzie gorsza

Opublikowano (edytowane)

Piątnica, listopad: 1,87 zł (po odjęciu udziału 10 groszy, po dodaniu premii 10 groszy), tł. 4,57%, b. 3,45%, powyżej 44 tys. l.

Cena brutto.

Edytowane przez grazyna
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)
       
      Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.
       
      Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.
       
      Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.
       
       
      BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport
       
      Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport
       
      Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!
       
      Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.
       
      Pozdrawiam,
       
      Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

    • Przez gobi12
      Witam.
       
       
      Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).
       
      Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.
       
      Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.
       
      Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.
       
      Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.
       
      Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).
       
      Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.
       
      Tel. 86 274 50 89
       
      Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.











    • Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka
       
      Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v