Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Primula94 napisał:

Jeżeli Piątnica miałaby zejść z cenami do poziomu innych mleczarni (w co wątpię)  to by straciła sporo dużych dostawców.., a dziś od kierowcy plota, że Mlekovita 5 gr w dół, prawda to?

Polmlek pewnie tez zabierze juz ta premie 5 gr 

Opublikowano

radekz200 napisał:

2 godziny temu, Primula94 napisał:

Jeżeli Piątnica miałaby zejść z cenami do poziomu innych mleczarni (w co wątpię)  to by straciła sporo dużych dostawców.., a dziś od kierowcy plota, że Mlekovita 5 gr w dół, prawda to?

Polmlek pewnie tez zabierze juz ta premie 5 gr 

polmlek kupi w Mońkach mleko taniej jak dostawcom zapłaci. chyba, że wozi do moniek mleko do przerobu ale wątpię. dziś widziałem jak wyjeżdżała cysterna z monieckiej mleczarni a z tyłu wielki napis na zbiorniku ,,POLMLEK". Widocznie reklama w Lidlu się opłaca. ciekawe ile za nią zapłacili?

Opublikowano
9 godzin temu, grzesiu napisał:

Do Bielska Podlaskiego też woza mleko.

Woza ale nie wiem czy nie serwatkę, albo poprostu jakis przerzut po drodze z lidzbarka bo u nas kierowcy narzekają ze 900 km dziennie, z ostrowi do lidzbarka potem na bielsk i powrót 

Opublikowano

Tak mleko za listopad bedzie -5gr tej premii qq może na sam koniec roku znowu rzucą te 5 groszy ale kto to wie ....

Opublikowano
51 minut temu, MleczArek napisał:

Hey jak u was płaci polmlek bo mi zaproponowali 1.46 netto przy 12 tys na miesiac 4.2 tł i 3.2 białko ? na zdjęciu nie widać jeszcze premi kukurydzianej. woj łódzkie 20181115_134050.jpeg.a8f62ffbee7c480781906ee72244ed57.jpeg

Ja nawet w łódzkim tyle brutto nie dostałem... przy ilości 20100 1.33 brutto. Tłuszcz mam 4.4.3 białko 3.3 lipa ta cena 

Opublikowano (edytowane)

Wszystkim na zachętę ten cennik zostawiają a najbardziej aktywni są przedstawiciele dzień przed lub w dzień zebrania w Łowiczu. Za październik w Łowiczu za dostawę ok 13tys b. 3.42 tl. 4.35 wyszło 1.32 i na udziały trzeba odliczyć stado pod oceną 

Edytowane przez lukasz20
Opublikowano
1 godzinę temu, MleczArek napisał:

Hey jak u was płaci polmlek bo mi zaproponowali 1.46 netto przy 12 tys na miesiac 4.2 tł i 3.2 białko ? na zdjęciu nie widać jeszcze premi kukurydzianej. woj łódzkie 20181115_134050.jpeg.a8f62ffbee7c480781906ee72244ed57.jpeg

Wiadomo ,że na początku tyle dają , a później ładnie obiadą.. Tak jak Polindus na początku przez pół roku cena jak Piątnica ,a później po d*pie...

Nawet dopłata na NON GMO jest , gdzie starym dostawcom nie dali ani grosza..  PLUS dla nich za to , że wypowiedzenie mogę złożyć w każdym msc i wypłata przed 20 dla vatowca zawsze jest, ryczałtowiec do 15 .

Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz20 napisał:

Wszystkim na zachętę ten cennik zostawiają a najbardziej aktywni są przedstawiciele dzień przed lub w dzień zebrania w Łowiczu. Za październik w Łowiczu za dostawę ok 13tys b. 3.42 tl. 4.35 wyszło 1.32 i na udziały trzeba odliczyć stado pod oceną 

Brutto netto? VAT ryczałt? Ile na udziały?

Opublikowano

Ryczałt na udziały coś ok 4 gr jak się nie mylę. Pytanie do tych którzy przeszli do mlekpolu czy cena po kilku miesiącach nie zmalała od tej na początku? Czy w przypadku leczenia antybiotykiem jednej ćwiartki całość idzie w kanał czy antybiotyk w "zdrowych" ćwiartkach nie wychodzi?

Opublikowano
Dnia 22.11.2018 o 15:10, grzesiu napisał:

Zmiana przewodniczącego w OSM Piątnica? Dlaczego? Podobno widoków na utrzymanie ceny nie widać. Marzowosc spadła? Z powodu?

Ciekawe tezy stawiasz, tylko że bez pokrycia w rzeczywistości. Ogarnij się chłopie a nie siejesz ferment na forum. Opłacalność spada może i prawda ale w Twojej spółdzielni bo nie u nas w Piątnicy

• Haha 2
Opublikowano
Dnia 23.11.2018 o 21:17, lukasz20 napisał:

Ryczałt na udziały coś ok 4 gr jak się nie mylę. Pytanie do tych którzy przeszli do mlekpolu czy cena po kilku miesiącach nie zmalała od tej na początku? Czy w przypadku leczenia antybiotykiem jednej ćwiartki całość idzie w kanał czy antybiotyk w "zdrowych" ćwiartkach nie wychodzi?

Synulox był podany do ćwiartki,raz był badany na obecność w zdrowych ćwiartkach,i nie było go. Lecz i tak nie ryzykowałem i cielęta do mleczka się ,,uśmiechnęły''. A z tą karencją to różnie.Krowa leczona na stawy domięśniowo i po karencji bodaj 15 dni jeszcze był obecny. Nie wiem jak po przyjęciu pojedyńczych do mlekpolu,lecz po przejęciu sudowii,cena jak u ,,starego'',oczywiście ,,przeczołgali jak kota'',byś wiedział z kim tańczysz,ale oczywiście jak nie spękałeś ,to się opłaciło porównując:) i to z mocną nawiązką. Tylko żeby tak badanie mleka przychodziło choć drugiego dnia,a nie po czterech,pięciu. U mnie mocznik skacze,raz 150,za dwa dni 300,jakaś loteria?

Opublikowano
12 godzin temu, czareczek85 napisał:

Ciekawe tezy stawiasz, tylko że bez pokrycia w rzeczywistości. Ogarnij się chłopie a nie siejesz ferment na forum. Opłacalność spada może i prawda ale w Twojej spółdzielni bo nie u nas w Piątnicy

To ile premi do litra na święta? Mniej jak 30gr będzie o czym świadczyć. 

10 godzin temu, kizak napisał:

Synulox był podany do ćwiartki,raz był badany na obecność w zdrowych ćwiartkach,i nie było go. Lecz i tak nie ryzykowałem i cielęta do mleczka się ,,uśmiechnęły''. A z tą karencją to różnie.Krowa leczona na stawy domięśniowo i po karencji bodaj 15 dni jeszcze był obecny. Nie wiem jak po przyjęciu pojedyńczych do mlekpolu,lecz po przejęciu sudowii,cena jak u ,,starego'',oczywiście ,,przeczołgali jak kota'',byś wiedział z kim tańczysz,ale oczywiście jak nie spękałeś ,to się opłaciło porównując:) i to z mocną nawiązką. Tylko żeby tak badanie mleka przychodziło choć drugiego dnia,a nie po czterech,pięciu. U mnie mocznik skacze,raz 150,za dwa dni 300,jakaś loteria?

Wytłumacz to ludziom z Łowicza że było warto bo tam chyba poprawną polszczyzną nie kumają.

Opublikowano

O czym świadczyć? Że będzie to zamiast 40 to 35 groszy więcej za litr niż w Mlekpolu. Ogarnij się trochę. Odnośnie Łowicza prawdziwi rolnicy to wiedzą, ale tam rządzi klika, którzy chcą ciągnąć ile się da dla siebie do końca do bankructwa. Ich rolnik interesuje tyle co zeszłoroczny śnieg. Gdyby tym ludziom choć trochę zależało na spółdzielni i rolnikach to połączenie od kilku miesięcy byłoby już faktem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v