Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wytłumacz mi na przykładzie mlekpolu jak mogą rolnika oszukiwać na parametrach? Nie wiem jak inni, ale u mnie nie ma tak, że zmieniły się parametry ot tak. Zawsze jest to albo zmiana paszy albo zasuszenie lub wycielenie krowy. Praktycznie cały czas mam białko >3,3 dochodzące np.  teraz 3,6 i to od połowy września i tłuszcz nie mniej jak 4,5. oczywiście jakieś wyjątki się zdarzają ale to nie jest odchylenie na poziomie 0,5% z dnia na dzień. Jeżeli tak bardzo mnie mlekpol okrada, to ile powinienem mieć białka? 4%? Nie raz i nie dwa woziłem mleko od pojedyńczych sztuk do badania na antybiotyk lub somatyczne i brałem przy okazji próby ze zbiornika. Zawsze się parametry zgadzały a somatyka się trochę różniła ale pi razy drzwi chyba nie więcej jak 15-20tyś. bakterii, ale nie pamiętam gdzie więcej i jaka dokładnie różnica 

Opublikowano

Wy macie ubaw a dla mnie ten temat jest żałosny, a dokładniej zachowanie pewnych delikwentów. Ledwo komu zabiorą 5 groszy i już narzekanie bo mleko po 1.40 albo 1.50 zł i k**wa k**wa likwidacja, nie ma sensu robić i to wieczne narzekanie. Mi za 2017 wyszła średnia 1.35 brutto i to była najlepsza cena za mleko jaka moja mleczarnia mi płaciła na przestrzeni ostatnich 10 lat, a taki mlekpol czy Mlekovita na mój litraż dałby spokojnie 1.5 albo i lepiej nie wspominając o Piątnicy itp. 

Za ten rok jak średnia wyjdzie 1.17-1.2 zł brutto to będzie już dobrze, doje za 20-30 groszy taniej niż większość tych krzykaczy tutaj, a znajdą się pewnie i osoby co mają jeszcze gorzej. 

I jakoś bez żadnych prowow wymieniłem z połowy park maszynowy na nowy, ciągnik nowy też sobie w tym roku kupiłem, więc albo ze mną jest coś nie tak albo już sam nie wiem, no chyba że Wy chcecie z 1 krowy średnio robić na rok czystego dochodu z 5 tysięcy, i mając teraz z 50 sztuk to parę lat i milioner. 

• Like 1
Opublikowano
wiesz co było żałosne? napisanie że będziesz bardziej kochał krowy jak kobiety. są ważniejsze rzeczy od krów i pieniędzy. zapytaj się @pedro2 czy jak by było mleko po 2zl to dalej by hodował krowy mimo swojego stanu zdrowia? i co uważasz że pieniędzmi można sobie nadrobić wakacje albo wspólne chwile z rodziną? zastanów się nad sobą a przede wszystkim pomysł o tym co napisałeś, bo sam z siebie zrobiłeś bałwana, a ci ,,delikwenci" widocznie potrafią cenić swoją pracę a przedewszystkim to co tracą przez te twoje kochane krówki
  • Like 4
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Bez przesady. Nie trzeba być psychologiem, żeby wiedzieć, że kolega nie mówi poważnie o kochaniu krów.

Jak nie będzie dał rady wstać z łóżka, to z niego nie wstanie. Póki co, to da radę i doi i chciałby za to dobre pieniądze. Ja tu nic dziwnego nie widzę.

PS. Z całym szacunkiem, Karol i Pedro, nie chcę Was urazić i życzę Wam zdrowia, ale przez wzgląd na stan Waszego zdrowia kolega nie będzie zwijał interesu.

Edytowane przez LTZ55a
  • Like 1
Opublikowano
nie jestem chory w żadnym wypadku i nikomu tego nie życzę, ale są takie choroby jak w przypadku pedro2, że mimo że wszystko jest ok, to z zwierząt musi zrezygnować bo może nie dożyć 50 lat. są choroby i są wypadki. w ubiegłym roku dopadło mnie zapalenie płuc to po 5min pracy przy bydle musiałem sobie przerwę robić bo robiło mi się słabo. wiecie jak to wygląda jak 60letni ojciec musi sam 80szt bydła oporzadzić mimo że krowy dostają prosto z wozu? 4godziny rano 4 wieczorem a w między czasie sam co zdążysz zrobić? W sezonie bez ludzi nic nie zrobisz. teraz na troche wiekszym gospodarstwie trzeba 2 facetów bo sam się człowiek zajeździ i mam na to doskonały przykład w rodzinie. teraz córka z żoną same prowadzą gospodarstwo 40 mlecznic +młodzież bo prow ich obowiązuje do końca roku i nie mogą zlikwidować bydła. po prostu trzeba przy swoich planach brać poprawkę w przypadku niespodziewanej choroby lub wypadku
  • Like 1
Opublikowano
damianzetor 1.20 średnio w radomsku ? No to w Łowiczu miałbyś więcej. No ale cóż ktoś musi pracować na dostawców którzy parę lat temu przeszli z Łowicza do Radomska. Na razie jesteś cwany bo rodzice za Ciebie na pewno pracują. Zobaczymy jak to się zmieni.
Opublikowano
o to przepraszam. Ale druga część postu jak najbardziej podtrzymuje. Sam byłem kiedyś taki mądry dopóki sam nie muszę dymac 😂😂😂
Opublikowano

Kto jest winny jeśli sam z siebie robisz pajaca? Kto ci każe zazdrościć ceny, kto ci każe doić (a raczej twoim rodzicom)? 

Ja tam widzę, że post jak najbardziej serio napisany. A jeśli żart, wyglądało by na to że masz dystans do siebie więc z dystansem powinieneś podchodzić do innych wypowiedzi.  

Nie ma co płakać po prostu my na podlasiu, mazurach i mazowsze same burżuje i jak nam 5gr zabierają to faktycznie jest tragedia. A jak ty przyzwyczajony do gnojenia przez mleczarnie jak sam nie raz mówisz to chyba inaczej to u ciebie wygląda. Bardzo dobrze, że potrafisz zaoszczędzić czy dorabiasz tam gdzieś i inwestujesz. Ale nie chwal się tak bo cebulą zajeżdża. 

Ja osobiście całe życie mam w głębokim poważaniu krowy...  pasja czy ta nieszczęsna miłość w twoim przypadku to dla mnie abstrakcja, dla mnie liczyła się tylko kasa, kasa byla dobra to doiłem proste i doił bym dalej 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysieek napisał:

No niestety mało kto bierze pod uwagę, że zabraknie rodziców którzy doją krowy, a wtedy to płacz...

Od ostatnich 5 lat nie było dnia gdzie bym nie wykonał co najmniej 1 udoju dziennie. A to że były dni że przed szkołą i po niej, się doiło całe stado także nie są niczym szczególnym. No i komu jak komu ale osobom trzecim które nic nie wiedzą nie jest na miejscu oceniać kto mi krowy doi, kiedy i ile osób pomaga bo można komuś sprawić przykrość, bo w rzeczywistości może nie ma tej pomocy od tych najważniejszych osób?

A co do ceny to tak, przyzwyczaiłem się do gnojenia i warunków jakie są, także Wasze ceny +1.50 to dla mnie nadal abstrakcja i takie kwoty to tylko na forum tu mogę poczytać. 

Opublikowano

Dobrze koledzy piszą jak rodzice pomagają to by się  świąt zwojowało! To samo było i w moim przypadku dopiero teraz jak już nie są w stanie pomagać przejżałem na oczy do tego cztery przepukliny na kręgosłupie dwie godziny rano na czterech łapach żeby się rozruszać i w końcu żona która mi wiele rzeczy  wytłumaczył = jeszcze rok i pieprzem krowy a zaczynam żyć jak człowiek !

Opublikowano

Była szansa na rozwój łódzkiego, ale jak się Łowicz wypiął d*pą na  największych na rynku to nie prędko będzie kolejna okazja.

Opublikowano
2 godziny temu, krzysieek napisał:

No niestety mało kto bierze pod uwagę, że zabraknie rodziców którzy doją krowy, a wtedy to płacz...

Masz 100%racji. Ja tez wczesniej mialem inne plany dopoki ojciec byl zdrowy pomagal a teraz choroba wziela ma miec przeszczep pluc,zona miesiac temu urodzila i teraz wszystko musze sam robic czasem matka przyjdzie pomoze. A jeszcze to ze mam MR wziete i zostalo mi jeszcze dwa lata.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Lokalna mleczarnia jakich wiele w okolicy, można powiedzieć że każdy powiat ma swoją mleczarnie i każda tak gownianie płaci.

Radomsko - Osm Radomsko 

Pajęczno -  Osm Pajęczno 

Łask - Osm Łask 

Bełchatów - Osm Szczercow 

Wieluń - Osm Wieluń 

Sieradz - Wart-Milk

Rozdrobnienie i zmowa jak ch*j

Była szansa na rozwój, no ale co poradzić. Spomlek bierze w sąsiednim powiecie ale to jak Spomlek, raz sypie złotem a potem groszami. Tyle że on tu przyjeżdża do 3 albo 4 ludzi i zabiera całe auto cysterne i leci na bazę, więc on nie będzie zbierał po ludziach po 1000 l czy tam 2 tyś tylko jedzie do gigantów 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Thomas2135 napisał:

Była szansa na rozwój łódzkiego, ale jak się Łowicz wypiął d*pą na  największych na rynku to nie prędko będzie kolejna okazja.

z tego co znajomy mi mówił z mleczarni to mlekpol swój kawałek tortu ugryzł więc nie inaczej jest z mlekovitą i polmlekiem

Opublikowano

Thomas2135 napisał:

z tego co znajomy mi mówił z mleczarni to mlekpol swój kawałek tortu ugryzł więc nie inaczej jest z mlekovitą i polmlekiem

Opublikowano
Co do Mlekovity i Polmleku to jeżdżą po okolicy i oferują przejście do nich. Zachodnia część łódzkiego. Mlekovita zdaje się jak nie z Łowicza to z Kalisz będzie przeprowadzać szturm na łódzkie.
Opublikowano

damianzetor9540 napisał:

Lokalna mleczarnia jakich wiele w okolicy, można powiedzieć że każdy powiat ma swoją mleczarnie i każda tak gownianie płaci.

Radomsko - Osm Radomsko 

Pajęczno -  Osm Pajęczno 

Łask - Osm Łask 

Bełchatów - Osm Szczercow 

Wieluń - Osm Wieluń 

Sieradz - Wart-Milk

Rozdrobnienie i zmowa jak ch*j

Była szansa na rozwój, no ale co poradzić. Spomlek bierze w sąsiednim powiecie ale to jak Spomlek, raz sypie złotem a potem groszami. Tyle że on tu przyjeżdża do 3 albo 4 ludzi i zabiera całe auto cysterne i leci na bazę, więc on nie będzie zbierał po ludziach po 1000 l czy tam 2 tyś tylko jedzie do gigantów 

Ja bym próbował i ze spomlekiem jak bym miał taką cenę akurat może mają miejsce na samochodzie

Opublikowano

To fakt oddział w Kaliszu przejęli i mleczarnię w Świeciu. Stara szkoła. Najpierw przeinwestowuje się zakład, by potem wykupić za grosze.

Opublikowano

Przepraszam bardzo, ale kto komu każe doić niewiadomo ile habet? Dój tyle ile sam obrobisz w normalnym czasie co by nie tłuc sie po nocach i nie stękaj. Nigdzie kasy darmo nie ma... :D

• Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v